Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » Υγειονομική κάλυψη κατά το ταξίδι ή τις σπουδές σε χώρα της Ε.Ε.
Υγειονομική κάλυψη κατά το ταξίδι ή τις σπουδές σε χώρα της Ε.Ε.

Υγειονομική κάλυψη κατά το ταξίδι ή τις σπουδές σε χώρα της Ε.Ε.

Οδηγίες γι την υγειονομική κάλυψη κτά το ταξίδι σας ή τις σπουδές σας σε χώρα της Ε.Ε. δίνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εάν είστε υπήκοος χώρας της ΕΕ και αρρωστήσετε ξαφνικά κατά τη διάρκεια προσωρινής διαμονής σας – για διακοπές, επιχειρηματικό ταξίδι ή σπουδές – σε άλλη χώρα της ΕΕ, δικαιούστε κάθε είδος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που πρέπει να σας παρασχεθεί αμέσως μέχρι να επιστρέψετε στη χώρα σας.

Έχετε τα ίδια δικαιώματα υγειονομικής περίθαλψης με τους πολίτες που είναι ασφαλισμένοι στη χώρα όπου βρίσκεστε.

Όταν ταξιδεύετε στο εξωτερικό, πρέπει πάντα να έχετε μαζί σας την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας (ΕΚΑΑ). Η κάρτα αυτή αποδεικνύει ότι έχετε ασφαλιστεί σε χώρα της ΕΕ.

Εάν δεν διαθέτετε την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας ή δεν μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε (π.χ. σε περίπτωση ιδιωτικής υγειονομικής περίθαλψης), δεν μπορούν να σας αρνηθούν την παροχή περίθαλψης, ενδέχεται όμως να σας ζητηθεί να πληρώσετε γι' αυτήν και να ζητήσετε επιστροφή των εξόδων σας μόλις επιστρέψετε στη χώρα σας.

Αίτηση έκδοσης Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας (ΕΚΑΑ)

Σε ορισμένες χώρες, η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας (ΕΚΑΑ) εκδίδεται μαζί με το εθνικό βιβλιάριο ασθενείας. Σε άλλες πρέπει να τη ζητήσετε ξεχωριστά.

Δεν χρειάζεται να πληρώσετε τίποτα για την ΕΚΑΑ. Δικαιούστε να τη λάβετε ν από τον φορέα υγειονομικής ασφάλισής σας προτού αναχωρήσετε από τη χώρα σας.

Ορισμένοι επιτήδειοι έχουν δημιουργήσει ιστοσελίδες που σας προτείνουν να παραγγείλετε σ' αυτούς την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας έναντι πληρωμής. Μην χρησιμοποιείτε ποτέ αυτές τις ιστοσελίδες, αλλά επικοινωνείτε απευθείας με τον φορέα υγειονομικής ασφάλισής σας.

Φροντίστε να ενημερωθείτε από τον φορέα υγειονομικής ασφάλισής σας κατά πόσον η υγειονομική σας ασφάλιση καλύπτει και τα μέλη της οικογένειάς σας.

Περισσότερες πληροφορίες για την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας (ΕΚΑΑ):

1. Αυστρία

2. Βέλγιο

3. Βουλγαρία

4. Κροατία

5. Κύπρος

6. Τσεχική Δημοκρατία

7. Δανία

8. Εσθονία

9. Φινλανδία

10. Γαλλία

11. Γερμανία

12. Ελλάδα

13. Ουγγαρία

14. Ισλανδία

15. Ιρλανδία

16. Ιταλία

17. Λετονία

18. Λιχτενστάιν

19. Λιθουανία

20. Λουξεμβούργο

21. Μάλτα

22. Κάτω Χώρες

23. Νορβηγία

24. Πολωνία​

25. Πορτογαλία

26. Ρουμανία

27. Σλοβακία

28.

29. Ισπανία

30. Σουηδία

31.

Σημειώστε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο εξωτερικών ιστοτόπων.

Περιορισμοί στη χρήση της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας

Οι υπήκοοι χωρών εκτός ΕΕ δεν μπορούν να χρησιμοποιούν την ΕΚΑΑ για ιατρική περίθαλψη στη Δανία, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την , εκτός αν είναι πρόσφυγες που διαμένουν σε χώρα της ΕΕ ή αν καλύπτονται ως μέλη οικογένειας πολίτη της ΕΕ.

Η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, η Νορβηγία και η θεωρούνται χώρες της ΕΕ σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τον συντονισμό της κοινωνικής ασφάλισης.

Η ΕΚΑΑ δεν μπορεί να σας βοηθήσει σε περιπτώσεις διάσωσης και επαναπατρισμού. Για να επιστρέψετε ν στη χώρα σας λόγω σοβαρής ασθένειας ή ατυχήματος κατά την επίσκεψή σας σε άλλη χώρα της ΕΕ, θα χρειαστείτε ξεχωριστή ασφαλιστική κάλυψη

Η ΕΚΑΑ δεν καλύπτει την ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη ούτε τα έξοδα προγραμματισμένης περίθαλψης σε άλλη χώρα της ΕΕ

Μια αληθινή ιστορία

Κάντε συμπληρωματική ασφάλιση ταξιδιού

Ο Σβεν, Σουηδός υπήκοος, ταξίδεψε στη Γαλλία για να κάνει . Κατά τη δεύτερη ημέρα των διακοπών του, χτύπησε το γόνατό του ενώ έκανε και χρειάστηκε να του παρασχεθεί βοήθεια από γαλλικά σωστικά συνεργεία. Όταν επέστρεψε στη χώρα του, έλαβε έναν τεράστιο λογαριασμό για το κόστος διάσωσής του.

Ο Σβεν έπρεπε να πληρώσει τον λογαριασμό αυτό στο ακέραιο, καθώς τα έξοδα έρευνας και διάσωσης δεν καλύπτονται από την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση