Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ » Εγκαίνια της έκθεσης «Ο ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΙΑΣ» του Ευθυμίου Βαρλάμη
Εγκαίνια της έκθεσης «Ο ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΙΑΣ» του Ευθυμίου Βαρλάμη

Εγκαίνια της έκθεσης «Ο ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΙΑΣ» του Ευθυμίου Βαρλάμη

Αύριο Τρίτη 23 Οκτωβρίου και ώρα 19.00, στην Αίθουσα Υποδοχής του ενικού οσοκομείου Βόλου «Αχιλλοπούλειο», θα γίνουν τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης «Ο ΑΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΙΑΣ» του Ευθυμίου Βαρλάμη.

Είναι η πρώτη φορά που η διάσημη πλέον συλλογή του αείμνηστου ζωγράφου Ευθυμίου Βαρλάμη, παρουσιάζεται μέσα στο χώρο ενός νοσοκομείου.

Η Έκθεση παρουσιάζεται στην Αίθουσα Υποδοχής του Γενικού οσοκομείου Βόλου «Αχιλλοπούλειο», μέρος της οποίας κατάλληλα ετοιμάστηκε ώστε να υποδεχθεί δεκατέσσερα μεγάλων διαστάσεων έργα ζωγραφικής.

Και τούτο βέβαια χωρίς καθόλου να μειώνεται η συνεισφορά και των «Ιατρών της Αγάπης» και του Ιατρικού Συλλόγου Βόλου, δια του προέδρου του Ευθυμίου Τσάμη.

Με τη συνεργασία αυτή, ο ο ιατρός, «επανέρχεται» μέσα στο φυσικό του χώρο, το νοσοκομείο, όπου ως χειρούργος, έσωσε τις ζωές χιλιάδων συνανθρώπων του.

Η εξαιρετική αυτή ιδέα αροσωπεύει με τον καλύτερο τρόπο το πνεύμα του σύγχρονου αυτού Άγιου που έζησε από το 1877 μέχρι το 1961. Ήταν ένας που συνδύασε την επιστήμη του – ήταν λαμπρός χειρούργος – με την φλογερή πίστη του προς τον Θεό. Τα αποτελέσματα ήταν προς όφελος όλων. Η Ορθόδοξη Εκκλησία απέκτησε έναν σύγχρονο άγιο και η επιστήμη έναν λαμπρό χειρούργο. Για όλους τους απλούς ανθρώπους το κέρδος είναι ένα φωτεινό πολύ απτό παράδειγμα ότι η Πίστη φέρνει το θαύμα. Και αυτό μπορούν να το νοιώσουν όλοι οι άνθρωποι ανεξάρτητα από μόρφωση και κοινωνικό επίπεδο και να παρηγορηθούν.

Ο σκοπός της έκθεσης αυτής είναι κοινωνικός και γίνεται μέσα στο νοσοκομείο για να δώσει ελπίδα και θάρρος στους , τους συγγενείς και όλους τους ανθρώπους που περνούν μία δοκιμασία. Είναι ένα ερέθισμα να μάθουμε περισσότερα και να γνωρίσουμε αυτόν τον Άγιο, να τον μιμηθούμε ως προς την δύναμη της πίστης του και ως προς την επαγγελματική του ευσυνειδησία ως χειρούργου γιατρού.

Ο αείμνηστος ζωγράφος Βαρλάμης κατάφερε με την τέχνη του όχι απλά να εικονογραφήσει τη μορφή του Αγίου Λουκά, αλλά να τον “ξαναζωντανέψει” ώστε να αισθανθούμε το πάθος του για την ζωή και την ακλόνητη πίστη του στον Ιησού Χριστό. Είναι αυτά τα έργα και η ομολογία πίστης του μεγάλου μας ζωγράφου, έργα που με την λάμψη και την ακτινοβολία τους εκφράζουν τα λόγια του ευαγγελιστή Μάρκου (κεφ.9, 23) …πάντα δυνατά τω πιστεύοντι!
Συνδιοργανωτές της Έκθεσης, εκτός της «Μαγνήτων Κιβωτού» και του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου «Αχιλλοπούλειο», είναι επίσης

ο Ιατρικός Σύλλογος Βόλου και οι «Ιατροί της Αγάπης», ενώ την επιμέλεια έχει το Πειραματικό Εργαστήρι Βεργίνας και το Μουσείου Τέχνης Βάλντφιρτελ (Kunstmuseum Waldviertel) Schrems Αυστρίας.

Το γεγονός της έκθεσης, «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΙΑΣ» του αείμνηστου Έλληνα καλλιτέχνη της διασποράς Ευθυμίου Βαρλάμη, στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου, φιλοδοξεί να γίνει μία είδηση για όλη την Ελλάδα.
Είναι η πρώτη φορά που η φημισμένη αυτή συλλογή παρουσιάζεται σε ένα τέτοιο χώρο, το «φυσικό» θα λέγαμε χώρο του Αγίου Λουκά του Ιατρού.

Η πρωτοβουλία της Μητρόπολης Δημητριάδος και της διεύθυνσης του Νοσοκομείου Βόλου να οργανώσουν από κοινού την παρουσίαση αυτή, έχει και συμβολικό και ουσιαστικό περιεχόμενο. Ανοίγει έναν διάλογο για τα όρια της επιστήμης, της Θείας Πρόνοιας και της πίστης, έναν διάλογο από τον οποίο σίγουρα όλοι μπορούν να ωφεληθούν.
Με την έκθεση αυτή ένα νοσοκομείο δείχνει έμπρακτα το σφαιρικό ενδιαφέρον του για το κοινωνικό σύνολο, με έναν τρόπο που δεν περιορίζεται μόνο στην σωματική υγεία, αλλά παίρνει σοβαρά υπόψη και την αλληλεπίδραση της ψυχικής και πνευματικής κατάστασης των ανθρώπων.

Ο Βαρλάμης ως ζωγράφος και αρχιτέκτονας, αλλά και βαθιά πιστός , προσέγγισε τον Άγιο Λουκά με ένα ιδιαίτερο τρόπο μέσω της τέχνης και κατάφερε με την συλλογή του να δημιουργήσει ένα «χώρο». Ένα χώρο όπου ο καθένας μπορεί να «βιώσει» την θαυματουργική αυτή δύναμη που μετατρέπει έναν απλό άνθρωπο, σε Άγιο.

Σήμερα λοιπόν, Τρίτη 23 Οκτωβρίου και ώρα 19.00 θα γίνουν τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης, κατά τα οποία ο Παύλος Τροχόπουλος, συνεργάτης του μεγάλου Ζωγράφου στα χρόνια της δημιουργίας του, θα αναφερθεί στη ζωή και το Έργο του. Η Έκθεση θα διαρκέσει έως τις 18 Νοεμβρίου, ενώ σύντομα θα ανακοινωθούν παράλληλες εκδηλώσεις.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι μετά την παρουσίαση στο Γενικό Νοσοκομείο του Βόλου, η συλλογή έχει προσκληθεί επίσημα και προγραμματίζεται να παρουσιασθεί στο πλαίσιο του συνεδρίου της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας στο Ξενοδοχείο Χίλτον στην Αθήνα.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση