Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ » COVID-19 ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
COVID-19 ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

COVID-19 ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε Μαγνησίας «Πρόταση Ζωής», με πρόεδρο τον  Ευθύμιο Ζιγγιρίδη,   στο πλαίσιο συνεργασίας με τοπικούς φορείς της για την προαγωγή της ψυχικής υγείας συμμετείχε την 15η Ιουλίου σε μία καινοτόμο ενέργεια της Μητροπόλεως και Αλμυρού που είχε σαν σκοπό την διερεύνηση θεμάτων σχετικών με την ψυχική υγεία κατά την διάρκεια της Πανδημίας.

Η Πανδημία Covid-19 εισήλθε απρόσμενα και βίαια στην ανθρώπινη καθημερινότητα και ως εκ τούτου βρήκε την ανθρωπότητα εντελώς απροετοίμαστη.

Ελλείψει, μάλιστα, αρχικά κάποιου εμβολίου και συγκεκριμένης φαρμακευτικής αγωγής,  τα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της χαρακτηρίζονταν από μια δοκιμασμένη τεχνική του παρελθόντος ήτοι την φυσική απομόνωση.

Μία απομόνωση που παρότι εξασφάλιζε σε έναν μεγάλο βαθμό την διατήρηση της βιολογικής υγείας επέφερε για όλον τον κόσμο μία σειρά από σοβαρά προβλήματα και πρωτόγνωρες εμπειρίες όπως: απώλεια της αίσθησης της υγειονομικής ασφάλειας, της καθημερινής ρουτίνας, των οικονομικών εσόδων, της εργασίας και του κοινωνικού πλαισίου στήριξης, αύξηση των ενδοοικογενειακών συγκρούσεων, των ψυχολογικών προβλημάτων, κ.λπ. 

Συνήθειες και αυτοματισμοί της καθημερινότητας πέρασαν στην αδράνεια, ενώ βασικά θέματα της ανθρώπινης ύπαρξης μετασχηματίστηκαν, αμφισβητήθηκαν ή και χλευάστηκαν.

Από τον τομέα της λατρείας μέχρι τον αντίστοιχο της ψυχικής υγείας στα πάντα υπεισήλθαν αλλαγές.

Επιστημονικά εργαλεία, ποιμαντικές μέθοδοι και ατομικές δεξιότητες αντιμετώπισης κρίσεων ετέθησαν σε αναπροσαρμογή.

Η νέα αυτή πραγματικότητα απετέλεσε και το εκλυτικό αίτιο της ανάληψης δράσης για μια γενικευμένη ποιμαντική δραστηριοποίηση και αποτελεσματική παρέμβαση.

Για την πραγματοποίηση αυτού του σκοπού, η τοπική Εκκλησία με τη συμμετοχή του Κέντρου Πρόληψης διοργάνωσε μία προπαρασκευαστική βιωματική διερευνητική ομάδα απευθυνόμενη σε ιερείς, με στόχο τον συν-προβληματισμό, την αποτίμηση βιωμάτων, την έκφραση απόψεων και συναισθημάτων, καθώς και τη διατύπωση προτάσεων που θα αποτελέσουν τις θεματικές ενός μελλοντικού σεμιναριακού βιωματικού κύκλου.

Η όλη διαδικασία έλαβε χώρα στο της  Μητροπόλεως Δημητριάδος. Η ομάδα συγκροτείτο από δέκα ιερείς και συντονιζόταν από δύο μέλη της Πρότασης Ζωής: τον π. Σεβαστιανό Ζερβό, αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου και την κοινωνιολόγο-ψυχοθεραπεύτρια  Γιούλη Πετροπούλου.

Κατά την διάρκεια των εργασιών της ομάδας συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν τους ιερείς, το οικείο περιβάλλον τους και τους υπ’ αυτών ποιμενομένους.

Ακολούθησε αναπλαισίωση και κατάθεση προτάσεων που θα λειτουργήσουν ως βασικές αρχές για το επόμενο στάδιο συνεργασίας με σκοπό τον σχεδιασμό πρακτικών αντιμετώπισης.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση