Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ » Από ιδιωτικά φαρμακεία ψυχιατρικά- νευρολογικά φάρμακα σε ανασφάλιστους
Από ιδιωτικά φαρμακεία ψυχιατρικά- νευρολογικά φάρμακα σε ανασφάλιστους

Από ιδιωτικά φαρμακεία ψυχιατρικά- νευρολογικά φάρμακα σε ανασφάλιστους

Οι σθενείς με ψυχιτρικές- νευρολογικές παθήσεις θα μπορούν να προμηθεύονται τα ψυχιατρικά και νευρολογικά φάρμακά τους, εκτός από τα φαρμακεία των νοσοκομείων και από τα ιδιωτικά φαρμακεία συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ.

Δικαίωμα να λαμβάνουν ψυχιατρικά και νευρολογικά φάρμακά τους από ιδιωτικά φαρμακεία, έχουν οι ανασφάλιστοι και όσοι ανήκουν στις του πληθυσμού και είναι δικαιούχοι μηδενικής συμμετοχής.

Τα εν λόγω σκευάσματα χορηγούνται από την 1η Αυγούστου από τα φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων ( ΕΣΥ και Πανεπιστημιακά ) της χς.

Για τη διευκόλυνση των δικαιούχων και προκειμένου να αποκλειστεί κάθε είδους στιγματισμός τους, οι εν λόγω ασθενείς θα μπορούν να προμηθεύονται τα ψυχιατρικά και νευρολογικά φάρμακά τους, εκτός από τα φαρμακεία των νοσοκομείων και από τα ιδιωτικά φαρμακεία συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, η ρύθμιση τίθεται άμεσα σε εφαρμογή, κατόπιν προσαρμογής του συστήματος της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης από την ΗΔΙΚΑ.

Οι υπόλοιποι δικαιούχοι του υ 33 του νόμου 4368/2016, που δεν είναι δικαιούχοι μηδενικής συμμετοχής στο κόστος της φαρμακευτικής αγωγής, προμηθεύονται ήδη τα φάρμακά τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, ο κ. Ξανθός ζητεί από τις διοικήσεις των νοσοκομείων τα εξής:

Όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χς (ΕΣΥ και Πανεπιστημιακά) ανεξαρτήτως αν διαθέτουν ή όχι νευρολογικά και ψυχιατρικά τμήματα ή παρέχουν τις συγκεκριμένες υπηρεσίες από τα εξωτερικά τους ιατρεία, οφείλουν να διαθέτουν νευρολογικά και ψυχιατρικά φάρμακα στους δικαιούχους μηδενικής συμμετοχής.

Παραγγελία

Εφόσον συγκεκριμένο φάρμακο της κατηγορίας αυτής δεν είναι άμεσα διαθέσιμο θα πρέπει να παραγγελθεί και να είναι στη διάθεση του εν λόγω ασθενή το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα.

Όλα τα προαναφερόμενα νοσοκομεία οφείλουν να διαθέτουν νευρολογικά και ψυχιατρικά φάρμακα στους δικαιούχους μηδενικής συμμετοχής που προσέρχονται σε αυτά με το σχετικό παραπεμπτικό.

Αυτό πρέπει να συμβαίνει ανεξάρτητα από την επιστημονική, νοσηλευτική και εκπαιδευτική διασύνδεση τους ως νοσοκομεία ς με συγκεκριμένες δομές του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) και να μην παραπέμπουν τους εν λόγω ασθενείς για φάρμακα σε άλλα νοσηλευτικά .

 

πηγή:iatronet.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση