Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ » Μεϊκόπουλος: Αφωνία Κοντοζαμάνη για το χάος εμβολιασμών στη Μαγνησία & τις ευπαθείς ομάδες
Μεϊκόπουλος: Αφωνία Κοντοζαμάνη για το χάος εμβολιασμών στη Μαγνησία & τις ευπαθείς ομάδες

Μεϊκόπουλος: Αφωνία Κοντοζαμάνη για το χάος εμβολιασμών στη Μαγνησία & τις ευπαθείς ομάδες

 

Για «αλαλούμ» με τους εμβολιασμούς στη Μαγνησία έκανε λόγο ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος με το Κέντρο Υγείας Αργαλαστής να είναι εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες η μοναδική υγειονομική δομή με διαθέσιμες ημέρες και ώρες για τον εμβολιασμό πολιτών άνω των 80 ετών και επαγγελματιών που εμβολιάζονται κατά προτεραιότητα κατά τη χθεσινή συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής του προς τον υπουργό Υγείας στην Ολομέλεια Βουλής. Για να απαντήσει προσήλθε ο υφυπουργός Υγείας  Βασίλειος Κοντοζαμάνης.

Ο βουλευτής σημείωσε, ότι τα εμβολιαστικά κέντρα που εξυπηρετούν τους εμβολιασμούς του πληθυσμού αλλά και των ειδικών κατηγοριών επαγγελματιών (υγειονομικοί, σώματα ασφαλείας) στη Μαγνησία βρίσκονται στο Νοσοκομείο του Βόλου, στο Κέντρο Υγείας Βόλου, στο Κέντρο Υγείας Αργαλαστής, στο , στο και στον Αλμυρό.

Στα εμβολιαστικά κέντρα εντός του αστικού ιστού διενεργούνται πολύ λιγότεροι εμβολιασμοί σε σχέση με το Κέντρο Υγείας Αργαλαστής που πραγματοποιεί πάνω από 100 εμβολιασμούς την ημέρα.

«Το παράδοξο αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι οι του Βόλου, αντί να προωθούνται για τους εμβολιασμούς τους σε υγειονομικές δομές εντός του αστικού ιστού, παραπέμπονται στο Κέντρο Υγείας Αργαλαστής, στο , στη Ζαγορά, όντας υποχρεωμένοι να διανύουν μια απόσταση μέχρι και 80 χιλιομέτρων επιβαρυνόμενοι με έξοδα και ταλαιπωρία», τόνισε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Ζήτησε από τον υπουργό να απαντήσει ευθέως αν πρόκειται να λειτουργήσουν περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα μέσα στην πόλη του Βόλου, αλλά και για το αν υπάρχει σχεδιασμός για την κάλυψη με εμβόλια των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και όσων βρίσκονται σε αδυναμία μετακίνησης.

Ο υφυπουργός υποβάθμισε το πρόβλημα με τους εμβολιασμούς στη Μαγνησία κάνοντας λόγο για «ζητήματα τεχνικής φύσεως» και απέδωσε το εμβολιαστικό αλαλούμ στην «πολυπλοκότητα» του εμβολιαστικού εγχειρήματος. Ενημέρωσε ότι μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί στο Νομό 11.349 εμβολιασμοί, παραλείποντας, ωστόσο, να αναφέρει ότι η Μαγνησία παραμένει τελευταία στους εμβολιασμούς του πληθυσμού σε επίπεδο Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας. Ανέφερε ότι υπάρχει «συγκεκριμένο » προκειμένου οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού να εμβολιαστούν παραλείποντας να πει ποιο είναι αυτό το .

Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, λαμβάνοντας εκ νέου το λόγο, επεσήμανε ότι κάθε σχεδιασμός κρίνεται στην πράξη και μέχρι και σήμερα η πραγματικότητα διαψεύδει τους ισχυρισμούς του υπουργού. «Όταν καλούνται τυφλοί άνθρωποι να μεταβούν στο για εμβολιασμό ή όταν άνθρωποι από την Ιστιαία της Εύβοιας και τη Φωκίδα παραπέμπονται στο Κέντρο Υγείας Αργαλαστής, αυτό δεν μαρτυρά σωστό σχεδιασμό», ανέφερε δεικτικά ρωτώντας τον υφυπουργό για ποιο λόγο δεν  αξιοποιεί τις τέσσερις Τοπικές Μονάδες Υγείας που βρίσκονται εντός του αστικού ιστού της πόλης.

«Πριν από δέκα ημέρες με την κακοκαιρία «Μήδεια» υπήρξαν άνθρωποι οι οποίοι έχασαν το προγραμματισμένο ραντεβού τους για εμβολιασμό, αφού η πρόσβαση στα εμβολιαστικά κέντρα του Πηλίου ήταν αδύνατη λόγω καιρικών συνθηκών. Έχουμε την πολυτέλεια, αντέχουμε να χάνονται ραντεβού και να πηγαίνουν πίσω οι εμβολιασμοί επειδή επιλέξατε να ακροβολίσετε επί της ουσίας τα εμβολιαστικά κέντρα σε απόσταση μέχρι και 80 χλμ. από το κέντρο του Βόλου;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο  βουλευτής επεσήμανε ότι σύσσωμοι οι υγειονομικοί φορείς της Μαγνησίας αδυνατούν να κατανοήσουν τον εμβολιαστικό σχεδιασμό που παραβλέπει εντελώς τις εξατομικευμένες ανάγκες και τις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε περιοχής, και επέμεινε ξανά στο θέμα του εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων ζητώντας να μάθει ποιο είναι το σχέδιο για τους ανθρώπους αυτούς.

«Υπάρχουν άνθρωποι κατακεκλιμένοι, άνθρωποι με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, με άνοια, υπάρχουν άνθρωποι με πιστοποιημένη αναπηρία πάνω από 80% και σοβαρά υποκείμενα νοσήματα ανεξαρτήτως ηλικίας, οι οποίοι δεν έχουν μέχρι τώρα προτεραιοποιηθεί. Υπάρχει συνεννόηση με τις προνοιακές και κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων προκειμένου να εντοπίσετε καταρχάς πού είναι αυτοί οι άνθρωποι;», τόνισε ο κ. Μεϊκόπουλος.

Ο υφυπουργός Υγείας απέφυγε και πάλι να απαντήσει για το αν τελικά θα αξιοποιηθούν οι πρωτοβάθμιες δομές υγείας του αστικού ιστού του Βόλου για τη διευκόλυνση του εμβολιασμού του πληθυσμού και αν έχει εκπονηθεί συγκεκριμένο σχέδιο για τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και όσων έχουν δυσκολία ή αδυναμία μετακίνησης, μαρτυρώντας ότι το Υπουργείο μάλλον βαδίζει με μια «βλέποντας και κάνοντας» στο θέμα του εμβολιασμού.

«Πώς θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε το «τείχος ανοσίας» που τόσο περιμένουμε για να μπορέσει να λειτουργήσει η αγορά, να ανοίξει η εστίαση και ο τουρισμός, όταν το μόνο εργαλείο που έχουμε μέχρι στιγμής, δηλαδή, ο εμβολιασμός δε χρησιμοποιείται σωστά;», επεσήμανε ολοκληρώνοντας ο Αλ. Μεϊκόπουλος.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση