Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ » Επέκταση της ΜΕΘ και Οργανισμός του Νοσοκομείου στην ατζέντα συζήτησης Λιούπη-Κοντοζαμάνη
Επέκταση της ΜΕΘ και Οργανισμός του Νοσοκομείου στην ατζέντα συζήτησης Λιούπη-Κοντοζαμάνη

Επέκταση της ΜΕΘ και Οργανισμός του Νοσοκομείου στην ατζέντα συζήτησης Λιούπη-Κοντοζαμάνη

Συνάντηση του βουλευτή . Μαγνησίας με τον αν. υπουργό Υγείας

Τα ζητήματα που αφορούν στο οσοκομείο Βόλου και ειδικότερα την ανάπτυξη της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας αλλά και την έγκριση του Οργανισμού, συζήτησαν κατά τη διάρκεια συνάντησής τους ο βουλευτής Ν. Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας Αθανάσιος Λιούπης με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Ο κ. Λιούπης ζήτησε από τον κ. Κοντοζαμάνη να εγκριθεί άμεσα η των κλινών της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του από 8 που είναι σήμερα –σύμφωνα με τον σε ισχύ Οργανισμό- σε 12 και να ολοκληρωθεί η σχετική μελέτη για τη λειτουργία πλέον της ενιαίας Μ.Ε.Θ. σε ενιαίο χώρο του Νοσοκομείου.

Ο κ. Λιούπης ενημέρωσε τον κ. Κοντοζαμάνη ότι η Μ.Ε.Θ. λειτουργεί μεν σήμερα με 12 κλίνες- 8 κλίνες για Covid περιστατικά και 4 κλίνες για τα υπόλοιπα- σε δύο , λόγω όμως της πανδημίας.

Η έγκριση της ς των κλινών θα σημάνει και την δυνατότητα στελέχωσης της ενιαίας Μ.Ε.Θ. με το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό, που χρειάζεται.

Ο υπουργός επικοινώνησε άμεσα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της «ΚτΥπ Α.Ε.» Αθανάσιο Γιάνναρη και του ζήτησε να μεταβεί στον Βόλο για να εξετάσει το χωροταξικό, προκειμένου να δημιουργηθεί και λειτουργήσει άμεσα η Μ.Ε.Θ. σε ενιαίο με περισσότερες κλίνες, που θα καλύπτουν τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Στη συνέχεια ο κ. Λιούπης έθεσε εκ νέου υπόψη του κ. Κοντοζαμάνη το ζήτημα της επιτακτικής ανάγκης για έγκριση της πρότασης τροποποίησης του Οργανισμού του Γ.Ν. Βόλου, το οποίο λειτουργεί μέχρι σήμερα με τον Οργανισμό του 2012, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η δημιουργία νέων τμημάτων και η επιπλέον εξειδικευμένου προσωπικού, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Μαγνητικό Τομογράφο που έχει ήδη αγοραστεί μέσω ΠΔΕ 2018 και το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο, που έχει εγκριθεί μέσω ΕΣΠΑ και είναι αδύνατη η λειτουργία τους, λόγω της καθυστέρησης υπογραφής και δημοσίευσης της τροποποίησης του Οργανισμού, αφού δεν μπορούν να προκηρυχθούν θέσεις εξειδικευμένων ιατρών για τη λειτουργία τους.

Ο υπουργός ενημέρωσε τον κ. Λιούπη ότι το Υπουργείο βρίσκεται σε επικοινωνία με τον αρμόδιο υπουργό Επικρατείας Γεραπετρίτη και εξετάζεται η δυνατότητα να δοθεί νομοθετική λύση για κάποιο χρονικό διάστημα, προκειμένου, λόγω της ιδιαίτερα επιβαρυμένης κατάστασης των Νοσοκομείων, η κατάρτιση και τροποποίηση των Οργανισμών τους να γίνεται με Κ.Υ.Α. και όχι με Π.Δ. όπως προβλέπεται, γεγονός που θα διευκολύνει και επιταχύνει την έγκριση των τροποποιήσεων των Οργανισμών των Νοσοκομείων που εκκρεμούν.

Τέλος, ο υπουργός ενημέρωσε τον κ. Λιούπη ότι, στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας που καταβάλλει η Κυβέρνηση για τη στήριξη του Ε.Σ.Υ. και μετά τη λήξη της πανδημίας, το Υπουργείο θα προκηρύξει μέσα στον Ιούνιο 600 θέσεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού και 910 θέσεις μόνιμου επιστημονικού και λοιπού προσωπικού, όπως νοσηλευτών, φαρμακοποιών, βιολόγων κ.λπ.

Ένταξη οδοντιατρείων σε χρηματοδοτούμενα αναπτυξιακά προγράμματα
Ζητά με αναφορά του ο βουλευτής Ν. Μαγνησίας Αθανάσιος Λιούπης

Το αίτημα του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, για την αναδιαμόρφωση των όρων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ για προσωπικού, αλλά και των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, ώστε να είναι εφικτή η συμμετοχή των οδοντίατρων που λειτουργούν ιατρείο με συστέγαση ή έχουν κοινή άδεια, χωρίς τη μορφή εταιρείας, σε χρηματοδοτούμενα αναπτυξιακά εργαλεία, προώθησε με αναφορά του ο βουλευτής Ν. Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Αθανάσιος Λιούπης προς τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας και Υγείας.

Τα τελευταία χρόνια, όπως μετέφεραν στον βουλευτή τα μέλη του Συλλόγου, οι απαιτήσεις εξοπλισμού και συντήρησης των οδοντιατρείων, διαρκώς αυξάνονται, όπως και οι συμπράξεις των οδοντιάτρων για την μείωση του πάγιου λειτουργικού κόστους.

Πανελλαδικώς, υπάρχουν πολλά ιατρεία, που λειτουργούν αξιοποιώντας τη δυνατότητα χορήγησης μίας (κοινής) άδειας λειτουργίας σε δύο ή περισσότερους ιατρούς ή οδοντίατρους της αυτής ειδικότητας, στην περίπτωση που χρησιμοποιούν τον ίδιο χώρο και τον ίδιο εξοπλισμό, σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 84/10-4-2001 (ΦΕΚ 70 τ. Α ) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Όπως σημειώνεται στην αναφορά, είναι απαραίτητο να γίνει επαναξιολόγηση της απαγορευτικής διάταξης, που αποκλείει από τα προγράμματα απασχόλησης προσωπικού του ΟΑΕΔ τα συγκεκριμένα ιατρεία, ώστε να ωφεληθούν εργοδότες και εργαζόμενοι από τα μέτρα της Κυβέρνησης και να περιοριστεί η ανεργία. Όπως διαφαίνεται, είναι έντονο το ενδιαφέρον της ιατρικής κοινότητας για την αξιοποίηση των ευνοϊκών παροχών της Πολιτείας.

Ο κ. Λιούπης τονίζει πως καθίσταται σημαντική, για τους παρόχους της πρωτοβάθμιας οδοντιατρικής φροντίδας στο 97% περίπου των πολιτών της χώρας, η διευκόλυνσή τους, με ένταξη σε λειτουργικά αναπτυξιακά προγράμματα, για την νέου ή αντικατάσταση του παλαιού εξοπλισμού τους αλλά και η διεύρυνση μέτρων στήριξης για τις αυξημένες ανάγκες ς πολλαπλάσιου υγειονομικού υλικού, που προκύπτουν λόγω της πανδημίας και ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς να προβούν στις σχετικές ενέργειες.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση