Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » Πότε πρέπει να σταματάμε τα αντιβιοτικά;
Πότε πρέπει να σταματάμε τα αντιβιοτικά;

Πότε πρέπει να σταματάμε τα αντιβιοτικά;

Δεν χρειάζετι ν ολοκληρωθεί ένας κύκλος φαρμάκων για να είναι η θεραπεία αποτελεσματική

Έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου να επαναξιολογήσουμε τη συμβουλή σύμφωνα με την οποία πρέπει να ολοκληρωθεί μία θεραπεία με αντιβιοτικά προκειμένου να είναι αποτελεσματική.

Όπως αναφέρει άρθρο που δημοσιεύθηκε στο British Μedical Journal, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία τα οποία να αποδεικνύουν ότι η πρόωρη διακοπή της θεραπείας με αντιβίωση ενισχύει την ανθεκτικότητα των σούπερ βακτηρίων. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι περισσότερες μελέτες προκειμένου να διαπιστωθεί αν διακόπτοντας την , όταν νιώσουμε καλύτερα, θα μπορέσουμε να βάλουμε τέλος στην υπερβολική χρήση των αντιβιοτικών.

Ωστόσο, οι γενικοί επισημαίνουν ότι ο δεν πρέπει να αλλάξει τη συμπεριφορά του εξαιτίας της μελέτης. Χαρακτηριστικά, η καθηγήτρια Χέλεν Στοούκς Λάμπαρντ, επικεφαλής του Βασιλικού Κολεγίου Γενικών Ιατρών, τονίζει ότι η βελτίωση των συμπτωμάτων δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι έχει θεραπευθεί η λοίμωξη. Στο άρθρο ς που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση ερευνητές από όλη τη Βρετανία σημειώνουν ότι ο περιορισμός της χρήσης αντιβιοτικών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την καταπολέμηση της ανθεκτικότητας των βακτηρίων.

Ο καθηγητής Μάρτιν ελιν, της Ιατρικής Σχολής του Μπράιτον και του Σάσεξ, όπως και πολλοί συνάδελφοί του, επισημαίνει ότι η μακροχρόνια χρήση αντιβιοτικών, περισσότερο από ό,τι είναι αναγκαίο, μπορεί να ενισχύσει την ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά.

Επίσης επισημαίνει ότι υπάρχουν σημαντικά στοιχεία τα οποία υποδεικνύουν ότι οι βραχείες θεραπείες με τα αντιβιοτικά, που διαρκούν από τρεις μέχρι πέντε ημέρες, μπορεί να έχουν επωφελή αποτελέσματα και να επαρκούν ως θεραπευτικό μέσο. Ο καθηγητής ελιν, ωστόσο, παραδέχεται ότι υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις, όπως είναι αυτή της θεραπείας της ς που συχνά οδηγεί στην ενίσχυση των βακτηρίων και σε ταχεία ανθεκτικότητα στο αντιβιοτικό. Πάντως, η ομάδα των ερευνητών επισημαίνει ότι είναι σημαντικό οι συνταγογραφήσεις να γίνονται «επί μέτρω», ώστε να πληρούν τις ανάγκες κάθε λοίμωξης και κάθε ατόμου.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση