Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ » Αναζητώντας την ευτυχία εν έτει 2018
Αναζητώντας την ευτυχία εν έτει 2018

Αναζητώντας την ευτυχία εν έτει 2018

              γράφει η

Θεοδώρ- Νικολέτ Λωρίτη

Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια

Εν έτει 2018, και όμως! Έχει χτιστεί γύρω μας μια καθημερινότητα ενίοτε ασήκωτη, που δύναται να απογοητεύει και αδυνατεί να ενθουσιάζει, να συναρπάζει από την πλευρά της φωτεινής ζωής. Διανύουμε μια επικαιρότητα που μας συνθλίβει, μια επικαιρότητα βαριά, καταθλιπτική, η οποία πέφτει «κυριολεκτεί» σαν σκιά επάνω μας και μας καθορίζει. Κι αν το να ασχοληθείς με την αναζήτηση ή τη δημιουργία μιας κάποιας ς και χαράς, φαντάζει κωμικό για τους περισσότερους ίσως, καθώς η λήθη έχει ξεθωριάσει καθετί ζωτικό μέσα από αυτό τον κυκεώνα προβλημάτων που έχουν εισχωρήσει στη ζωή μας – πλανόμαστε πλάνην μεγάλην !

Χιλιάδες άνθρωποι (επιστήμονες, φιλόσοφοι, σπουδαίοι και μη) έχουν μιλήσει, έχουν αναζητήσει, έχουν προσπαθήσει να ορίσουν αυτή την πηγή χαράς, ευδαιμονίας και ζωντάνιας, την πολυπόθητη . Εγώ θα σταθώ σε αυτό που έλεγε ο αρχαίος τραγικός ποιητής Ευριπίδης: «Όποιος μπορεί να ζήσει άνετα τη ζωή του και να διατηρεί την ψυχραιμία του σε περίπτωση κακοτυχίας, αυτός θεωρείται ευτυχής». Επιλέγοντας τη ρήση του Ευριπίδη, όχι τυχαίως, αυτό που επιθυμώ να τονίσω είναι πως, κατά την αναζήτηση της γοητείας, της χαράς, της αίσθησης πληρότητας, μιας ευτυχίας απλής -γιατί μονάχα απλή μπορεί να χαρακτηριστεί η έννοια ευτυχία- σημαντικό ρόλο, ίσως τον καταλυτικότερο, παίζει το πώς εμείς θα διαχειριστούμε την καθημερινότητά μας και πως θα επιλέξουμε να αντιδράσουμε στις και στα γεγονότα γύρω μας.

Μέσα σε αυτή την σπαραχτική κρίση βλέπουμε από τη μια ανθρώπους να απελπίζονται, να αυτοκτονούν, να ισοπεδώνονται, να βυθίζονται σε κατάθλιψη, να αποσύρονται και από την άλλη άλλους να ανθίζουν, να πεισμώνουν, να δημιουργούν. Πως γίνεται, θα αναρωτηθείς, ενώ τόσοι άνθρωποι σηκώνουν τα χέρια ψηλά νιώθοντας ανήμποροι να δράσουν, άλλοι να δρουν μεταμορφώνοντας όποια δυσχέρεια σε δώρο και έπαθλο ζωής; Και πως μπορούμε, θα με ρωτήσετε, να μεταμορφώσουμε το σκοτάδι αυτό και τη σύγχυση σε κάτι φωτεινό, ελπιδοφόρο και αισιόδοξο από τη μεριά της ζωής; Η απάντηση μου είναι πως: Γίνεται.. σαφώς και μπορούμε! Προσοχή, όμως, συνταγές δεν υπάρχουν, όπως και θαύματα δεν υπάρχουν και δε γίνονται, αν εσύ δεν πιστέψεις σε αυτά πρώτα.

Μπορούμε, λοιπόν, ακόμα κι εκεί μέσα στην απογοήτευση και την ασχήμια των καιρών, να ψάξουμε και να βρούμε ή και να δημιουργήσουμε μια μικρή ολόδικιά μας δόση ευτυχίας. Το μόνο που οφείλουμε να θυμόμαστε να τηρούμε είναι να μην ερμηνεύουμε αυτά που μας συμβαίνουν ως τελεσίδικα. Να μη βάζουμε τη σφραγίδα ότι τα πράγματα είναι χάλια και έτσι θα είναι «για πάντα».

Αυτή η αρνητική πρόβλεψη για την επόμενη ημέρα (για την οποία προνοεί μόνον ο Θεός), είναι ο μεγαλύτερος υπονομευτής της ψυχικής και σωματικής μας υγείας, εντέλει της ευτυχίας μας. Αυτή η διαγραφή του μέλλοντος ότι τα πράγματα θα είναι πάντα έτσι μαύρα, όπως ακριβώς είναι και τώρα, μας καταδικάζει στην πλήξη και στην ανία και καταδικάζει και το «Τώρα» που έχουμε να ζήσουμε και δεν μας περιμένει – ο χρόνος ως γνωστόν είναι άσπονδος.

Η αλήθεια είναι ότι η ευτυχία αποτελεί προσωπική υπόθεση και πηγάζει μέσα από τον τρόπο σκέψης μας. Πηγάζει από την αγάπη και τον σεβασμό προς τον εαυτό μας, τη ζωή και τους ανθρώπους που έχουμε πλάι μας. Αν αγαπάς και σέβεσαι τον μικρόκοσμό σου, θα βρίσκεις πάντα στην καθημερινότητά σου δόσεις χαράς!

Μέσα στο κέντρο της καρδιάς μας βρίσκεται ένας σταθμός: Όσο παίρνει μηνύματα ομορφιάς, αγάπης, μεγαλείου, θάρρους και ς από τους ανθρώπους μας, από το Θεό μας, από τη Φύση μας, τόσο διατηρεί ανεξίτηλη την πίστη στη ζωή και ατσάλινη τη θέληση για τη ζωή.

Αρκεί να κοιτάξεις γύρω σου και να αναγνωρίσεις αυτά τα μηνύματα. Στις οικογενειακές γεμάτες θαλπωρή στιγμές, στις βόλτες με αγαπημέ ανθρώπους, σε ένα γλυκό τηλέφωνο από τη γιαγιά σου, σε ένα σ' αγαπώ, σε ένα περίπατο στο καταπράσινο , στα όμορφα ηλιοβασιλέματα και στη θέα του απέραντου μπλε του ουρανού, σε ένα πιάτο ζεστό που περιμένει φτιαγμένο μόνο με αγάπη για σένα, στη μυρωδιά ενός κατακόκκινου τριαντάφυλλου, σε μια καλή πράξη που έκανες και αγαλλίασε έστω στιγμιαία την ψυχή σου, στο ότι είσαι ζωντανός, ναι! Και όσο είσαι ζωντανός, έχεις την ευκαιρία να δημιουργείς αυτές τις στιγμές ευτυχίας,

Η ευτυχία σου δε μπορεί να υπάρξει μέσα από ασπρόμαυρες σκέψεις. Χρειάζεται να βάλεις αγάπη και χρώματα στην κάθε ημέρα για να ζωντανέψει! Και όσο ευτυχισμένος και να είσαι, αν δεν έχεις κάποιον να μοιραστείς όλα όσα αγαπάς και όλα όσα ονειρεύεσαι… πάλι νόημα δε θα βρεις. Είναι απλό, λοιπόν!

Πάρ' το αλλιώς! Πάρ' το ξανά από την αρχή. Μην απελπίζεσαι. Προσπάθησε! Κάνε όνειρα! Μοιράσου! Προσευχήσου! Και η ευτυχία σου θα ανθίσει.. Και η ψυχή σου θα γευτεί τη γαλήνη που εκλείπει.

Καλή …!

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση