Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπέρτασης
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπέρτασης

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπέρτασης

Ο ΕΑΠ ενημερώνει για τους κινδύ και την αντιμετώπιση

Η 17η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπέρτασης. Οι ειδικοί επισημαίνουν τη μεγάλη ανάγκη για ενημέρωση και  ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Η αιτία της υπέρτασης στην πλειονότητα των περιπτώσεων (95%) παραμένει άγνωστη και έχει σχέση με πολλούς παράγοντες, όπως την κληρονομικότητα, τον τρόπο ζωής, την , την αυξημένη πρόσληψη αλατιού κ.ά.. Μόνον το 20% του ελληνικού πληθυσμού καταφέρνει να ρυθμίσει την αρτηριακή του πίεση, ενώ περίπου 1,5 εκατ. υπερτασικοί παραμένουν αρρύθμιστοι.

Σύμφωνα με τις Κατευθυντήριες της Ευρωπαϊκής Εταιρείας της Υπέρτασης, η διάγνωση προσδιορίζεται όταν η πίεση είναι σταθερά αυξημένη στο ιατρείο από 140 mmHg και πάνω η συστολική (γνωστή και ως «μεγάλη» πίεση) ή από 90 mmHg και πάνω η διαστολική («μικρή» πίεση) ή και τα δυο. Η ότι η διαστολική πίεση («πίεση της καρδιάς») είναι πιο σημαντική από τη συστολική είναι λανθασμένη.

Η διάγνωση γίνεται με ακριβή μέτρηση της πίεσης. Συγκεκριμένα συνιστώνται τουλάχιστον δύο ιατρικές μετρήσεις  σε δύο τουλάχιστον διαδοχικές επισκέψεις με τη χρήση αυτόματου πιστοποιημένου ηλεκτρονικού πιεσομέτρου βραχίονα. Τα πιεσόμετρα καρπού και δακτύλου δεν θεωρούνται αξιόπιστα και δεν συνιστώνται. Η παραδοσιακή μέτρηση της πίεσης στο ιατρείο έχει εντούτοις, πολλούς περιορισμούς και συχνά για την ακριβή διάγνωση είναι απαραίτητη η αξιολόγησή της  με μετρήσεις εκτός ιατρείου –  δηλαδή με 24ωρη καταγραφή ή με αξιόπιστες μετρήσεις στο σπίτι.

Στη λήψη απόφασης για έναρξη ανθυπερτασικής θεραπείας λαμβάνεται υπόψη ο συνολικός καρδιαγγειακός κίνδυνος, ο οποίος καθορίζεται από την ύπαρξη άλλων παραγόντων κινδύνου, όπως είναι ο σακχαρώδης και η αυξημένη χοληστερίνη, καθώς και από την παρουσία  καρδιαγγειακής ή νεφρικής νόσου.

Ο  ΕΑΠ λειτουργεί στην Αθήνα από το Μάρτιο εξειδικευμένο Κέντρο Υπέρτασης και Καρδιοαγγειακής Προστασίας υπό τη διεύθυνση του αρχιάτρου δρος Εμμανουήλ Ανδρεάδη. Στο Κέντρο αντιμετωπίζονται όλες οι περιπτώσεις ασθενών με υπέρταση, περιλαμβανομένης της σοβαρής μη ελεγχόμενης ή ανθεκτικής υπέρτασης. Μέχρι σήμερα έχουν εξετασθεί περίπου 100 και έχουν τοποθετηθεί περί τα 20 24ωρης καταγραφής της πίεσης. Προσφάτως ξεκίνησε και η χορήγηση πιεσομέτρων κατ' οίκον για την παρακολούθηση της πίεσης και αυτόματης μεταφοράς των δεδομένων των μετρήσεων στο Κέντρο. Η λειτουργία του εντάσσεται στις δράσεις της προληπτικής ιατρικής. Το Κέντρο Υπέρτασης δέχεται, με προγραμματισμένα ραντεβού, κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη 14:00-16:00.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση