Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ » Διευκρινίσεις του υπουργείου Υγείας για την επιλογή των νέων διοικητών νοσοκομείων
Διευκρινίσεις του υπουργείου Υγείας για την επιλογή των νέων διοικητών νοσοκομείων

Διευκρινίσεις του υπουργείου Υγείας για την επιλογή των νέων διοικητών νοσοκομείων

Συμβόλαιο αποδοτικότητας θα κληθούν να υπογράψουν οι νέοι διοικητές και αναπληρωτές διοικητές των νοσοκομείων, συμβόλαιο το οποίο θα περιλαμβάνει ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους.

Κάθε τρεις μήνες, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, θα αξιολογούνται και, αν ο δείξει ότι κάποιος διοικητής δεν υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, θα αντικαθίσταται.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, οι βασικοί ποσοτικοί και ποιοτικοί στόχοι του συμβολαίου αποδοτικότητας, είναι οι εξής:

Α. Οικονομικό-διαχειριστικοί στόχοι: Μείωση αξίας ληξιπρόθεσμων, μείωση κόστους προμηθειών, ενέργειας, κόστους συντήρησης. Παρακολούθηση και μείωση δεικτών κόστους (φάρμακο, υγειονομικό υλικό, υλικά εργαστηρίων-αντιδραστήρια, ορθοπεδικό υλικό). Σωστή λειτουργία των λογιστηρίων.

Β. Ποιοτικοί στόχοι: Μείωση ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Μείωση χρήσης αντιβιοτικών. Μείωση των χρόνων αναμονής στα Εξωτερικά Ιατρεία και Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Μέτρηση και βελτίωση του βαθμού ικανοποίησης ασθενών και εργαζομένων.

Γ. Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση: Αύξηση του βαθμού αξιοποίησης ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου ασθενή – Διασφάλιση προσωπικών δεδομένων ασθενών. Ενίσχυση υποδομών δικτύων και εξοπλισμού πληροφορικής στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, σχεδόν όλοι οι επιλεγέντες διοικητές των νοσοκομείων έχουν διοικητική εμπειρία.

Ο προαπαιτούμενος τίτλος σπουδών για τις θέσεις διοικητών και αναπληρωτών διοικητών είναι πτυχίο, αλλά από τους επιλεγέντες, επιπλέον του πτυχίου, το 72% είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών ή/και διδακτορικού.

Το 60% των επιλεγέντων είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου ειδίκευσης στη διοίκηση, τα οικονομικά ή την πληροφορική (πεδία στα οποία δίδεται έμφαση και από την προκήρυξη των θέσεων). Το παραπάνω ποσοστό ξεπερνά το 70% στην 1η ΥΠΕ (Αττική) και το 80% στην 3η ΥΠΕ (Μακεδονία).

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σχεδόν όλοι οι επιλεγέντες διοικητές έχουν διοικητική εμπειρία.

Ενδεικτικά, στην 1η ΥΠΕ όπου συγκεντρώνονται τα μεγαλύτερα νοσοκομεία (Ευαγγελισμός, Σωτηρία, Σισμανόγλειο, Ιπποκράτειο, Γεννηματά, Άγιος Σάββας κ.ά.) περισσότερο από το 85% των επιλεχθέντων διοικητών και αναπληρωτών διοικητών, έχει εμπειρία στη διοίκηση νοσοκομείων ή γενικότερα υγειονομικών οργανισμών.

Υποχρεώθηκε σε ο 80χρονος διοικητής

Σε υποχρεώθηκε τελικά ο Κωνσταντίνος Πατέρας, πολιτευθείς κατά το παρελθόν με ΛΑΟΣ, και Νέα Δημοκρατία, ο οποίος διορίστηκε διοικητής του νοσοκομείου Καρδίτσας.

Ο σάλος και τα επικριτικά σχόλια για την επιλογή του, λόγω και της ηλικίας του –80 ετών– έκανε τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου, να «κάνει αποδεκτή» όπως ανέφερε η σχετική ανακοίνωση την παραίτησή του.

Είχε προηγηθεί μπαράζ ανακοινώσεων από την αξιωματική αντιπολίτευση που επέκρινε την επιλογή τόσο του κ. Πατέρα όσο και το σύνολο των επιλογών της κυβέρνησης στην δημόσια διοίκηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την πρώτη του ανακοίνωση κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως μετατρέπει τη δημόσια υγεία σε «πάρκινγκ» κουμπάρων, συγγενών και αποτυχημένων πολιτευτών της Ν.Δ.».

Η αξιωματική αντιπολίτευση κατέγραψε μία σειρά περιπτώσεων, πλην του 80χρονου, όπως στο νοσοκομείο Καστοριάς, που ο τοπικός βουλευτής «ομολογεί σε συνέντευξη πως ο νεοδιορισθείς διοικητής είναι ρουσφέτι του» και τους προέδρους Πρέβεζας και Αρτας που διορίστηκαν αντίστροφα σε Αρτα και Πρέβεζα, με την Κουμουνδούρου να σημειώνει σκωπτικά πως «αναγκάζονται να πληρώνουν και οδοιπορικά οι άνθρωποι».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενος προεκλογική δήλωση  του Κυριάκου Μητσοτάκη στην οποία είχε πει πως δεν πρόκειται να ανεχθεί «στις διοικήσεις των νοσοκομείων να τοποθετούνται αποτυχημένοι πολιτευτές που αναζητούν μια αργομισθία στο Δημόσιο», τον καλεί «να αποπέμψει τον υπουργό Υγείας». Μετά την ανακοίνωση, και αφού είχε προηγηθεί η του κ. Πατέρα, η Νέα πέρασε στην αντεπίθεση, υπενθυμίζοντας τα έργα και τις ημέρες της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα αναφέρει πως δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ, «που διόρισε ως διοικητές νοσοκομείων ανθρώπους με τέσσερα πλαστά πτυχία, όπως στο Κρατικό Νίκαιας και ιδιοκτήτες βουλκανιζατέρ δίχως κανένα πτυχίο, όπως στο Νοσοκομείο Σαντορίνης» να κουνάει το δάκτυλο στην κυβέρνηση.

Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται πως «οι διοικητές που διορίστηκαν στα νοσοκομεία θα υπογράψουν συμβόλαια με ρήτρα αποδοτικότητας με ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους» και «θα αξιολογούνται για το έργο τους κάθε 3 μήνες», ενώ γίνεται λόγος και για «διόρθωση αστοχιών» όπου κριθεί απαραίτητο, κάτι που είχε τονίσει και ο υπουργός Επικρατείας κ. Γιώργος Γεραπετρίτης (Θέμα fm), λέγοντας πως «όπου διαπιστωθεί αστοχία, θα υπάρξει ειλικρίνεια αλλά και αντικαταστάσεις». Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, επανήλθε λέγοντας πως «η ντροπή του κ. Μητσοτάκη δεν ξεπλένεται με την παραίτηση του ηλικιωμένου πολιτευτή της Ν.Δ.».

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση