Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ » Ο ΙΣΜ για τους καταγραφόμενους θανάτους από COVID-19 στο Νοσοκομείο Βόλου
Ο ΙΣΜ για τους καταγραφόμενους θανάτους από COVID-19 στο Νοσοκομείο Βόλου

Ο ΙΣΜ για τους καταγραφόμενους θανάτους από COVID-19 στο Νοσοκομείο Βόλου

Ο Ιατρικός Σύλλογος (Ι.Σ.Μ.) παρακολουθεί με προσοχή τον δημόσιο διάλογο που αναπτύσσεται τις τελευταίες ημέρες με αφορμή τον αριθμό των θανάτων από COVID 19 στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου και επιθυμεί να παρέμβει προκειμένου να ενημερωθεί η κοινωνία για το οδυνηρό για όλους αυτό γεγονός.

Σχετικά με τους θανάτους από SARS COV 2 (Κορωναϊό) διαπιστώνουν, με βάση τα πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (E.C.D.C.), ότι δυστυχώς η χώρα μας τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζει ραγδαία αύξηση του αριθμού των θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι ξεπεράσαμε τον μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και των Η.Π.Α., σε αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Η τελική επεξ και αποτίμηση αυτών των τραγικών δεδομένων θα πρέπει να πραγματοποιηθεί όταν υποχωρήσει η Πανδημία COVID 19, σε συνθήκες ηρεμίας, ενώ επιβάλλεται να αναλυθούν με τις προβλεπόμενες επιστημονικές μεθόδους όλα τα αποτελέσματα αυτής της περιπέτειας που βιώνουμε ως τοπική κοινωνία, ως κράτος αλλά και ως παγκόσμια κοινωνία.

Τα περιστατικά COVID 19 σε παγκόσμιο επίπεδο νοσηλεύονται ως επί το πλείστον σε Παθολογικές Κλινικές και τον επιτελικό ρόλο αντιμετώπισής τους τον έχουν οι ιατροί με ειδικότητα Παθολόγου. Αυτό συμβαίνει διότι η νόσος αυτή προκαλεί πολυοργανικές βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό και δεν επικεντρώνεται μόνον στο Αναπνευστικό Σύστημα, όπως πίστευε η επιστημονική κοινότητα στην αρχή της πανδημίας. Πλήττει με την ίδια σφοδρότητα το Καρδιαγγειακό Σύστημα, προκαλεί σοβαρές αγγειακές θρομβώσεις με αποτέλεσμα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, αιματολογικά προβλήματα κ.λπ.

Εξ αυτού θεωρείται ότι οι πλέον κατάλληλοι ιατροί να αντιμετωπίσουν κατ' αρχήν και συνολικά αυτούς τους είναι οι Παθολόγοι. Σημαντικό επικουρικό ρόλο στην αντιμετώπιση αυτών των ασθενών έχουν βεβαίως οι ιατροί με εξειδικεύσεις στην Παθολογία, όπως είναι Πνευμονολόγοι, Καρδιολόγοι, Νευρολόγοι, Αιματολόγοι, Εντατικολόγοι κ.ο.κ. όταν παρουσιάζονται δύσκολες επιπλοκές που άπτονται αυτών των ειδικοτήτων. Από αυτήν την πανδημία αναδεικνύεται η μεγάλη αξία των οργανωμένων και καλά στελεχωμένων Παθολογικών Κλινικών στα Περιφερειακά Νοσοκομεία και η μεγάλη συμβολή της ειδικότητας της Παθολογίας στην ορθή αντιμετώπιση των δύσκολων και περίπλοκων λοιμώξεων, όπως αυτή από SARS COV 2.

Τα συμπεράσματα για τα ποσοστά θανάτων σε κάθε Νοσοκομείο θα εξαχθούν αργότερα, σε συνθήκες ηρεμίας, αφού ληφθούν υπόψη και συνυπολογισθούν επίσης όλες οι παράμετροι, μεταξύ των οποίων είναι οι ψεις και τα προβλήματα λειτουργίας του κάθε Νοσοκομείου καθώς και η επίπτωση και ο τρόπος καταγραφής της νοσηρότητας, σε συνδυασμό με τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.

Όσον αφορά στην ορθή νοσηλεία των περιστατικών COVID 19 από τους Παθολόγους του Νοσοκομείου , αυτοί δεν υπολείπονται σε γνώσεις και ικανότητες για την αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών. Εκείνο όμως που δημιουργεί προβλήματα στην αντιμετώπιση των πολλών, ιδιαίτερων και δύσκολων αυτών περιστατικών είναι ο σοβαρά ελλιπής και ανεπαρκής αριθμός του ιατρικού προσωπικού σε σχέση με τον αριθμό των περιστατικών που νοσηλεύουν, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να ξεπερνούν ακόμη και τις φυσικές τους δυνάμεις προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες νοσηλείας των ασθενών τους.

Και είναι τεράστιες, διαχρονικές και διακομματικές, οι ευθύνες των εκάστοτε διοικούντων και κυβερνώντων, με ιδιαίτερη έμφαση στην νυν ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, που δεν φρόντισαν να στελεχώσουν το Νοσοκομείο μας με τον απαραίτητο αριθμό ιατρών, ιδίως Παθολόγων, ενόψει της επερχόμενης λαίλαπας από την πανδημία. Αναμένεται να το πράξουν τάχιστα προκειμένου να αντιμετωπισθεί το τρίτο κύμα της πανδημίας, που αναμένεται σύντομα να μας πλήξει και πιθανώς να είναι και το δυσμενέστερο.

Με αυτά τα οφείλουμε όλοι να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί αναφορικά με την αποτίμηση του αριθμού των θανάτων στο Νοσοκομείο Βόλου από COVID 19 που καταγράφονται αυτήν την δύσκολη περίοδο. Υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθούν αρνητικές εντυπώσεις, που αφενός δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και αφετέρου δυσφημούν αδίκως το Νοσοκομείο μας και την τεράστια προσπάθεια του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού την ώρα μάλιστα της μεγάλης μάχης.

Είναι βιαστικά και αίολα τα συμπεράσματα που παρουσιάσθηκαν στον δημόσιο διάλογο περί δήθεν αυξημένου αριθμού νεκρών στο Νοσοκομείο Βόλου αναλόγως του πληθυσμού της περιοχής μας σε σχέση με τα Νοσοκομεία της Λάρισας ή άλλων περιοχών της χώρας. Δεν αποκλείεται η κατάσταση αυτή να εκληφθεί από ορισμένους ως αποτέλεσμα ελλιπούς και πλημμελούς νοσηλείας περιστατικών COVID 19, χωρίς στην πραγματικότητα αυτό να ισχύει. Για αυτούς τους λόγους επιβάλλεται να σταματήσουν να διακινούνται αυτές οι απόψεις.

Ο Ι.Σ.Μ. υπερασπίζεται απολύτως την εύρυθμη και αξιόπιστη λειτουργία του Νοσοκομείου Βόλου και την πλήρη στελέχωσή του σύμφωνα με τον Οργανόγραμμα λειτουργίας του με ιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης αξιοπρεπώς και καλά αμειβόμενους, προκειμένου να καλυφθεί το μεγάλο έλλειμμα ιατρικού προσωπικού που καταγράφεται (περίπου 43%). Συγκεκριμένα από τους προβλεπόμενους 162 μόνιμους ιατρούς, υπηρετούν 63 μόνιμοι, 22 επικουρικοί και 7 με προσωποπαγείς θέσεις.

Ο Ι.Σ.Μ. προς υποστήριξη της ορθής λειτουργίας του Νοσοκομείου ς, εκτός των ανακοινώσεων του και των τριών επισκέψεών του το τελευταίο οκτάμηνο στο διοικητή του ιδρύματος , έχει διοργανώσει στα γραφεία του και δύο συσκέψεις με τους βουλευτές του νομού . Η πρώτη την 23η Ιουνίου 2015 και η δεύτερη την 1η Φεβρουαρίου 2020, πριν την εκδήλωση της πανδημίας στη χώρα μας. Τα προβλήματα λειτουργίας του Νοσοκομείου καταγράφηκαν, αλλά δυστυχώς δεν επιλύθηκαν όπως επιβαλλόταν, ιδίως μετά τη δεύτερη σύσκεψη.

Η ύπαρξη του υ Γενικού Νοσοκομείου Βόλου είναι κατάκτηση για την περιοχή μας. Σεβόμενοι την πολυετή προσπάθεια όλων όσοι προσπάθησαν διαχρονικά να το δημιουργήσουν και να το λειτουργήσουν, όσοι από το ιατρονοσηλευτικό και υπαλληλικό προσωπικό συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του, και τις τεράστιες ανάγκες του πληθυσμού της περιοχής μας σε θέματα δωρεάν και ποιοτικής παροχής Υγείας και νοσηλείας, οφείλουμε να το υποστηρίξουμε με αποφασιστικότητα και απόλυτο τρόπο.

Τέλος, οφείλουμε όλοι   να μην επιτρέψουμε και να μην ανεχτούμε συμπεριφορές, λογικές και πρακτικές πολιτικών και άλλων θεσμικών προσώπων, εργαζομένων σε αυτό, ή απλών πολιτών που οδηγούν στην του Νοσοκομείου , περιφρουρώντας με σαφή τρόπο την ύπαρξη και απρόσκοπτη λειτουργία του.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση