Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » Ο κορωνοϊός είναι αερόβιος, λένε 239 επιστήμονες
Ο κορωνοϊός είναι αερόβιος, λένε 239 επιστήμονες

Ο κορωνοϊός είναι αερόβιος, λένε 239 επιστήμονες

Η έξρση των κρουσμάτων της πανδημίας είναι μία αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα. Εστιατόρια, γραφεία, μπαρ, και αγορές μετατρέπονται σε νέες εστίες κρουσμάτων, γεγονός που απλά αποδεικνύει κάτι που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αρνείται πεισματικά: Ο ιός είναι αερόβιος και παραμένει στον αέρα των κλειστών χώρων επί τρεις ώρες, προσβάλλοντας όσους βρίσκονται εκεί.

Η παραδοχή αυτή της πραγματικότητας αμέσως καθιστά αναγκαία τη μεταβολή των συστάσεων και των μέτρων αναχαίτισης της διασποράς του κορωνοϊού: μάσκες στους κλειστούς χώρους, παρά τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, καλύτερα συστήματα εξαερισμού, ελαχιστοποίηση της ανακύκλωσης του αέρα, χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας και πολλά άλλα. Αυτά ακριβώς υπογραμμίζουν 239 επιφανείς επιστήμονες από 32 του κόσμου, σε ανοικτή επιστολή προς τον ΠΟΥ, ζητώντας την της θεωρίας περί μετάδοσης αποκλειστικά με με σταγονίδια. Ο διεθνής Οργανισμός οφείλει να παραδεχθεί τον κίνδυνο των αερολυμάτων, ακόμα και εκτός νοσοκομειακού περιβάλλοντος, καταλήγουν οι επιστήμονες. Οπως επισημαίνει ο καθηγητής του Τζόρτζταουν, Λόρενς Γκόστιν, «η αξιοπιστία του ΠΟΥ υπονομεύεται από τα διαρκή αντιφατικά του μηνύματα, όπως η μετάδοση από τους ασυμπτωματικούς, η αερόβια μετάδοση και η χρήση μασκών», αναγνωρίζοντας ωστόσο τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται, έχοντας την ευθύνη να καταλήξει σε συστάσεις για όλο τον κόσμο.

Αισιόδοξα τα νέα για τη βελτίωση της φαρμακευτικής αντιμετώπισης των κρουσμάτων COVID-19. Η αμερικανική Regeneron Pharmaceuticals ανακοίνωσε χθες ότι ξεκίνησε την τελική φάση κλινικής δοκιμής ενός «κοκτέιλ» αντισωμάτων που πιθανώς να μπορούν να αποτρέψουν τη λοίμωξη ατόμων που έχουν εκτεθεί στον κορωνοϊό. Στο εν λόγω «φαρμακευτικό κοκτέιλ» περιλαμβάνεται ένα αντίσωμα που παρήχθη από τη φαρμακοβιομηχανία, αλλά και ένα άλλο που απομονώθηκε από ασθενείς που ανέρρωσαν από COVID-19. Εχει σχεδιαστεί ώστε τα αντισώματα να προσκολλώνται στη μολυσματική ακίδα της επιφάνειας του κορωνοϊού, περιορίζοντας την ικανότητά του να εισβάλει σε περισσότερα κύτταρα.

Σε μία άλλη εξέλιξη, ισπανική μελέτη διαπίστωσε ότι το 5,2% του πληθυσμού της Ισπανίας έχει εκτεθεί στον κορωνοϊό. Προκειμένου να καταλήξουν σε συμπέρασμα, οι ερευνητές του Ινστιτούτου Υγείας Καρολος Γ΄ υπέβαλαν σε τεστ αντισωμάτων 70.000 Ισπανούς σε όλη την ισπανική επικράτεια τρεις φορές κατά το τελευταίο τρίμηνο. Ετσι διαπίστωσαν ότι 14% των συμμετεχόντων που βρέθηκαν στην αρχή της μελέτης θετικοί στην ύπαρξη αντισωμάτων της COVID-19, όταν εξετάστηκαν μετά τρεις μήνες ήταν αρνητικοί, γεγονός που σημαίνει ότι η ανοσία μας έναντι της ιογενούς πνευμονίας δεν διατηρείται περισσότερο από τρεις μήνες.

Τέλος, μελέτη που εκπονήθηκε στο γερμανικό Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ και το σουηδικό ινστιτούτο Καρολίνσκα του πανεπιστημίου της Στοκχόλμης έδειξε ότι ένα ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού που διαθέτει στο γονιδίωμά του γενετικό υλικό από τους Νεάντερταλ, διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσει από COVID-19. Οι ερευνητές αγνοούν για ποιο λόγο αυτή η περιοχή του χρωμοσώματος 3, αποτελούμενη από έξι γονίδια, αυξάνει τον κίνδυνο της COVID-19. Παλιότερα οι ανθρωπολόγοι εκτιμούσαν ότι τα γονίδια που κληροδότησαν οι Νεάντερταλ επιβίωσαν επειδή προστατεύουν τον φορέα τους από τις λοιμώξεις, κάτι που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ισχύει.

ΠΟΥ: Η πανδημία του COVID-19 «επιταχύνεται»

Η επιδημία Covid-19 «επιταχύνεται» και προκάλεσε 400.000 νέα κρούσματα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου που πέρασε, προειδοποίησε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), επισημαίνοντας πως δεν έχουμε φθάσει ακόμη στην κορύφωση.

«Αν και ο αριθμός των θανάτων μοιάζει να έχει σταθεροποιηθεί σε διεθνές επίπεδο, στην πραγματικότητα, ορισμένες χώρες έχουν καταγράψει σημαντική πρόοδο στη μείωση του αριθμού των θανάτων, ωστόσο σε άλλες χώρες, οι συνεχίζουν να αυξάνονται», είπε ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους.

Επιπλέον, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παραδέχθηκε πως «προκύπτουν αποδείξεις» σχετικά με τη διασπορά μέσω του αέρα του νέου κορωνοϊού, αφότου ομάδα επιστημόνων προέτρεψε τον Οργανισμό να επικαιροποιήσει τις οδηγίες του σχετικά με τον τρόπο που εξαπλώνεται η νόσος.

Κατά τη διάρκεια ς στη Γενεύη, η επιστήμονας του ΠΟΥ Μπενέτα Αλεγκράντζι είπε ότι ο οργανισμός πιστεύει ότι «υπήρξε ανοικτός στα στοιχεία σχετικά με τους τρόπους της διασποράς» του νέου κορωνοϊού.

5,9 εκατομμμύρια κρούσματα στην αμερικανική ήπειρο

Η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική καταγράφουν το 50% των κρουσμάτων COVID-19 στην αμερικανική ήπειρο και ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων συνεχίζει να επιταχύνεται, έχοντας ήδη φθάσει τα 5,9 εκατομμύρια στην Αμερική, είπε σήμερα η περιφερειακή διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Καρίσα Ετιέν.

«Πρόκειται για μια πανδημία συγκλονιστικών αναλογιών και δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε να βάζουμε όλη την ενέργειά μας για να την θέσουμε υπό έλεγχο», επισήμανε κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ς από την Ουάσιγκτον με τους διευθυντές της Παναμερικανικής Οργάνωσης Υγείας (PAHO).

Η PAHO ευχήθηκε στον πρόεδρο της Βραζιλίας Μπολσονάρου ταχεία ανάρρωση από τη νόσο COVID-19, με την οποία διαγνώστηκε.

«Το μήνυμα είναι ότι αυτός ο ιός είναι απρόβλεπτος και δεν σέβεται φυλές, τάξεις ή ανθρώπους σε εξουσία, παρά τα μέτρα ασφαλείας που περιβάλλουν οποιονδήποτε πρόεδρο», τόνισε ο διευθυντής της PAHO για τις λοιμώδεις ασθένειες Μάρκος Εσπινάλ.

Όσον αφορά τη Βραζιλία, το γεγονός ότι ασθένησε από τον νέο κορονοϊό ο πρόεδρος της χς θα πρέπει να εντείνει την ανάγκη να ενισχυθεί η εφαρμογή των οδηγιών σχετικά με τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και τη χρήση ς, με στόχο την αναχαίτιση της διασποράς του νέου κορωνοϊού, σημείωσε ο ίδιος.

Πριν από δύο μήνες, οι ΗΠΑ κατέγραφαν το 75% των κρουσμάτων COVID-19 στην αμερικανική ήπειρο, υπογράμμισε η Καρίσα Ετιέν, προειδοποιώντας πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προβλέπει την επιτάχυνση των κρουσμάτων σε διάφορες αμερικανικές πολιτείες, το μεγαλύτερο μέρος της Κεντρικής Αμερικής και της Νότιας Αμερικής.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση