Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » Tις δράσεις για την πανευρωπαϊκή ημέρα επανεκκίνησης καρδιάς υποστηρίζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας
Tις δράσεις για την πανευρωπαϊκή ημέρα επανεκκίνησης καρδιάς υποστηρίζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Tις δράσεις για την πανευρωπαϊκή ημέρα επανεκκίνησης καρδιάς υποστηρίζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Πρωτοστατεί στην προσπάθεια της εκμάθησης των βασικών και σωτήριων για τη ζωή δεξιοτήτων της Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης η Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζοντας τις δράσεις που λαμβάνουν χώρα με αφορμή την πανευρωπαϊκή εβδομάδα ευαισθητοποίησης για την καρδιακή ανακοπή αλλά και την ευρωπαϊκή ημέρα επανεκκίνησης καρδιάς στις 16 Οκτωβρίου.

Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, η Περιφέρεια προμηθεύεται με πέντε φορητούς απινιδωτές, έναν για κάθε κτήριο των υπηρεσιών της, προκειμένου με την κατάλληλη εκπαίδευση ανθρωπίνου δυναμικού, να δοθεί – εφόσον χρειαστεί – πολύτιμη βοήθεια που μπορεί να σώζει ανθρώπινες ζωές.
Στις δράσεις που θα λάβουν χώρα σε όλη τη Θεσσαλία για την ερχόμενη εβδομάδα μέσα από τη συνεργασία πλειάδας φορέων, δόθηκε το πρωί της Παρασκευής συνέντευξη τύπου στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας. Στο περιθώριο αυτής μάλιστα, πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίδειξη καρδιακής αναζωογόνησης από στελέχη της Ελληνικής Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας.
Οι εκδηλώσεις αυτές διοργανώνονται, υπό την αιγίδα και την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Κάθε χρόνο χιλιάδες άτομα θα υποστούν εξωνοσοκομειακά καρδιακή ανακοπή. Η καρδιακή ανακοπή μπορεί να συμβεί οπουδήποτε ,στο δρόμο, στη δουλειά, στην άθληση κ.λπ. Περίπου ένας στους δέκα από αυτούς τους ασθενείς επιβιώνουν.

Η καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση από παραβρισκόμενους πολίτες αυξάνει έως τρεις φορές την επιβίωση. Σε χώρες με εξαιρετικά ποσοστά καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης από περαστικούς τα ποσοστά επιβίωσης φτάνουν στο 40%.

Έτσι, λοιπόν, στόχος είναι να εκπαιδευτούν περισσότεροι άνθρωποι (π.χ. σε μεγάλες μονάδες όπου εργάζονται πολλοί , σε γυμναστήρια ,σε ξενοδοχεία κ.λπ.) και να τοποθετηθούν περισσότεροι απινιδωτές σε στρατηγικά σημεία.

Στις δράσεις συνεργάζονται: Η Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας, η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, το ΤΕΦΑΑ Τρικάλων, ο ιατρικός σύλλογος Λάρισας, ο ιατρικός σύλλογος Καρδίτσας, οι δήμοι Τρικκαίων, Λαρισαίων, Βόλου, Καρδίτσας και Καλαμπάκας, το ΕΚΑΒ, το νοσοκομείο Βόλου, η σχολή ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών πανεπιστημίου Θεσσαλίας και φοιτητές ιατρικής σχολής πανεπιστημίου Θεσσαλίας (HELMSIC).

Στην τοποθέτηση του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας τόνισε τα εξής: «Γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια απ’ όλους μας ενόψει τις 16ης Οκτωβρίου που είναι η Ευρωπαϊκή Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς, να ευαισθητοποιήσουμε και να εκπαιδεύσουμε ανθρώπους που μπορούν να σώσουν ζωές. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συμμετέχοντες αλλά και να πω ότι εμείς ήδη ως Περιφέρεια προμηθευόμαστε πέντε απινιδωτές – μετά από αίτημα και του Συλλόγου Εργαζομένων – που θα έχουμε στα πέντε κτήρια μας που βρίσκονται και στο κέντρο της πόλης και μπορούν να σώσουν ζωές. Εκεί θα γίνει η εκπαίδευση, ούτως ώστε – αχρείαστα να είναι – αλλά όταν χρειαστούν, να μπορέσουν και να σώσουν ζωές.

Ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης δημόσιας υγείας Γιώργος Τσίγκας δήλωσε τα εξής: «Θέλω να τονίσω ότι η δράση της ερχόμενης εβδομάδας είναι ένα προϊόν ευρύτερης συνεργασίας πάρα πολλών φορέων. Είναι κοντά μας η α/θμια και β/θμια εκπαίδευση, το ΕΚΑΒ, η εταιρεία, το Πανεπιστήμιο, οι Ιατρικοί Σύλλογοι, οι δήμοι, και η Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας. Το σημαντικότερο βέβαια είναι αυτό που είπε και ο κ. Αγοραστός, ότι η Περιφέρεια πέραν από την υποστήριξη αυτών των πρωτοβουλιών θα προμηθευτεί και με απινιδωτές».

Ο αντιδήμαρχος Λαρισαίων Δημήτρης Δεληγιάννης δήλωσε τα εξής: «Θα ήθελα να επισημάνω τη σημασία και την αναγκαιότητα σε μία τόσο δύσκολη περίοδο, της συνεργασίας των φορέων και αναφέρομαι τόσο στην Περιφέρεια, όσο και στους επιστημονικούς συλλόγους της περιοχής. Σε μία περίοδο κρίσης αυτό είναι το σημαντικό. Κάπως έτσι τα πράγματα μπορούν να προχωρήσουν και να κάνουμε βήματα μπροστά. Ο δήμος σε θέματα υγείας σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο κάνει συγκεκριμένες δράσεις σε συνεργασία με άλλους φορείς. Έχουμε ενεργοποιήσει το δημοτικό πολυιατρείο, την αντίστοιχη διεύθυνση η οποία και με τη συμβολή της σε αυτή τη δράση αλλά και με άλλες αντίστοιχες δράσεις, θα βοηθήσει στα προβλήματα ενός πληθυσμού που πραγματικά περνάει δύσκολα. Είναι επίσης σημαντικό ότι τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει στην ίδια λογική και στους παιδικούς σταθμούς η οδοντιατρική παρέμβαση που θα εξετάσει όλα τα παιδιά της πόλης.»

Η εκπρόσωπος Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας Ελένη Πολύζου υποστήριξε μεταξύ άλλων τα εξής: «Η εβδομάδα από 12 έως 18 Οκτωβρίου είναι η πανευρωπαϊκή εβδομάδα ευαισθητοποίησης για την καρδιακή ανακοπή. Σε όλη την Ευρώπη θα γίνουν εκδηλώσεις και εκπαιδεύσεις στο κρίσιμο ζήτημα της καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης. Ακόμη και σήμερα ο θάνατος μετά από καρδιακή ανακοπή είναι αποδεκτός κανόνας όχι μόνον για τους πολίτες αλλά και για τους υγειονομικούς. Η καρδιακή ανακοπή όμως είναι μία αιτία που προκαλεί το θάνατο, πολλοί θάνατοι μπορούν να αποφευχθούν με κατάλληλες παρεμβάσεις. Σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις το πρώτο και το σημαντικότερο είναι η άμεση δράση των πολιτών. Απαιτείται λοιπόν η ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση.»

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια στη φυσιολογία της άσκησης από τη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Χριστίνα Καρατζαφέρη υπογράμμισε -μεταξύ άλλων- τα εξής: «Η τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει έναν ρόλο παιδευτικό – εκπαιδευτικό και οφείλει να συνδέει τη δράση της με την κοινωνία. Θεωρούμε την εκμάθηση της καρδιακής αναζωογόνησης ένα κρίσιμο εκπαιδευτικό θέμα που ταιριάζει σε όλο το πλαίσιο αγωγής υγείας και θέλουμε, υποστηρίζοντας και υλοποιώντας τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, να περάσουμε το μήνυμα ότι η καρδιακή αναζωογόνηση είναι μία βασική δεξιότητα που κάνει ένα πολίτη ενεργό.»

Ο προϊστάμενος σχολικών συμβούλων β/θμιας εκπαίδευσης Περιφερειακής Διεύθυνσης Θεσσαλίας Χρήστος Κάμπλιας σημείωσε: «Ως περιφερειακή διεύθυνση συμμετέχουμε και στηρίζουμε αυτή την προσπάθεια εμπλέκοντας τους βασικούς συντελεστές, τους καθηγητές και τους μαθητές οι οποίοι μέσα από τα πλαίσια της παιδείας μπορούν να προσφέρουν σημαντικό έργο. Γι’ αυτό το λόγο την ερχόμενη εβδομάδα διοργανώνονται ανά τη Θεσσαλία συνεχείς και καθημερινές συναντήσεις στα σχολεία της εκάστοτε πόλης όπου θα γίνουν παρουσιάσεις και πρακτικές εξασκήσεις για το θέμα της καρδιακής αναζωογόνησης».

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

  1. Σάββατο 10-10-15 ημερίδα στη Καλαμπάκα ώρα 6 μμ
  2. Τρίτη 13-10-15 ημερίδα στη Καρδίτσα ώρα 6 μμ
  3. Τετάρτη 14-10-15 ημερίδα στη Λάρισα ώρα 6 μμ
  4. Πέμπτη 15-10-15 ημερίδα στα Τρίκαλα ώρα 6 μμ
  5. Παρασκευή 16-10-15 ημερίδα στο Βόλο ώρα 6 μ.μ.
    ΚΑΡΠΑ2ΚΑΡΠΑ3
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση