Βρίσκεστε εδώ:  / ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ / ΨΥΧΟΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ
ΨΥΧΟΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ

ΨΥΧΟΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ

Στις 24/6/21 πραγματοποιήθηκε η τελευταία διαδικτυακή συνάντηση του Κέντρου Πρόληψης «Πρόταση Ζωής»-ΟΚΑΝΑ με τις νηπιαγωγούς του νομού που εκπαιδεύτηκαν και υλοποίησαν το πρόγραμμα Ψυχοσεξουαλικής διαπαιδαγώγησης «Ο Ρούλης Κουβαρούλης και η Ρίτσα Κουβαρίτσα».

Πρόκειται για ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που δημιουργήθηκε από το Κέντρο Πρόληψης «ΟΡΑΜΑ» του . Πέλλας σε συνεργασία με νηπιαγωγούς του ιδίου νομού και έχει εγκριθεί από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ).

Το σχολείο θεωρείται βασικό πεδίο δράσης της πρόληψης διότι εκεί είναι συγκεντρωμένη η πλειονότητα των παιδιών και οι μπορούν να γίνουν συστηματικά και οργανωμένα. Το παραπάνω πρόγραμμα εφαρμόζεται εθελοντικά, από τις εκπαιδευμένες νηπιαγωγούς σε με τη συνεχή υποστήριξη του προσωπικού του Κέντρου, μέσω μηνιαίων εποπτικών συναντήσεων.

Το υλικό «Ο Ρούλης Κουβαρούλης και η Ρίτσα Κουβαρίτσα» έχει στόχο την υγιή ψυχοσεξουαλική ανάπτυξη των νηπίων. Τα παιδιά παίρνουν απαντήσεις σε ερωτήσεις, όπως «πώς ήρθαν στον κόσμο;», μαθαίνουν πώς να σέβονται και να φροντίζουν το σώμα τους, πώς να διαμορφώνουν υγιείς και ικανοποιητικές σχέσεις και πώς να προστατεύουν τον εαυτό τους από κινδύνους και ενδεχόμενες συμπεριφορές σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης. Συντονίστριες των εποπτικών συναντήσεων ήταν οι  Γώγου Ζωή, ψυχολόγος-επιστημονικά υπεύθυνη της «Πρότασης Ζωής» και Σωτηροπούλου Δήμητρα, κοινωνική λειτουργός- στέλεχος Πρόληψης.

Οι συμμετέχουσες ήταν οι: Ελένη Ντούρα και Πολυξένη Ελευθερίου από το 1ο /Γ Αλμυρού, Μαργαρίτα Βασταρδή από το 4ο Ν/Γ Αλμυρού, Σοφία Κατσιγιαννάκη από το Ν/Γ Αγίων Θεοδώρων, Φωτεινή Μπένου και Γεωργία Ευσταθιάδου από το 12ο Ν/Γ Βόλου και Βουβουσιώτη Φανή από το Ν/Γ Αχιλλείου Αλμυρού.

Στην αποχαιρετιστήρια συνάντηση και στο πλαίσιο του απολογισμού του προγράμματος, οι που συμμετείχαν προέβησαν σε αποτίμηση του έργου.

Στο σύνολό τους δήλωσαν πως η εκπαιδευτική παρέμβαση έτυχε θερμής αποδοχής τόσο από τους όσο και από τα ίδια τα .

Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες. Σύμφωνα με τις νηπιαγωγούς, κατέστη εφικτό τα παιδιά να λάβουν απαντήσεις σε απορίες ανάλογες της ηλικίας τους χωρίς να τραυματιστεί η αθωότητά τους και που χωρίς την πολύτιμη βοήθεια του εκπαιδευτικού υλικού δεν θα ήταν εξίσου εύκολο να απαντηθούν.

Οι εξέφρασαν την επιθυμία για συμμετοχή και σε νέα προγράμματα μεταφέροντας ταυτόχρονα και τα αιτήματα των γονέων για συνέχιση της συνεργασίας.

Το διοικητικό και επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου Πρόληψης «Πρόταση Ζωής», θεωρεί πολύ σημαντικό να ευχαριστήσει όλες τις νηπιαγωγούς για την εμπιστοσύνη που δείχνουν στο φορέα σχετικά με την επιμόρφωσή τους στο πρόγραμμα «Ο Ρούλης Κουβαρούλης και η Ρίτσα Κουβαρίτσα» και την περαιτέρω διάχυση και εφαρμογή του στα νηπιαγωγεία.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Συνεχίζεται το πρόγραμμα της κουνουποκτονίας στη Μαγνησία #πρόγραμμακουνουποκτονίας - https://t.co/6Xqir6y8bE -

  • Δύο βραβεία στην Περιφέρεια Θεσσαλίας από τα Hellenic Responsible Business Awards 2021 - https://t.co/PfHr41UMga… -

  • Αναφορά Κ. Παπανάτσιου για την λειτουργία γραφείου ΕΦΚΑ στο Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου #ΔήμοςΖαγοράςΜουρεσίου - https://t.co/DWPKyF4q1t -

"Αλιεύοντας" την είδηση