Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » Ρόλος «κλειδί» στον οικογενειακό γιατρό
Ρόλος «κλειδί» στον οικογενειακό γιατρό

Ρόλος «κλειδί» στον οικογενειακό γιατρό

Την κατάργηση του σημερινού ΠΕΔΥ και τη δημιουργία ενός νέου δικτύου ς Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), όπου ρόλο «κλειδί» θα έχει ο οικογενειακός γιατρός, προωθεί το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με το νόμου που παρουσίασαν χθες ο Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο αναπληρωτής του υπ. Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός, η νέα ΠΦΥ θα αναπτυχθεί σε δύο επίπεδα: τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), που θα στελεχώνονται από οικογενειακούς γιατρούς, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας και θα στεγάζονται σε μικρά ιατρεία, καθώς και τις σημερινές δομές (Κέντρα Υγείας, μονάδες ΠΕΔΥ – πρώην ΕΟΠΥΥ), που θα ονομαστούν όλες Κέντρα Υγείας. Οι πρώτες 50 ΤΟΜΥ θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους τον ερχόμενο Ιούνιο. Εως το τέλος του σχεδιάζεται να αναπτυχθούν 239 ΤΟΜΥ, σε 65 αστικά κέντρα, καλύπτοντας το 30% του πληθυσμού της χώρας κυρίως σε περιοχές με υψηλούς δείκτες ανεργίας, χαμηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ και «φτωχή» παρουσία του ΕΣΥ. Στο πλαίσιο αυτό, τον ερχόμενο μήνα θα βγει προκήρυξη για 3.000 επαγγελματιών υγείας, εκ των οποίων 1.300 γενικοί γιατροί, παθολόγοι και παιδίατροι για να αναλάβουν ρόλο οικογενειακού γιατρού. Οι γιατροί θα έχουν συμβάσεις διετούς διάρκειας με δικαίωμα ανανέωσης και με απολαβές επιμελητή Α΄ ΕΣΥ (περίπου 1.500 ευρώ καθαρά τον μήνα), ενώ σκοπός του υπουργείου είναι να ενταχθούν ως μόνιμοι στο ΕΣΥ. Αυτό θα εξεταστεί στο τέλος του τετραετούς προγράμματος βάσει του οποίου θα λειτουργήσει αρχικά το νέο σύστημα ΠΦΥ με από κοινοτικούς πόρους.

Σύμφωνα με το νόμου που τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση, ρόλο οικογενειακού γιατρού θα αναλάβουν και παθολόγοι, γενικοί γιατροί και παιδίατροι των υφιστάμενων Κέντρων Υγείας, ενώ για τον πληθυσμό που δεν θα καλύπτεται από τις ΤΟΜΥ ο ΕΟΠΥΥ θα κάνει συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς.

Οι εξειδικευμένοι γιατροί των Κέντρων Υγείας θα παρέχουν υπηρεσίες ως το ενδιάμεσο στάδιο μεταξύ ΤΟΜΥ και νοσοκομείου, ενώ θα δύναται να συμμετέχουν και στη λειτουργία των νοσοκομείων.

Κάθε οικογενειακός γιατρός θα έχει πληθυσμό ευθύνης 2.000-2.500 ατόμων (1.000-1.500 παιδιά εάν πρόκειται για «οικογενειακό παιδίατρο»). Εκτός από την παρακολούθηση της υγείας του πολίτη, ο οικογενειακός γιατρός θα τον «κατευθύνει» στο σύστημα υγείας και θα κλείνει ραντεβού με εξειδικευμένους γιατρούς. Δεν θα απαγορεύεται η απευθείας πρόσβαση σε εξωτερικό ιατρείο νοσοκομείου, ωστόσο ο χρόνος για να κλείσει κάποιος ραντεβού μέσω του οικογενειακού γιατρού θα είναι μικρότερος. πως ανέφερε ο κ. Ξανθός, η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση καλύπτει ένα σημαντικό διαχρονικό έλλειμμα που υπάρχει από την ίδρυση του ΕΣΥ και αφορά τη δημιουργία δομών ΠΦΥ αστικού τύπου. «Με ιστορική καθυστέρηση, ερχόμαστε να το καλύψουμε», τόνισε διευκρινίζοντας «δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση, ούτε μέσο εξοικονόμησης πόρων, ούτε ιδεολογική εμμονή και κρατισμός. Είναι στρατηγική απάντηση στην κρίση».

Εξεταστική για την Υγεία

Ο κ. Ξανθός τοποθετήθηκε και για την πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία και για το διάστημα 1997-2014 που θα συζητηθεί σήμερα στη Βουλή. Αναφερόμενος στους λόγους για τους οποίους δεν συγκαταλέγονται τα δύο έτη διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο κ. Ξανθός τόνισε: «Διότι είμαστε οι μόνοι που δεν είχαμε οργανική σχέση με το “πάρτι” στην Υγεία, το οποίο είχε πολλούς συμμετέχοντες, αλλά λίγους οργανωτές. Και διότι δεν θέλουμε να δώσουμε το σήμα ότι είμαστε εν δυνάμει ελεγχόμενοι όλοι και ότι είμαστε όλοι το ίδιο». Και προσέθεσε ότι «έχουμε το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να ζητήσουμε διερεύνηση μιας περιόδου που είναι σαφέστατη η εμπλοκή, ανοχή, συγκάλυψη και ολιγωρία πολιτικών προσώπων και στελεχών των κομμάτων εξουσίας. Η γενικευμένη ανομία και διαφθορά έχουν πολιτικό ονοματεπώνυμο: και ».

 

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση