Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ » Κ. Παπανάτσιου: «Η Υγειονομική κρίση δεν αντιμετωπίζεται με ημίμετρα »
Κ. Παπανάτσιου: «Η  Υγειονομική κρίση δεν αντιμετωπίζεται με ημίμετρα »

Κ. Παπανάτσιου: «Η Υγειονομική κρίση δεν αντιμετωπίζεται με ημίμετρα »

“Στη χώρ μς η της πανδημίας μέχρι στιγμής δείχνει να είναι σχετικά ισορροπημένη. Ο αυτοπεριορισμός του ελληνικού λαού και η συμμόρφωσή του στα μέτρα, φαίνεται να αποδίδει προς το παρών, μένει βέβαια να δούμε την εξέλιξη τις επόμενες εβδομάδες, όπως άλλωστε υπενθυμίζουν οι ειδικοί” τονίζει η ς Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου.

Η ίδια αναφέρει: “Ένας από τους βασικούς σκοπούς αυτής της ιδιότυπης κατάστασης, του περιορισμού και του εγκλεισμού, είναι η στήριξη του ΕΣΥ. Η συνδρομή όλων μας στην καθημερινή μάχη που δίνουν οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής.

Ωστόσο, η στήριξη που παρέχουν οι πολίτες της χώρας με τη συμμόρφωσή τους – αν και ιδιαίτερα σημαντική – δεν είναι αρκετή. Η της πανδημίας μέχρι σήμερα, μας δίνει χρόνο να προετοιμάσουμε καλύτερα το Εθνικό Σύστημα Υγείας, μέρα τη μέρα, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κατάσταση.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας για την ένταξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην αντιμετώπιση του κορονοϊού SARS-CoV-2, την οποία με προσοχή παρακολουθήσαμε όλοι, ενσωματώνει κάποιες ιδέες και προτάσεις που έχουν κατατεθεί δημόσια από πανεπιστημιακούς, επαγγελματίες υγείας της ΠΦΥ, συμπεριλαμβανομένου του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας και από το «Παρατηρητήριο Υγείας» του ΣΥΡΙΖΑ. Παρόλα αυτά μοιάζει κατώτερη των περιστάσεων στη παρούσα συγκυρία.

Οι του ιατρικού προσωπικού από την Πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας (, Περιφερειακά Ιατρεία, ΤΟΜΥ), σ' αυτή τη φάση και με αυτό τον τρόπο, δεν προσφέρουν ανακούφιση στα επαρχιακά νοσοκομεία που πιέζονται από την καθημερινή 24ωρη εφημερία και τη νοσηλεία περιστατικών με κοροναϊό. Με το σχέδιο των μετακινήσεων ουσιαστικά παροπλίζεται η Πρωτοβάθμια Υγεία και δεν μπορεί να συμμετέχει στη μάχη ενάντια στον ιό αλλά και να αντιμετωπιστούν άλλα σημαντικά περιστατικά.

Οι νοσοκομειακοί ιατροί και οι σύλλογοί τους – μεταξύ αυτών ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας και η Ένωση Νοσοκομειακών γιατρών Μαγνησίας εξαρχής ζητούν την πλήρωση των κενών θέσεων των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας με την ολοκλήρωση των μόνιμων προσλήψεων που είχαν ξεκινήσει πέρυσι στην Υγεία – οι οποίες πάγωσαν αιφνίδια με την εκλογή της νέας Κυβέρνησης – αλλά και νέων προσλήψεων όπου κρίνεται απαραίτητο και παράλληλα την αύξηση του μισθού των νεοδιόριστων ιατρών.

Το Υπουργείο Υγείας αντί να προσλάβει μόνιμους ιατρούς και προσωπικό – στελεχώνοντας επαρκώς όλες τις βαθμίδες Υγείας – προσφέρει μισθό 2.000 ευρώ και ειδική μοριοδότηση (όπως λαμβάνουν όσοι  εργάζονται σε ακριτικές περιοχές) σε όποιον ιδιώτη θελήσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στη Δημόσια Υγεία.

Σαφώς η στήριξη των ανθρώπων που προασπίζονται την Υγεία όλων μας θα πρέπει να είναι αμέριστη. Ωστόσο, η κρίση δεν αντιμετωπίζεται με ημίμετρα.

Οι αμοιβές των ιδιωτών γιατρών για στα νοσοκομεία σ' αυτή τη φάση, πρέπει για λόγους στοιχειώδους ισοτιμίας σε σχέση με τους γιατρούς του ΕΣΥ και τους επικουρικούς γιατρούς που δίνουν τη μάχη στην «πρώτη γραμμή», να συνοδευτούν με δραστική απόφαση της ς για αναβάθμιση του ειδικού ιατρικού μισθολογίου αλλά και των αμοιβών των νοσηλευτών – λοιπού προσωπικού.

Δεν νοείται να αντιμετωπίζονται οι επαγγελματίες υγείας με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι μία ενέργεια δεν αναιρεί μια άλλη.

Είναι επιτακτική η ανάγκη ς μόνιμων ιατρών πριν η κατάσταση γίνει έκρυθμη. Είναι επιτακτική η ανάγκη στελέχωσης όλων των βαθμίδων υγείας – ώστε να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά όλα τα περιστατικά, συμπεριλαμβανόμενων και των περιστατικών που δεν αφορούν τον νέο ιό. Είναι αναγκαίο στο επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου να ενσωματωθούν ουσιαστικά οι δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Είναι αναγκαία η ισότιμη μεταχείριση των επαγγελματιών Υγείας, των ιδιωτών ιατρών ή των ιατρών του Δημοσίου, που θέτουν εαυτόν στη μάχη.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ θα πρέπει όλα τα βέλη της φαρέτρας να ριχτούν στη μάχη. Κανένας πολίτης δεν θα πρέπει να μείνει χωρίς αξιόπιστη δημόσια φροντίδα υγείας, μπροστά στη πανδημία”.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση