Βρίσκεστε εδώ:  / ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ / Αναγκαιότητα τα 18 κέντρα εμπειρογνωμοσύνης ΕΚΠΑ
Αναγκαιότητα τα 18 κέντρα εμπειρογνωμοσύνης ΕΚΠΑ

Αναγκαιότητα τα 18 κέντρα εμπειρογνωμοσύνης ΕΚΠΑ

Ως μία αναγκαιότητα που διευκολύνει τη ζωή των ασθενών με σπάνια νοσήματα, αλλά και των οικογενειών τους χαρακτήρισε, χθες, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας τα κέντρα εμπειρογνωμοσύνης για σπάνια νοσήματα, η θεσμοθέτηση των οποίων ολοκληρώθηκε πρόσφατα από το υπουργείο Υγείας.

Χθες, σε εκδήλωση παρουσίασης των 18 κέντρων εμπειρογνωμοσύνης για σπάνια νοσήματα της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και καποδιστριακού πανεπιστημίου αθηνών (ΕΚΠΑ), που διοργάνωσαν ο πρύτανης Θάνος Δημόπουλος, η κοσμήτωρ Επιστημών Υγείας Χαρά Σπηλιοπούλου και ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Πέτρος Σφηκάκης, ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στη σημασία των κέντρων αυτών, σημειώνοντας πως «οι ασθενείς θα έχουν πρόσβαση στην αναγκαία πληροφορία για τα φάρμακά τους, τις νέες ιατρικές τεχνολογίες και τις σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους, ακόμα και σε σπάνια νοσήματα με μικρό επιπολασμό».

«Η γνώση και η εμπειρία είναι σημαντικές τόσο για τη διάγνωση και τη θεραπεία σπάνιων νοσημάτων όσο και για την ίδια τη βιωσιμότητα του συστήματος» επεσήμανε ο υπουργός, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα που έχουν τα συγκεκριμένα κέντρα ώστε να λάβουν χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση, για να θωρακιστούν με σύγχρονα εργαλεία έρευνας, νέες πλατφόρμες και μητρώα σπάνιων νόσων.

Εξειδικευμένη περίθαλψη

Σημειώνεται ότι τα κέντρα εμπειρογνωμοσύνης είναι κλινικές και μονάδες νοσοκομείων που παρέχουν πολύ εξειδικευμένη υγειονομική περίθαλψη (διάγνωση, παρακολούθηση και διαχείριση ασθενών) για σπάνιες ή πολύπλοκες νόσους ή παθήσεις χαμηλού επιπολασμού, συμβάλλουν στην έρευνα και συνεργάζονται με άλλα κέντρα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Τα 18 κέντρα της Ιατρικής Σχολής βρίσκονται στα νοσοκομεία Λαϊκό, Αιγινήτειον, Αττικόν και Αγία Σοφία και αφορούν την αντιμετώπιση αυτοάνοσων, αιματολογικών, νευρολογικών, ενδοκρινολογικών, νεφρολογικών νοσημάτων, μυοσκελετικών παθήσεων και καρκίνου ενηλίκων και παίδων.

Σκοπός τους είναι, μεταξύ άλλων, η σωστή διαχείριση των ασθενών που πάσχουν από σπάνια νοσήματα ή πολύπλοκες νόσους, η ενίσχυση και βελτίωση της πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας αυτών, η διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών σε πολυεπιστημονικές ομάδες επαγγελματιών Υγείας και η ενίσχυση της έρευνας και της κατάρτισης των επαγγελματιών υγείας στις συγκεκριμένες νόσους.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση