Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΥΓΕΙΑ / ΠΟΥ: Ο κόσμος αντιμετωπίζει χρόνια έλλειψη εξοπλισμού προστασίας από τον κορωνοϊό
ΠΟΥ: Ο κόσμος αντιμετωπίζει χρόνια έλλειψη εξοπλισμού προστασίας από τον κορωνοϊό

ΠΟΥ: Ο κόσμος αντιμετωπίζει χρόνια έλλειψη εξοπλισμού προστασίας από τον κορωνοϊό

Ο κόσμος αντιμετωπίζει χρόνια έλλειψη προστατευτικών στολών, μασκών, γαντιών και άλλων ειδών προστατευτικού εξοπλισμού στη μάχη κατά της επιδημίας του νέου κορωνοϊού που συνεχίζει να διαδίδεται, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.

Η εν λόγω υπηρεσία του ΟΗΕ στέλνει κιτ εξετάσεων, μάσκες, γάντια, αναπνευστήρες και στολές σε όλες τις περιφέρειες, πρόσθεσε ο Τέντρος μιλώντας στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΠΟΥ στη Γενεύη.

«Ωστόσο ο κόσμος αντιμετωπίζει χρόνια έλλειψη προσωπικού προστατευτικού εξοπλισμού, όπως μπορείτε να φανταστείτε. Σήμερα το απόγευμα θα μιλήσω με το δίκτυο της εφοδιαστικής αλυσίδας για την πανδημία για να εντοπίσω τα μποτιλιαρίσματα και να βρω λύσεις και να πιέσω για δικαιοσύνη στη διανομή του εξοπλισμού», δήλωσε.

Στις 6 π.μ ώρα Γενεύης (07:00 ώρα Ελλάδας) υπήρχαν 31.211 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κίνα και 637 θάνατοι, καθώς και 270 κρούσματα σε 24 άλλες χώρες και 1 θάνατος, δήλωσε ο Τέντρος.

«Τις δύο τελευταίες ημέρες αναφέρθηκαν λιγότερα κρούσματα λοίμωξης στην Κίνα, κάτι που είναι καλό νέο, όμως εφιστούμε την προσοχή ότι οι αριθμοί μπορεί να αυξηθούν και πάλι», δήλωσε ακόμη.

Στη διάρκεια της ενημέρωσης που έκανε για τα κράτη μέλη, συζητήθηκε το να δοθεί μια ονομασία στον ιό, ο οποίος εμφανίσθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου σε αγορά θαλασσινών στην πόλη Γουχάν της κεντρικής Κίνας.

Ο ΠΟΥ του έχει ήδη δώσει την προσωρινή ονομασία 2019-nCOV (novel coronavirus) οξεία αναπνευστική νόσος.

«Θεωρήσαμε πολύ σημαντικό να του δώσουμε μια προσωρινή ονομασία ώστε να μην συνδεθεί κάποια τοποθεσία με το όνομά του. Είμαι σίγουρος πως έχετε δει πολλά ρεπορτάζ στα μέσα ενημέρωσης που εξακολουθούν να τον αποκαλούν έτσι, χρησιμοποιώντας το όνομα Γουχάν ή χρησμοποιώντας την Κίνα», δήλωσε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο η επιδημιολόγος του ΠΟΥ Μαρία φαν Κέρκχοβε.

«Θέλαμε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα συνδεθεί κάποιο στίγμα με τον ιό και έτσι βγάλαμε αυτή την προσωρινή ονομασία», δήλωσε.

Ο δρ. Μάικ Ράιαν, ο κορυφαίος ειδικός του ΠΟΥ για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, δήλωσε: «Πιστεύω πως το σημαντικότερο εδώ είναι να διασφαλίσουμε ότι (…) αποτελεί ευθύνη όλων μας να διασφαλίσουμε πως δεν θα συνδεθεί κάποιο στίγμα με την ασθένεια.

«Ο διαχωρισμός ατόμων με βάση την εθνότητα είναι μη απαραίτητος και δεν βοηθάει, είναι απολύτως και πλήρως απαράδεκτος και πρέπει να σταματήσει. Οι κυβερνήσεις έχουν ευθύνη να το εμπεδώσουν αυτό στους πληθυσμούς τους».

ΕΟΔΥ: Το αντιγριπικό εμβόλιο μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο νόσησης και θανάτου

Με την ευκαιρία της κορύφωσης του φετινού εποχικού επιδημικού κύματος της γρίπης, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας τονίζει ότι το αντιγριπικό εμβόλιο μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο νόσησης και ιδιαίτερα βαριάς νόσησης και θανάτου από τη γρίπη. Γι’ αυτό και συνιστάται ιδιαίτερα για τις ομάδες υψηλού κινδύνου και τους επαγγελματίες υγείας.

Πέραν του αντιγριπικού εμβολίου, το επόμενο μέτρο προστασίας από τη γρίπη είναι η σχολαστική τήρηση των κανόνων υγιεινής. Επίσης, όποιος εκδηλώνει συμπτώματα από το αναπνευστικό (όπως βήχας, καταρροή, πυρετός), θα πρέπει απαραιτήτως να παραμένει στο σπίτι μέχρι και ένα 24ωρο μετά την ύφεση των συμπτωμάτων, ώστε να μη μεταδώσει τον ιό σε άλλους.

Τέλος, επισημαίνεται ότι η νοσηρότητα και η θνητότητα που παρατηρείται φέτος, είναι αντίστοιχη με άλλες χρονιές.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Κέλλας: Με τη βοήθεια του Θεού, νικητής, μετά από μια σκληρή μάχη #ΧρήστοςΚέλλας - https://t.co/ZxAujmj4zT -

  • Επεισόδιο γειτόνων πολυκατοικίας στο Βόλο - https://t.co/wi7ecew33R -

  • Έρευνα για τον κορωναϊό: Η Επιτροπή επιλέγει το 18ο έργο για την ανάπτυξη μέσων ταχείας διάγνωσης… - https://t.co/8uUC98F5Nk -

"Αλιεύοντας" την είδηση