Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » Στην τελική ευθεία η πιστοποίηση των e-φαρμακείων
Στην τελική ευθεία η πιστοποίηση των e-φαρμακείων

Στην τελική ευθεία η πιστοποίηση των e-φαρμακείων

Άνοιξε ο δρόμος για την πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τα ηλεκτρονικά φαρμακεία αλλά με μια αυστηρή προϋπόθεση, καθώς συντρέχουν λόγοι σοβαροί.

Να πιστοποιηθεί η νόμιμη λειτουργία των «e-φαρμακείων» για τη διασφάλιση της ς των καταναλωτών, με δεδομένο ότι σήμερα υπάρχουν δεκάδες παράνομα ηλεκτρονικά καταστήματα με… έδρα σε καφενεία και σε μπακάλικα. Από εκεί διακινούνται απαγορευμένα και συχνά πλαστά φαρμακευτικά σκευάσματα που στην καλύτερη περίπτωση δεν έχουν καμία επίδραση και στη χειρότερη δημιουργούν σοβαρά προβλήματα ς σε όσους τα καταναλώσουν. Είναι ενδεικτικό ότι ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής έχει εντοπίσει και καταγγείλει στην υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τουλάχιστον δύο ιστοσελίδες από τη χώρα μας που διαφημίζουν φάρμακα που έχουν καταργηθεί, αντιβιοτικά που έχουν απαγορευθεί «δια ροπάλου», ναρκωτικά και διεγερτικές ουσίες ().

Προ δεκαημέρου, δημοσιεύθηκε κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομίας, Ανάπτυξης και Υγείας, με την οποία ορίζεται ως αρχή πιστοποίησης των ηλεκτρονικών φαρμακείων ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. Όσα e-φαρμακεία πιστοποιηθούν, θα διαθέτουν –εκτός από τα παραφαρμακευτικά προϊόντα και τα δερμο που επιτρέπεται να πωλούν σήμερα– και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος θα επιδιώξει να μπορούν να πωλούνται ηλεκτρονικά μόνο τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα που σχεδιάζεται να διατίθενται και από τα σούπερ μάρκετ.

Ήδη, ο ΕΟΦ επεξεργάζεται τον σχετικό κατάλογο των σκευασμάτων με γνώμονα την όσο μεγαλύτερη ασφάλεια των καταναλωτών. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί το παράδειγμα της ς όπου αρχικά τα ηλεκτρονικά φαρμακεία μπορούσαν να πωλούν περί τα 300 ΜΗΣΥΦΑ, ωστόσο το 2013 το αντίστοιχο Συμβούλιο της Επικρατείας (Conseil d' Etat) έκρινε ότι αυτό αντιβαίνει στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και έτσι σήμερα 5.000 ΜΗΣΥΦΑ μπορούν να πωληθούν διαδικτυακά.

Δυνατότητα πιστοποίησης και άρα λειτουργίας ηλεκτρονικού φαρμακείου έχουν αποκλειστικά τα νομίμως λειτουργούντα στην ελληνική επικράτεια φαρμακεία. Ο θα δημιουργήσει ιστοσελίδα για την ενημέρωση των ενδιαφερομένων, την υποβολή των αιτήσεων πιστοποίησης αλλά και την τήρηση καταλόγου των πιστοποιημένων ηλεκτρονικών φαρμακείων.

Όσοι πιστοποιηθούν, υποχρεούνται να αναρτούν σε εμφανές μέρος στην ιστοσελίδα τους ένα κοινό λογότυπο. Οι , κάνοντας «κλικ» στο λογότυπο, θα μεταφέρονται αυτόματα στην ιστοσελίδα του ΠΦΣ και στη λίστα με τα πιστοποιημένα φαρμακεία, ώστε να διαπιστώνουν και μόνοι τους ότι αγοράζουν από νόμιμο ηλεκτρονικό κατάστημα. Η ΚΥΑ έρχεται να εναρμονίσει την ελληνική πραγματικότητα με την κοινοτική νομοθεσία και μάλιστα με καθυστέρηση, αφού σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. έπρεπε να είχαν εφαρμόσει το κοινό λογότυπο έως τον Ιούνιο του 2015.

Εκτιμάται ότι συνολικά τα ηλεκτρονικά φαρμακεία στην Ελλάδα σήμερα ξεπερνούν τα 500, ενώ σχεδόν ένας στους τέσσερις που αγοράζει κάποιο παραφαρμακευτικό προϊόν επιλέγει την ηλεκτρονική οδό. Ο τζίρος ενός ηλεκτρονικού φαρμακείου κυμαίνεται από 30.000 τον μήνα έως 200.000-300.000 τον μήνα. Οι ετήσιες πωλήσεις των ηλεκτρονικών φαρμακείων ξεπερνούν τα 80 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων το 80% γίνεται από 30-40 μεγάλα φαρμακεία.

 

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση