Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » Προετοιμάζοντας τις μελλοντικές επενδύσεις της ΕΕ στον τομέα της υγείας
Προετοιμάζοντας τις μελλοντικές επενδύσεις της ΕΕ στον τομέα της υγείας

Προετοιμάζοντας τις μελλοντικές επενδύσεις της ΕΕ στον τομέα της υγείας

Πολιτική συνοχής μετά το 2020

Σήμερα οι Eπίτροποι Κρέτσου και Αντρουκάιτις συγκέντρωσαν επαγγελματίες του τομέα της υγείας για να δρομολογήσουν διαδικασία προβληματισμού σχετικά με τις μελλοντικές επενδύσεις της ΕΕ στον τομέα της υγείας στο πλαίσιο των προγραμμάτων της ς συνοχής για την περίοδο 2021-2027.

Στο πλαίσιο μιας συζήτησης στρογγυλής τραπέζης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Επιτροπή με ενώσεις υγείας, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση Διαχείρισης της Υγείας και η EuroHealthNet, οι επίτροποι εγκαινίασαν ένα πιλοτικό πρόγραμμα για τη βελτίωση των διασυνοριακών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης στα Πυρηναία, μεταξύ των παραμεθόριων περιοχών της Γαλλίας, της Ισπανίας και του Πριγκιπάτου της Ανδόρας. Ανακοίνωσαν επίσης ότι ο τομέας της υγείας θα είναι η φετινή νέα κατηγορία στα βραβεία RegioStars.

Η συζήτηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα συστήματα υγείας εξελίσσονται προς την κατεύθυνση περισσότερης εκπαίδευσης, προαγωγής της υγείας και πρόληψης των ασθενειών. Μετατοπίζονται επίσης από τη νοσοκομειακή και την ιδρυματική φροντίδα προς τη φροντίδα σε επίπεδο τοπικής κοινότητας και προς την ενσωμάτωση της υγείας και της κοινωνικής φροντίδας. Με νέους στόχους ς που καθιστούν δυνατές ολοκληρωμένες επενδύσεις στον τομέα της υγείας, της κοινωνικής ένταξης και της εκπαίδευσης, η πρόταση της Επιτροπής για την πολιτική συνοχής για την περίοδο 2021-2027 προβλέπει τις προϋποθέσεις για τη στήριξη αυτών των αλλαγών.

Οι εξελίξεις στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης απαιτούν διαφορετικές επενδύσεις σε υποδομές, είτε πρόκειται για εγκαταστάσεις πρωτοβάθμιας και κοινοτικής φροντίδας είτε για προγράμματα πρόληψης, ολοκληρωμένης φροντίδας και κατάρτισης του εργατικού δυναμικού. Η πολιτική συνοχής μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην υποστήριξη αυτών των επενδύσεων.

Τα κράτη μέλη και οι περιφέρειες πρέπει να σχεδιάσουν μακροπρόθεσμες επενδυτικές στρατηγικές, οι οποίες θα περιλαμβάνουν τις υποδομές, το ανθρώπινο κεφάλαιο, καινοτόμες τεχνολογίες και νέα μοντέλα παροχής φροντίδας. Για τη στήριξη αυτών των στρατηγικών, τα κονδύλια της πολιτικής συνοχής μπορούν να συνδυαστούν με άλλα μέσα της ΕΕ, όπως το πρόγραμμα InvestEU, ή με εθνικά προγράμματα. Η Επιτροπή είναι έτοιμη να στηρίξει τα κράτη μέλη και τις περιφέρειες να σχεδιάσουν τις εν λόγω στρατηγικές.

Καλύτερες διασυνοριακές έκτακτης ανάγκης στα Πυρηναία

Οι γιατροί σε παραμεθόριες περιοχές δεν μπορούν να φροντίσουν ασθενείς που χρήζουν επείγουσας ιατρικής φροντίδας στην άλλη πλευρά των συνόρων. Για να ξεπεραστεί αυτή η κατάσταση, το έργο «Όταν τα συστήματα έκτακτης ανάγκης καταργούν τα σύνορα» έχει ως στόχο να διασφαλίσει την αμοιβαία εκ των προτέρων αναγνώριση των γιατρών και στις δύο πλευρές των συνόρων.

Η δεύτερη φάση του πιλοτικού έργου έχει ήδη δρομολογηθεί και πρόκειται να εξασφαλίσει διμερείς συμφωνίες μεταξύ των ιατρικών συλλόγων των παραμεθόριων περιοχών της Ισπανίας και της Γαλλίας. Ως αποτέλεσμα, από τις βελτιωμένες έκτακτης ανάγκης θα επωφεληθούν 15 εκατομμύρια των Πυρηναίων. Το έργο υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και θα ολοκληρωθεί στα μέσα του 2019.

Τα αποτελέσματα του εν λόγω έργου θα χρησιμεύσουν ως παράδειγμα για ενδεχόμενη αναπαραγωγή του σε άλλες διασυνοριακές περιφέρειες στο μέλλον. Η Επιτροπή υποστηρίζει την αντιμετώπιση των εμποδίων που συνδέονται με τη δια διασυνοριακών ζητημάτων και, στη νομοθετική πρότασή της για την πολιτική συνοχής για την περίοδο 2021-2027, προτείνει να δεσμευτεί το 15 % κάθε προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας Interreg για τον σκοπό αυτό.

Υγεία: η φετινή νέα κατηγορία για τα βραβεία RegioStars

Κάθε χρόνο, τα βραβεία «RegioStars» επιβραβεύουν τα καλύτερα και πιο καινοτόμα έργα της πολιτικής για τη συνοχή στην Ευρώπη σε πέντε θεματικές κατηγορίες, μεταξύ των οποίων και ένα θέμα της χρονιάς. Η φετινή έκδοση θα επιδιώξει την επιβράβευση έργων υψηλής ποιότητας για την υγεία, ώστε αυτά να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για τα κράτη μέλη και τις περιφέρειες.

Η διαδικτυακή πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων είναι ανοικτή από σήμερα μέχρι και τις 9 Μαΐου 2019. Μια ανεξάρτητη κριτική επιτροπή θα αξιολογήσει τις αιτήσεις και θα ανακοινώσει τους νικητές κατά την τελετή απονομής των βραβείων RegioStars που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες τον Οκτώβριο του 2019.

Η υγειονομική περίθαλψη αποτελεί μείζον μέλημα για τους της ΕΕ. Μια πρόσφατη έρευνα του υ αποκάλυψε ότι η υγειονομική περίθαλψη αναγνωρίστηκε ως το κύριο πρόβλημα που θα αντιμετωπίζουν οι περιφέρειες στο μέλλον, με το ένα τρίτο των ερωτηθέντων (34 %) να το θεωρεί κορυφαίο ζήτημα.

Τα ταμεία της πολιτικής συνοχής στηρίζουν έργα για τη βελτίωση της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη και την αντιμετώπιση των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας, τη μεταρρύθμιση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης, την ανάπτυξη της ηλεκτρονικής υγείας και των ψηφιακών λύσεων, καθώς και την έρευνα και καινοτομία, την εκπαίδευση σε θέματα υγείας, την υγιή , καθώς και την υγεία και την στον χώρο εργασίας.

Για την περίοδο προγραμματισμού 2014-2020 επενδύθηκαν στην υγεία 8 δισ. ευρώ από τα κονδύλια της πολιτικής για τη συνοχή, στα οποία συμπεριλαμβάνονται 4 δισ. ευρώ ενωσιακή συγχρηματοδότηση. Κατά την περίοδο 2014-2020, 44,5 εκατ. άτομα στην ΕΕ θα ωφεληθούν από βελτιωμένες υπηρεσίες υγείας.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση