Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » Συνδέονται τα Κέντρα Ημέρας της Alzheimer Βόλου με τα ΚΑΠΗ και τα ΚΗΦΗ του Δήμου Βόλου
Συνδέονται τα Κέντρα Ημέρας της Alzheimer Βόλου με τα ΚΑΠΗ και τα ΚΗΦΗ του Δήμου Βόλου

Συνδέονται τα Κέντρα Ημέρας της Alzheimer Βόλου με τα ΚΑΠΗ και τα ΚΗΦΗ του Δήμου Βόλου

Έργο προϋπολογισμού 69.000 ευρώ εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ

70 οι ωφελούμενοι ηλικιωμένοι και 3 προσλήψεις ειδικών επιστημόνων

Κ. Αγοραστός: «Ενισχύουμε το δίχτυ κοινωνικής προστασίας για τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες»

Συνδέονται τα Κέντρα Ημέρας της Alzheimer Ελλάς με τα Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) και τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) του Δήμου Βόλου και των όμωρων Δήμων , μετά από σχετική απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού. Στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας εντάσσεται η χρηματοδότηση της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Αlzheimer και Συγγενών Διαταραχών Βόλου για τη διασύνδεση των υφιστάμενων Κέντρων Ημέρας με Μονάδες του Δήμου Βόλου και των όμορων Δήμων όπως το έργο είναι προϋπολογισμού 69.000 ευρώ και οι άμεσα ωφελούμενοι είναι 75 άτομα ενώ θα προσληφθούν 3 στελέχη (ψυχολόγος, κοινωνικός λειτουργός, νευρολόγος ή ψυχίατρος).

Η δράση αφορά στην ενημέρωση και εκπαίδευση του πληθυσμού σχετικά με τις μεθόδους πρόληψης της άνοιας. Επίσης, περιλαμβάνει το σχεδιασμό και την εφαρμογή σχετικών προληπτικών προγραμμάτων. Περιλαμβάνεται επίσης πρόγραμμα διασύνδεσης των Ιατρείων Μνήμης και Νοητικών λειτουργιών με Δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας των Γενικών Νοσοκομείων, (μέσω δράσεων κατάρτισης και on the job training) με στόχο την παροχή υπηρεσιών πρόληψης και φροντίδας από τους επαγγελματίες ΠΦΥ. Η συγκεκριμένη δράση αποβλέπει στην ένταξη της άνοιας στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και αφορά στην οργάνωση υπηρεσιών έγκαιρης διάγνωσης και διαχείρισης των ατόμων με άνοια – Alzheimer.

«Με σχέδιο και στρατηγική η Περιφέρεια Θεσσαλίας με το Δήμο Βόλου και τον δήμαρχο Αχ. Μπέο ενισχύει τη βελτίωση της πρόσβασης από τους συμπολίτες μας σε προσιτές, βιώσιμες και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης και των κοινωνικών υπηρεσιών κοινής ωφέλειας. Από την παρέμβασή μας θα ωφεληθούν δεκάδες συμπολίτες μας, που είναι σε ανάγκη και για τους οποίους η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει δημιουργήσει ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας. Παράλληλα στόχος μας είναι να εκπαιδεύσουμε και να επιμορφώσουμε τους επαγγελματίες υγείας, που παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης στους ηλικιωμένους για τα θέματα που αφορούν στην άνοια και το Alzheimer» τόνισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και επισήμανε ότι δικαιούχος του προγράμματος είναι η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών Βόλου.

Ο κ. Αγοραστός επεσήμανε ότι «γιατροί, ψυχολόγοι, νοσηλευτές και κοινωνικοί λειτουργοί των και ΚΗΦΗ θα αποκτήσουν τις απαιτούμενες γνώσεις για να μπορούν να αναγνωρίζουν τις ομάδες υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση της άνοιας και να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους, παραπέμποντας όσους ηλικιωμένους το έχουν ανάγκη στα εξειδικευμένα Κέντρα Ημέρας της εταιρείας Alzheimer ή σε άλλους αρμόδιους φορείς».

«Στη δράση έχουμε εντάξει και τη δημιουργική απασχόληση των πασχόντων από άνοια, με στόχο την καθυστέρηση της κλινικής εξέλιξης της νόσου, ενώ δημιουργείται για τους επαγγελματίες υγείας η κατάλληλη ηλεκτρονική πλατφόρμα ενημέρωσης διαδικτυακά. Συνολικά το πρόγραμμα έχει διάρκεια 18 μηνών και υπολογίζουμε ότι θα ωφεληθούν τουλάχιστον 70 ηλικιωμένοι συμπολίτες μας» υποστήριξε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Στοιχεία έργου

Στόχος της Δομής είναι η ανάπτυξη ενός σημείου αναφοράς, το οποίο θα παρέχει ενημέρωση, υποστήριξη, συνεργασία με Υπηρεσίες και Δομές των ΟΤΑ, αποσκοπώντας στην βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και την εξυπηρέτηση των αναγκών των ωφελουμένων όσον αφορά σε θέματα ψυχικής υγείας.

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων επικοινωνίας για την ενημέρωση του κοινού και των συμμετεχόντων θα πραγματοποιηθούν:

1. Πληροφόρηση των φορέων και του κοινού για τα οφέλη του προγράμματος, με αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων, αλληλογραφίας, ενημερωτικές συναντήσεις, συνεντεύξεις τύπου, διανομή ενημερωτικού υλικού, πινακίδων ενημέρωσης, γενικά χρήση του διαδικτύου και εναρκτήρια εκδήλωση. Υπογραφή πρωτόκολλων συνεργασίας με τους φορείς.

2. Διαχείριση και παρακολούθηση του προγράμματος πραγματοποιώντας ετήσια εκδήλωση (κατά προτίμηση με ημερομηνίες σχετικές με την άνοια τ. Alzheimer παγκόσμια ημέρα 21/9, με την ημέρα τρίτης ηλικίας και την ημέρα φροντιστή).

Ευρεία χρήση του διαδικτύου.

Έκδοση και διανομή ειδικών ενημερωτικών οδηγών και φυλλαδίων.

Συστηματική οργάνωση θεματικών συναντήσεων και σεμιναρίων με τους φορείς.

Αξιοποίηση των διαθέσιμων δικτύων πληροφόρησης για την προσέγγιση των δυνητικών αποδεκτών – ωφελούμενων.

Σεμινάρια, παρουσίαση καλών παραδειγμάτων και καλών πρακτικών.

Ειδικά ενημερωτικά δελτία και περιοδικά ενημερωτικά έντυπα.

Περιοδικές συνεντεύξεις Τύπου.

Αξιοποίηση ραδιοφώνου και τύπου.

3. Προβολή της πλήρους εξέλιξης του Προγράμματος, με έμφαση στην πληροφόρηση και των επιτευχθέντων αποτελεσμάτων, στην προβολή υλοποιηθέντων έργων και καλών πρακτικών (χρησιμοποιώντας ως μέσα τα προαναφερόμενα).

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ασφαλτόστρωση κεντρικής οδού και διαμόρφωσης Δημοτικού χώρου στάθμευσης στον Αμποβό Αφύσσου - https://t.co/dYMvJlviMj… -

  • Δήμος Νοτίου Πηλίου: Συνάντηση  εργασίας με μέλη της Γαστρονομικής Κοινότητας Πηλίου - https://t.co/5055NiRgov… -

  • Θερινά δρομολόγια από τις Αστικές Συγκοινωνίες Βόλου #ΑστικέςΣυγκοινωνίεςΒόλου - https://t.co/Fy9gG3cufN -

"Αλιεύοντας" την είδηση