Βρίσκεστε εδώ:  / ΥΓΕΙΑ / Προ των πυλών η μετα-αντιβίωση εποχή, λέει ο ΠΟΥ
Προ των πυλών η μετα-αντιβίωση εποχή, λέει ο ΠΟΥ

Προ των πυλών η μετα-αντιβίωση εποχή, λέει ο ΠΟΥ

AFP

O κόσμος δεν κάνει αρκετά, προκειμένου να καταπολεμήσει την κατάχρηση των αντιβιοτικών σκευασμάτων, γεγονός πυροδοτεί τη δημιουργία ανθεκτικών στελεχών, επιτρέποντας σε ασθένειες, οι οποίες έως χθες θεραπεύονταν, να καταλήγουν θανατηφόρες. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει έκθεση δημοσίευσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Στην πρώτη ανάλυση του τρόπου διαχείρισης του προβλήματος των υπερανθεκτικών στελεχών μικροοργανισμών, ο διεθνής οργανισμός διαπίστωσε «ουσιώδη κενά» σε τουλάχιστον έξι περιοχές της υφηλίου.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πρόκληση καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε» δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του , δρ Κέιτζι Φουκούντα. «Ολοι οι τύποι μικροβίων, μεταξύ των οποίων πολλοί ιοί και παράσιτα, αποκτούν ανθεκτικότητα στα . Κι αυτό συμβαίνει σε όλα τα πλάτη και τα μήκη του κόσμου, γι΄ αυτό όλα τα κράτη θα πρέπει να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να αντιμετωπιστεί αυτή η παγκόσμια » τόνισε ο αξιωματούχος του ΠΟΥ.

Πριν από ένα χρόνο, ο διεθνής υγειονομικός οργανισμός είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας ότι αν η παγκόσμια κοινότητα δεν ενεργήσει έγκαιρα, θα βρεθεί σε μία «μετα-αντιβίωση εποχή», όπου άνθρωποι θα πεθαίνουν από απλές και μικροτραυματισμούς.

Εκτοτε ο ΠΟΥ έλεγξε 133 κράτη για να δει πώς αντιμετωπίζουν το πρόβλημα και ζήτησε από τις κυβερνήσεις τους να αξιολογήσουν την αντιμετώπιση της ανθεκτικότητας στα αντιμικροβιακά σκευάσματα που χρησιμοποιούνται για τη της πνευμονίας, της φυματίωσης, της ελονοσίας και του Εϊτζ. Παρότι, ομολογουμένως, γίνονται κάποιες ορθές κινήσεις, η έκθεση υποδεικνύει ότι πρέπει να γίνουν πολλές ενέργειες ακόμα.

«Πολύ περισσότερα πρέπει να γίνουν προκειμένου να μη χάσουμε την ικανότητά μας να πραγματοποιούμε ιατρικές πράξεις και να θεραπεύουμε τόσο τις κοινές όσο και τις σοβαρές ασθένειες» είπε ο Φουκούντα.

Μόνο οι 34 από τις 133 χώρες που συμμετείχαν στην είχαν ολοκληρωμένα εθνικά σχέδια κατά της ανάπτυξης ανθεκτικότητας σε αντιβιοτικά και άλλα αντιμικροβιακά σκευάσματα, αναφέρει η μελέτη.

. Η κατάσταση είναι ανησυχητική, καθώς πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι τα αντιβιοτικά μπορούν να καταπολεμήσουν και τις ιογενείς . Ακόμα και στην , το 50% του πληθυσμού πιστεύει ότι οι ιοί καταπολεμούνται με αντιβιοτικά.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Aνοίγει τις πύλες του την Κυριακή ο ναός Αγίου Νικολάου Παλιουρίου Βόλου - https://t.co/qV3ia6Hdig… -

  • Όχημα με ηλικιωμένο οδηγό προσέκρουσε σε σταθμευμένα οχήματα #τροχαίοατύχημα - https://t.co/R6TYgPsPIT -

  • #φωτιά σε διαμέρισμα στον οικισμό Ξηροκάμπου #φωτιά - https://t.co/H1jdxlQ7PJ -

"Αλιεύοντας" την είδηση