Βρίσκεστε εδώ:  / ΥΓΕΙΑ / Ι.Σ.Μ.: Υπέρ των συνεργασιών με ξεκάθαρους όρους συνεργασίας και έλλειψη ηγεμονικών νοοτροπιών
Ι.Σ.Μ.: Υπέρ των συνεργασιών με ξεκάθαρους όρους συνεργασίας και έλλειψη ηγεμονικών νοοτροπιών

Ι.Σ.Μ.: Υπέρ των συνεργασιών με ξεκάθαρους όρους συνεργασίας και έλλειψη ηγεμονικών νοοτροπιών

προς τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Μέριμνας

Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για το Κέντρο Πρόληψης Υγείας, που προτίθεται να δημιουργήσει ο Δήμος Βόλου, σύμφωνα με τον που το επισημαίνει με ανοιχτή του προς τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Μέριμνας Αναστάσιο Μπατζιάκα, δηλώνοντας ότι υποστηρίζει τις συνεργασίες μεταξύ των φορέων της κοινωνίας και το έχει αποδείξει, με βασικές προϋποθέσεις τον αλληλοσεβασμό, τους ξεκάθαρους όρους συνεργασίας και την έλλειψη ηγεμονικών νοοτροπιών από τους συνεργαζόμενους φορείς.

Ο αντιδήμαρχος παραβρέθηκε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ι.Σ.Μ. την Τετάρτης 21/9/2016 και πρότεινε συνεργασία του Ιατρικού Συλλόγου με τον Δήμο στη δημιουργία Κέντρου Πρόληψης Υγείας του Δήμου Βόλου (ΚΕΠ Υγείας), στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος «Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων», στο οποίο ο Δήμος έχει ενταχθεί μετά από συμφωνία με τον πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Ε. Γεώργιο Πατούλη, που διαχειρίζεται το πρόγραμμα.

Η δεύτερη πρόταση, αναφέρει ο Ι.Σ.Μ., αφορά στην αλλαγή χώρου φιλοξενίας του Ιατρείου Αλληλεγγύης από τον δημοτικό χώρο, όπου λειτουργεί τώρα, στον «Δίαυλο» με είσοδο από την οδό Σκενδεράνη. «Mας ζητάτε το Ιατρείο αυτό να αλλάξει θέση και να συστεγασθεί με το υπό διαμόρφωση Κ.Ε.Π Υγείας, το Κοινωνικό Φαρμακείο και άλλες δομές, στον χώρο του «Διαύλου» αλλά με είσοδο από την οδό Τοπάλη», αναφέρει ο ΙΣΜ, που τονίζει ότι ο νυν χώρος φιλοξενίας του Ιατρείου Αλληλεγγύης παραχωρήθηκε στον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας για τη λειτουργία αυτού του Ιατρείου, μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή στις αρχές του 2013 και στη συνέχεια διαμορφώθηκε και εξοπλίσθηκε αποκλειστικά με χρήματα του Ι.Σ.Μ.

Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο, η λύση του χώρου αυτού επελέγη διότι κάλυπτε βασικές προϋποθέσεις για τη σωστή λειτουργία μιας τέτοιας ευαίσθητης δομής, όπως είναι:
1. Η θέση του στο κέντρο της πόλης,

  1. Η διασφάλιση της απόλυτης αυτονομίας του χώρου και η λειτουργία του υπό την αποκλειστική ευθύνη του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας,
  2. Η εξασφάλιση της διακριτικότητας στην προσέλευση των ταλαιπωρημένων και ανήμπορων συνανθρώπων μας,
  3. Ο ικανοποιητικός φυσικός φωτισμός και αερισμός του χώρου.

    Το Ιατρείο Αλληλεγγύης αποτελεί μια εθελοντική προσφορά των μελών του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας προς τους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται σκληρά τα τελευταία χρόνια και, σε αγαστή συνεργασία με το Κοινωνικό Φαρμακείο, που λειτουργεί υπό την ευθύνη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας, προσφέρουν την στοιχειώδη δυνατότητα πρόσβασης ανασφάλιστων συνανθρώπων μας στο βασικό αγαθό της Υγείας, επισημαίνει ο Ιατρικός Σύλλογος.

Όπως αναφέρει, στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του εξυπηρέτησε εκατοντάδες ανθρώπους (ενήλικες και παιδιά), στην πλειοψηφία τους ελληνικής υπηκοότητας. Επίσης φιλοξένησε δράσεις με σκοπό την του κοινού σε θέματα Υγείας, καθώς και συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας και ταλαιπωρημένους πρόσφυγες. Συγχρόνως κλιμάκια ιατρών μελών μας και εθελοντών νοσηλευτών του Ιατρείου Αλληλεγγύης επισκέφθηκαν ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (κοινωφελή Ιδρύματα κλπ.), προκειμένου να τους εξετάσουν και να τους ενημερώσουν.

Το Δ.Σ. ων γιατρών επισημαίνει ότι στη συνεδρίαση της Τετάρτης, όπου παραβρέθηκε ο αντιδήμαρχος, επί του θέματος της δημιουργίας Κέντρου Πρόληψης Υγείας του Δήμου Βόλου (Κ.Ε.Π. Υγείας), δεν ξεκαθαρίστηκε εκ μέρους του ποια ακριβώς θα είναι η μορφή συνεργασίας που επιθυμείτε να έχετε με τα μέλη του Ι.Σ.Μ., προκειμένου να στελεχώσουν αυτήν την δομή, όπως είναι οι ανάγκες σε ιατρικές ειδικότητες, το καθεστώς εργασιακής τους σχέσης μαζί σας [εθελοντική συμμετοχή αμισθί (;), με αμοιβή(;), τρόπος και ποσό αμοιβής], ο χώρος που θα δέχονται τους ανθρώπους που θέλουν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό και γενικώς πώς θα διαμορφωθεί αυτό το δίκτυο προληπτικής ιατρικής που θέλετε να εφαρμόσετε με το προαναφερθέν πρόγραμμα που θα αναπτύξετε και το οποίο δεν γνωρίζετε εάν χρηματοδοτείται, όπως παραδεχτήκατε.

«Μάλιστα συμφωνήσαμε στο τέλος να ξανασυναντηθούμε προκειμένου να μας απαντήσετε σε ερωτήσεις που σας θέσαμε και δεν γνωρίζατε την απάντηση, ενώ μας προτρέψατε να απευθυνθούμε και στον κ. Πατούλη, προκειμένου να μας ενημερώσει λεπτομερέστερα», τονίζει ο Ιατρικός Σύλλογος.

Στο δεύτερο θέμα της μεταφοράς του Ιατρείου Αλληλεγγύης σε άλλο χώρο του «Διαύλου» και συστέγασή του με άλλες δομές, ακόμη και με το περίπτερο που θα μεταφερθεί από τη γωνία Τοπάλη και Δημητριάδος, οι γιατροί επανέλαβαν στον αντιδήμαρχο τις βασικές θέσεις του Ι.Σ.Μ., που εξασφαλίζουν την ορθή λειτουργία αυτού του Ιατρείου. «Ιδίως η προϋπόθεση της αυτόνομης λειτουργίας του Ιατρείου, χωρίς να συνυπάρχουν εντός αυτού και άλλες δράσεις, σας εξηγήσαμε ότι δεν είναι διαπραγματεύσιμη, διότι ως Ι.Σ.Μ. έχουμε την πλήρη ευθύνη και των μηχανημάτων και εργαλείων αλλά κυρίως των ευαίσθητων δεδομένων των προσερχομένων στο Ιατρείο Αλληλεγγύης. Στη θέση μας αυτήν, που δεν οφείλεται σε κάποια μάλλον περίεργη εμμονή μας, δεν μας απαντήσατε με σαφήνεια», αναφέρεται στην ανοιχτή επιστολή.

Επιπλέον οι γιατροί αναφέρουν ότι στην επιμονή του αντιδημάρχου της μεταφοράς του Ιατρείου Αλληλεγγύης, του ζήτησαν να καταθέσει εγγράφως την πρότασή του και αποτυπωμένη σε κάτοψη του χώρου που θα καταλαμβάνει το Ιατρείο, προκειμένου ο Ι.Σ.Μ. να απαντήσει εάν συμφωνούμε.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας ένθερμα υποστηρίζει τις συνεργασίες μεταξύ των φορέων της κοινωνίας και το έχει αποδείξει, ιδίως το τελευταίο διάστημα. Βασικές προϋποθέσεις των συνεργασιών αυτών πρέπει να είναι ο αλληλοσεβασμός, οι ξεκάθαροι όροι συνεργασίας και η έλλειψη ηγεμονικών νοοτροπιών από τους συνεργαζόμενους φορείς.

Στην περίπτωση του Ιατρείου Αλληλεγγύης ο Ι.Σ.Μ. έχει ξεκάθαρες θέσεις για τον τρόπο λειτουργίας αυτού του Ιατρείου και τις έχει γνωστοποιήσει εγκαίρως και θεσμικά στον Δήμο Βόλου, στον οποίον ανήκει το κτήριο που στεγάζεται αυτή η δομή, υπογραμμίζοντας κατ’ επανάληψη τη σημαντική αυτή προσφορά του Δήμου στο κοινωνικό σύνολο.

Πάντως ο Ι.Σ.Μ. θεωρεί ότι, όποια και αν είναι η εξέλιξη των γεγονότων, ένα είναι βέβαιο. Το Ιατρείο Αλληλεγγύης θα συνεχίσει τη λειτουργία του, με ευθύνη και πρωτοβουλία του Ι.Σ.Μ., διότι ακόμη, δυστυχώς, είναι και θα είναι αναγκαίο για σημαντικό αριθμό αναξιοπαθούντων συνανθρώπων μας.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Βλάβη στο νέο #ρολόι του σιλό Βόλου #ρολόι - https://t.co/Y94faEAKiV -

  • Κ. Παπανάτσιου: Στη Βουλή ερωτήματα σχετικά με την αδειοδότηση της μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βόλο… - https://t.co/phMHXet24H -

  • Συνάντηση Δ.Σ. του Δι.Κε.Πρ.Ε. με τον πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ και την υφυπουργό Υγείας #ΔΙΚΕΠΡΕ - https://t.co/Gnn64RnNhy -

"Αλιεύοντας" την είδηση