Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » Την αντιβακτηριακή δράση του μελιού του Ολύμπου διερευνούν Περιφέρεια και Π.Θ.
Την αντιβακτηριακή δράση του μελιού του Ολύμπου διερευνούν Περιφέρεια και Π.Θ.

Την αντιβακτηριακή δράση του μελιού του Ολύμπου διερευνούν Περιφέρεια και Π.Θ.

Στη διερεύνηση των μηχανισμών της αντιβακτηριακής δράσης μελιών της περιοχής του Ολύμπου έναντι παθογόνων βακτηριών προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας, μετά την προγραμματική που υπέγραψε ο με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας την εκτέλεση του εν λόγω ερευνητικού υ.

Με δεδομένο ότι ένα από τα σοβαρότερα προτα στην αντιμετώπιση λοιμώξεων, ιδιαίτερα των νοσοκομειακών είναι η αυξανόμενη ανθεκτικότητα των βακτηρίων στα αντιβιοτικά, γεγονός που απαιτεί εναλλακτικούς τρόπους θεραπευτικής αγωγής, το μέλι έχει χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο (π.χ. επούλωση πληγών) από την αρχαιότητα, την τελευταία δεκαετία ιδιαίτερα, έχει αναζωπυρωθεί το επιστημονικό ενδιαφέρον όσον αφορά τις αντιμικροβιακές ιδιότητες του μελιού και τους μηχανισμούς που αυτή επιτυγχάνεται.

Όπως ανέφερε Κ. Αγοραστός: «Η αυτή φιλοδοξεί όχι μόνο να δώσει καινούρια επιστημονικά ευρήματα αλλά και να θέσει την επιστημονική βάση της αναβάθμισης του μελιού της περιοχής του Ολύμπου και του Θεσσαλικού εν γένει μελιού ως ένα προϊόν υψηλής προστιθέμενης αξίας με χρήση στην και την τροφίμων (φυσικό συντηρητικό)».

Στον ελληνικό χώρο λόγω της πλούσιας ενδημικής χλωρίδας, των κλιματολογικών συνθηκών και της γεωγραφίας παράγονται μέλια εξαιρετικής ποιότητας όμως η αντιβακτηριακή δράση των Ελληνικών μελιών δεν έχει μελετηθεί λεπτομερώς.

Το ερευνητικό αποσκοπεί στην ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των μελιών της περιοχής του Ολύμπου και πιο συγκεκριμένα στη διερεύνηση των μηχανισμών της αντιβακτηριακής τους δράσης συγκριτικά με το μέλι manuka.

Δεδομένου του μματος γνώσης τόσο του εύρους όσο και των μηχανισμών της αντιβακτηριακής δράσης των Ελληνικών μελιών και ιδιαίτερα για τα μέλια της περιοχής του Ολύμπου δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία αντίστοιχη μελέτη έως σήμερα.

Η παρούσα μελέτη πραγματοποιείται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και συγκεκριμένα από τον επίκουρο καθηγητή Δημήτριο Μόσιαλο, ο οποίος θα υλοποιήσει και το ερευνητικό έργο. Τα επιστημονικά ευρήματα της προτεινομένης μελέτης μπορούν να αξιοποιηθούν ώστε, μελλοντικά, να υπάρξει ισχυρισμός υγείας όσον αφορά τα μέλια της περιοχής του Ολύμπου.

Η αντιμικροβιακή δράση του μελιού οφείλεται σε διάφορους παράγοντες όπως το χαμηλό pH και η υψηλή συγκέντρωση Η2Ο2. Η χημική ένωση μεθυλγλυοξάλη και το αντιμικροβιακό πεπτίδιο bee defensin-1 ταυτοποιήθηκαν πρόσφατα ως σημαντικοί παράγοντες της αντιβακτηριακής δράσης συγκεκριμένων τύπων μελιού .

Η αντιμικροβιακή δράση ποικίλει ανάμεσα στους διάφορους τύπους μελιού και εξαρτάται κυρίως από την βοτανική προέλευση, την γεωγραφική περιοχή και κλιματολογικούς παράγοντες.

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση