Βρίσκεστε εδώ:  / ΥΓΕΙΑ / Οδηγίες για την εποχική γρίπη και τον αντιγριπικό εμβολιασμό
Οδηγίες για την εποχική γρίπη και τον αντιγριπικό εμβολιασμό

Οδηγίες για την εποχική γρίπη και τον αντιγριπικό εμβολιασμό

Η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Βόλου και συγκεκριμένα το Τμήμα Δημόσιας Υγείας της Δ/νσης Κοιν. Προστασίας, ΚΑΠΗ & Δημ. Υγείας ενημερώνει τους δημότες για την εποχική γρίπη και τον αντιγριπικό εμβολιασμό.

Επειδή η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, βρίσκεται σε αυξημένα επίπεδα και καθώς αναμένεται η συνέχιση της δραστηριότητας της γρίπης τουλάχιστον για τις επόμενες 10 εβδομάδες, διευκρινίζεται ότι ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη παραμένει ο εμβολιασμός ακόμα και κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο. Έως σήμερα το στέλεχος της γρίπης που ως επί το πλείστον εργαστηριακά απομονώνεται το (ΑΗ11) pdm09, το οποίο εμπεριέχεται στο εμβόλιο που κυκλοφορεί.

Αναλυτικότερα, ως κύρια προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης συστήνονται τα κατωτέρω:

α. Η αυστηρή τήρηση των μέτρων αναπνευστικής υγιεινής και υγιεινής των χεριών, όπως η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος με χαρτομάντιλο (πετάξτε το χαρτομάντιλο μετά τη χρήση) ή το εσωτερικό του αγκώνα και το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών (ιδιαίτερα μετά από επαφή με ασθενείς) με σαπούνι και ή χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος. Μην αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας αφού αυτές είναι πύλες εισόδου του ιού στον οργανισμό.

β. Καλός καθαρισμός των επιφανειών και των αντικειμένων που μπορεί να έχουν επιμολυνθεί από μικροοργανισμούς όπως ο .

γ. Η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους και για τους ασθενείς η πλήρης ανάρρωσή τους πριν την επάνοδο στις συνήθεις δραστηριότητές τους (εάν έχετε γρίπης, παραμείνετε στο σπίτι για τουλάχιστον 24 ώρες μετά από την υποχώρηση του πυρετού). Προσπαθήστε να αποφύγετε στενή επαφή με άτομα που εμφανίζουν γρίπης.

δ. Ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου θεωρείται ασφαλής και αποτελεσματικός και συστήνεται για όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Σημειώνεται ότι στην πλειοψηφία τους (82%), οι ασθενείς με γρίπη που νοσηλεύθηκαν έως τώρα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, δεν είχαν εμβολιασθεί. Ιδιαίτερα κρίσιμης σημασίας είναι ο εμβολιασμός αφενός των ευπαθών ομάδων (άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, άτομα με ή παχυσαρκία ή άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες κ.λ.π.) και αφετέρου των επαγγελματιών υγείας και των ατόμων που έρχονται σε επαφή με βρέφη κάτω των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα.

ε. Η σωστή χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης, όταν υπάρχουν οι κατάλληλες ενδείξεις σύμφωνα με την των θεραπόντων ιατρών, η οποία πρέπει να ξεκινά το ταχύτερο δυνατό, με απλή ιατρική συνταγή και χωρίς να αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση, ιδιαίτερα στις του πληθυσμού.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Βρέθηκε σε ρέμα στην #Αργαλαστή η ηλικιωμένη #Αργαλαστή - https://t.co/ZtXBwuGwTd -

  • Αγνοείται 85χρονη στην Αργαλαστή - https://t.co/ZLHqqZFDQQ -

  • Τριάντα τρία θετικά κρούσματα covid-19 στη Θεσσαλία #θετικάκρούσματαCovid19 - https://t.co/rWIjABod7O -

"Αλιεύοντας" την είδηση