Βρίσκεστε εδώ:  / ΙΑΤΡΙΚΑ / ΥΓΕΙΑ / Σκευάσματα για καούρα βλάπτουν… την καρδιά
Σκευάσματα για καούρα βλάπτουν… την καρδιά

Σκευάσματα για καούρα βλάπτουν… την καρδιά

AFP

Aυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής τα διάφορα αντιόξινα σκευάσματα που οποιοσδήποτε μπορεί να προμηθευθεί από το χωρίς ιατρική συνταγή.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν του Αμερικανικού πανεπιστημίου Στάνφορντ, αφού ανέλυσαν τα ιατρικά στοιχεία 3 εκατ. ασθενών. Οι Αμερικανοί δημοσιεύουν τη μελέτη στην επιθεώρηση PLOS ONE.

Ειδικότερα, οι επιστήμονες μελέτησαν σκευάσματα, τα οποία ανήκουν στην κατηγορία αναστολέων της αντλίας πρωτονίων (PRILOSEC, NEXIUM, PREVACID) και συγκαταλέγονται ανάμεσα στα πιο συχνά χορηγούμενα σκευάσματα παγκοσμίως, με πωλήσεις που ξεπερνούν ετησίως τα 14 δισ. δολάρια.

Περίπου 20 εκατ. Αμερικανοί, ο ένας ανά δεκατέσσερις, χρησιμοποιεί τέτοια σκευάσματα, προκειμένου να ανακουφιστεί από τη στομαχική καούρα, τη γαστρoοισοφαγική παλινδρόμηση κ.ο.κ. Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες πίστευαν ότι επρόκειτο για ασφαλή φάρμακα, εκτός και αν χορηγούντο μαζί με το αντιπηκτικό Plavix (clopidogrel).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη των Αμερικανών επιστημόνων δεν καταφέρνει να αποδείξει ότι τα δημοφιλή αντιόξινα προκαλούν καρδιακή προσβολή αλλά μόνο ότι υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ των δύο. Οι πιστεύουν ότι το πρόβλημα αφορά τον τρόπο που τα φάρμακα επηρεάζουν το ενδοθήλιο των αιμοφόρων αγγείων.

Αντιθέτως, σημειώνουν οι Αμερικανοί ερευνητές, μία άλλη ομάδα αντιόξινων, οι Η2 αναστολείς, μεταξύ των οποίων το Zantac και το Tagamet, δεν εμφανίζει αυξημένο κίνδυνο πρόκλησης καρδιακής προσβολής.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Η Σύλληψη της Αγίας Άννης #ΙερόςΝαόςΑγίαςΆννηςΒόλου - https://t.co/NTVaI61G11 -

  • Οδηγίες για τη γρίπη των πτηνών #γρίπητωνπτηνών - https://t.co/eFkSiM4833 -

  • Συνελήφθησαν δύο άτομα στο Βόλο δυνάμει ενταλμάτων σύλληψης #σύστασησυμμορίας - https://t.co/eKz1GAtQUf -

"Αλιεύοντας" την είδηση