Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ » Στο όριο ξανά τα νοσοκομεία της χώρας
Στο όριο ξανά τα νοσοκομεία της χώρας

Στο όριο ξανά τα νοσοκομεία της χώρας

Στα μεγαλύτερα νοσοκομεία της ς, οι ουρές τους τελευταίους μήνες σχηματίζονται πολύ πριν από την έναρξη της εφημερίας.

Το ίδιο συνέβη και την Τρίτη το μεσημέρι, έξω κυρίως από κάποια ιατρεία, στο Λαϊκό Νοσοκομείο. Ανάμεσα στους ασθενείς και τους συνοδούς τους, που περίμεναν λίγο πριν από τις 14.30 στους ανακαινισμένους χώρους αναμονής, υπήρχαν και τα γνωστά βαλιτσάκια, που πολλοί κουβαλούν μαζί ακόμη και πριν εξεταστούν από τους εφημερεύοντες ιατρούς. Ομως, το ίδιο πρωί και οι δύο παθολογικές κλινικές του νοσοκομείου, στις οποίες θεωρούσαν οι περισσότεροι από αυτούς τους ασθενείς ότι θα φιλοξενηθούν, ήταν ήδη ασφυκτικά γεμάτες.

«Την επόμενη ημέρα της εφημερίας θα δεις », εξηγεί ο διοικητής του Λαϊκού, Ιωάννης Πατσιόγιαννης, που λέει ότι το πρόβλημα αυτό εμφανίζεται ξανά, μετά δύο χρόνια, πιο έντονο. Ο ίδιος, όπως και άλλοι –εκτός από την αυξημένη κίνηση της τελευταίας πενταετίας– διαπιστώνουν περαιτέρω στην προσέλευση ασθενών, τόσο στις όσο και στα απογευματινά ιατρεία το τελευταίο διάστημα. Μόνο στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χς, τον «Ευαγγελισμό», ο πρόεδρος των εργαζομένων, ιατρός κ. Σις, υπολόγισε την στις εισαγωγές του φετινού, σε σχέση με τον περσινό Φεβρουάριο, σε 15%.

Και αυτό δεν είναι το μόνο που καθιστά την κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας οριακή. Διοικητές, ιατροί και εργαζόμενοι συμφωνούν πως τα προβλήματα που σιγά-σιγά επανέρχονται σήμερα, είτε λόγω πρόχειρων λύσεων του παρελθόντος ή λόγω του «πατριωτισμού» εργαζομένων και διοικούντων, είχαν πάντως καταστεί διαχειρίσιμα το αμέσως προηγούμενο διάστημα.

Ενα από τα παραδείγματα που χρησιμοποιούν για να το εξηγήσουν αυτό είναι οι ελλείψεις ή η δυσκολία και οι καθυστερήσεις στην προμήθεια υλικών και καθημερινών ειδών, που τα τελευταία τέσσερα χρόνια ήταν μεν καθημερινό φαινόμενο, σήμερα όμως επανέρχεται με πιο πιεστικό, όπως υποστηρίζουν, τρόπο.

«Στα προϊόντα παντοπωλείου υπάρχει τεράστιο πρόβλημα. Γίνεται μάχη για να μπορέσουν να σου φέρουν τυρί, λάδι, φρυγανιές», λέει διοικητής σ' ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου. Την κατάσταση αυτή αποδίδει στο γεγονός ότι τα νοσοκομεία δεν έχουν λάβει από την παρά μόνο μέρος του μηνός Ιανουαρίου, παρότι «έκλεισε»» και ο Απρίλιος. Σύμφωνα με τους διοικητές μεγάλων νοσοκομείων, την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι στα νοσοκομεία είχαν δοθεί τουλάχιστον τα χρήματα που αντιστοιχούσαν στους πρώτους δύο μήνες του χρόνου, καθιστώντας την τωρινή κατάσταση άκρως ανησυχητική.

«Το 90%-95% των νοσοκομείων έχει στεγνώσει», εξηγεί άλλος διοικητής νοσοκομείου. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων, Παύλος Αρναούτης, δηλώνει εξαιρετικά ανήσυχος. «Προσπαθούμε να καλύψουμε τις ανάγκες των νοσοκομείων όσο μπορούμε», εξηγεί.

«Παλαιότερα, οι αντιπρόσωποι των εταιρειών ενδιαφέρονταν να πιάσουν τους στόχους πωλήσεων στο έτος. Σήμερα, ακόμη και οι πολυεθνικές τούς λένε ότι ενδιαφέρονται μόνο για το πόσα έχουν ήδη εισπράξει», λέει επικεφαλής αιματολογικού εργαστηρίου σε μεγάλο νοσοκομείο, στο οποίο λείπουν καθημερινά υλικά. Ο ίδιος εξηγεί ότι πολλά μικρότερα νοσοκομεία στέλνουν εξετάσεις ασθενών τους, με πολύ μεγαλύτερη χρέωση από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, επειδή δεν μπορούν να προμηθευτούν αντιδραστήρια.

Τέτοιες δυσκολίες στην προμήθεια υλικών γίνονται εντονότερες όσο προχωράει το έτος, δεδομένου ότι χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση για να καταστεί δυνατό κάποια στιγμή να αποπληρωθεί μεγάλο μέρος των υλικών που έχουν ήδη προμηθευτεί τα νοσοκομεία εξωσυμβατικά. «Προχθές έτυχε να κάνω επείγουσα αγγειοπλαστική, πολύ σοβαρό περιστατικό, και να μην έχω μπαλόνι αντοχής 22 ατμοσφαιρών, οπότε χρησιμοποίησα 17 ατμοσφαιρών. Τι να έκανα;», λέει ο κ. Σιώρας.

Αυτό, όμως, που χτύπησε καμπανάκι στα γραφεία των διοικήσεων τις τελευταίες ημέρες ήταν το email που τους ζητούσε το άνοιγμα λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπου θα έπρεπε να βάλουν τα διαθέσιμα που τουςείχαν απομείνει. Διοικητές στα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρα εξηγούν ότι το 48ωρο που μεσολάβησε μέχρι να ξεκαθαριστεί από τον υπουργό Υγείας ότι τα νοσοκομεία θα εξαιρεθούν –πράγμα το οποίο μέχρι στιγμής ισχύει μόνο προφορικά– δέχονταν συνέχεια τηλεφωνήματα και επιστολές από ανήσυχους προμηθευτές.

«Οταν παλαιότερα είχαμε τέτοια προβλήματα, υπήρχε ένας ορίζοντας, πότε θα λυθούν. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ορίζοντας», λέει ένα από αυτούς αναφερόμενος και στο θέμα των εφημεριών, που δεν έχουν κι αυτές καταβληθεί από την αρχή του χρόνου. Για τους περισσότερους οι κινητοποιήσεις που έχουν, εδώ και μερικές εβδομάδες, ξεκινήσει με επίσχεση εργασίας των ειδικευόμενων ιατρών στον «Ευαγγελισμό», στη Νίκαια και σε περιφερειακά νοσοκομεία, όπως αυτό της Καλαμάτας, είναι μόνο η αρχή. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι ώρες αναμονής στην εφημερία μεγάλων νοσοκομείων κυμαίνεται, σύμφωνα με τα ίδια τα στελέχη, από 4 έως και 8 ώρες.

Μέσα σε αυτή την κατάσταση, επιμελητές νοσοκομείων καλύπτουν τα κενά δουλεύοντας αρκετές ώρες παραπάνω ή με μεγάλη κόπωση. Η επιβάρυνση που, έτσι κι αλλιώς, υφίστανται από την αυξημένη προσέλευση πολλές φορές εντείνεται από που δεν καταγράφονται καν, όπως συνταγογραφήσεις ή απογευματινά ραντεβού, που έχουν και αυτά αυξηθεί.

Ενα εκρηκτικό κοκτέιλ – απειλή

Το βράδυ εφημερίας που η «Κ» συνάντησε τον κ. Σιώρα στη Β΄ Καρδιολογική του Ευαγγελισμού, το τηλέφωνό του διέκοψε τη συζήτηση τουλάχιστον τρεις φορές. Ενας εργαζόμενος του νοσοκομείου ζητούσε να φέρει βαριά άρρωστη συγγενή του για εξέταση την επόμενη μέρα εκτός ωραρίου.

«Υπάρχει πραγματικός φόβος για τη λειτουργία των νοσοκομείων» εξαιτίας των πιέσεων, τονίζει ο κ. Σιώρας. Μία από τις κατηγορίες ασθενών με αυξημένο αριθμό την τελευταία περίοδο είναι οι ανασφάλιστοι, που μετά το καλοκαίρι βάσει εγκυκλίου του υπουργείου Υγείας εξυπηρετούνται από τα νοσοκομεία. Σύμφωνα με υπολογισμούς του ιδίου, αυτοί οι ασθενείς ενδέχεται να «στοιχίσουν» φέτος στον Ευαγγελισμό έως και άνω του 1 εκατ. ευρώ από ίδιους πόρους.

Η οικονομική αβεβαιότητα απασχολεί την πλειονότητα όσων ζουν και εργάζονται στη χώρα. Ομως στις συζητήσεις της «Κ» για την κατάσταση των νοσοκομείων βρέθηκαν να έχουν κεντρικό ρόλο. «Δεν ξέρω για πόσο καιρό θα συνεχίσουν να παραδίδουν όσο είναι θολό το τοπίο», λέει διοικητής νοσοκομείου για τους προμηθευτές βασικών ιατρικών υλικών. «Να δούμε τι θα γίνει με τη διαπραγμάτευση» συμπληρώνει.

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση