Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » Θα υπάρξει ανεπάρκεια σε ινσουλίνη
Θα υπάρξει ανεπάρκεια σε ινσουλίνη

Θα υπάρξει ανεπάρκεια σε ινσουλίνη

Περίπου 40 εκατομμύρια πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2 που θα χρειαστούν ινσουλίνη μέσα στην επόμενη 12ετία δεν θα μπορούν να έχουν στο φάρμακο αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Lancet Diabetes and Endocrinology.

Ολο και περισσότεροι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 –ο οποίος συνδέεται με την – διαγιγνώσκονται παγκοσμίως αλλά δεν χρειάζονται όλοι ινσουλίνη, όπως χρειάζονται απαραιτήτως οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου 1, μεταξύ των οποίων και η της Βρετανίας Τερέζα Μέι. Ερευνα στην επιστημονική επιθεώρηση Lancet Diabetes and Endocrinology δείχνει ότι 79 εκατομμύρια πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2 θα χρειαστούν μέχρι το 2030 ινσουλίνη και ότι οι μισοί από αυτούς δεν θα μπορούν να την προμηθευτούν. Σχεδόν 33 εκατομμύρια άνθρωποι που έχουν ανάγκη από ινσουλίνη δεν έχουν στο φάρμακο.

«Αυτές οι εκτιμήσεις υποδηλώνουν ότι τα σημερινά επίπεδα πρόσβασης στην ινσουλίνη είναι απολύτως ανεπαρκή σε σχέση με τις προβλεπόμενες ανάγκες, ειδικά στην και στην Ασία, και θα πρέπει να γίνουν περισσότερες προσπάθειες για να ξεπεραστεί αυτή η », λέει ο δρ Σανζάι Μπασού του πανεπιστημίου Στάνφορντ, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας. Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι οι ανάγκες για ινσουλίνη θα αυξηθούν κατά 20% μέσα στα επόμενα 13 χρόνια. Το φάρμακο αυτό μειώνει τον κίνδυνο επιπλοκών όπως η τύφλωση, ο ακρωτηριασμός, η νεφρική ανεπάρκεια και το . Ωστόσο, υπάρχουν ήδη προβλήματα πρόσβασης στην ινσουλίνη ακόμη και σε πλούσιες χώρες. Στις ΗΠΑ οι τιμές του φαρμάκου έχουν αυξηθεί σημαντικά και ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς έχει ζητήσει τη διενέργεια ομοσπονδιακής έρευνας.

Τρεις μεγάλες παρασκευάστριες εταιρείες κυριαρχούν στον τομέα παρς του φαρμάκου. Η έρευνα χρησιμοποιεί στοιχεία από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη και από 14 μελέτες για να προβεί στην εκτίμηση για πιθανή αύξηση του αριθμού των πασχόντων από διαβήτη τύπου 2. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι από το 2018 ώς το 2030, ο αριθμός αυτός θα ανέλθει από 406 εκατομμύρια σε 511 εκατομμύρια. Περισσότεροι από τους μισούς πάσχοντες θα είναι κάτοικοι της Κίνας (130 εκατομμύρια), της ς (98 εκατομμύρια) και των ΗΠΑ (32 εκατομμύρια). Σε 79 εκατομμύρια από αυτούς θα χορηγηθεί ινσουλίνη αν υπάρξει παγκόσμια πρόσβαση, αλλά όπως είναι σήμερα η κατάσταση μόνο 38 εκατομμύρια θα έχουν πρόσβαση.

 

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση