Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ » Αναγκαιότητα τα 18 κέντρα εμπειρογνωμοσύνης ΕΚΠΑ
Αναγκαιότητα τα 18 κέντρα εμπειρογνωμοσύνης ΕΚΠΑ

Αναγκαιότητα τα 18 κέντρα εμπειρογνωμοσύνης ΕΚΠΑ

Ως μί ναγκαιότητα που διευκολύνει τη ζωή των ασθενών με σπάνια νοσήματα, αλλά και των οικογενειών τους χαρακτήρισε, χθες, ο υπουργός Υγείας Βασίλης τα κέντρα εμπειρογνωμοσύνης για σπάνια νοσήματα, η θεσμοθέτηση των οποίων ολοκληρώθηκε πρόσφατα από το υπουργείο Υγείας.

Χθες, σε εκδήλωση ς των 18 κέντρων εμπειρογνωμοσύνης για σπάνια νοσήματα της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και καποδιστριακού πανεπιστημίου αθηνών (ΕΚΠΑ), που διοργάνωσαν ο πρύτανης Θάνος Δημόπουλος, η κοσμήτωρ Επιστημών Υγείας Χαρά Σπηλιοπούλου και ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Πέτρος Σφηκάκης, ο κ. αναφέρθηκε στη σημασία των κέντρων αυτών, σημειώνοντας πως «οι θα έχουν στην αναγκαία πληροφορία για τα φάρμακά τους, τις νέες ιατρικές τεχνολογίες και τις σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους, ακόμα και σε σπάνια νοσήματα με μικρό επιπολασμό».

«Η γνώση και η εμπειρία είναι σημαντικές τόσο για τη διάγνωση και τη θεραπεία σπάνιων νοσημάτων όσο και για την ίδια τη βιωσιμότητα του συστήματος» επεσήμανε ο υπουργός, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα που έχουν τα συγκεκριμένα κέντρα ώστε να λάβουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση, για να θωρακιστούν με σύγχρονα εργαλεία έρευνας, νέες πλατφόρμες και μητρώα σπάνιων νόσων.

Εξειδικευμένη περίθαλψη

Σημειώνεται ότι τα κέντρα εμπειρογνωμοσύνης είναι και μονάδες νοσοκομείων που παρέχουν πολύ εξειδικευμένη υγειονομική περίθαλψη (διάγνωση, παρακολούθηση και διαχείριση ασθενών) για σπάνιες ή πολύπλοκες νόσους ή παθήσεις χαμηλού επιπολασμού, συμβάλλουν στην έρευνα και συνεργάζονται με άλλα κέντρα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Τα 18 κέντρα της Ιατρικής Σχολής βρίσκονται στα νοσοκομεία Λαϊκό, Αιγινήτειον, Αττικόν και Αγία Σοφία και αφορούν την αντιμετώπιση αυτοάνοσων, αιματολογικών, νευρολογικών, ενδοκρινολογικών, νεφρολογικών νοσημάτων, μυοσκελετικών παθήσεων και καρκίνου ενηλίκων και παίδων.

Σκοπός τους είναι, μεταξύ άλλων, η σωστή διαχείριση των ασθενών που πάσχουν από σπάνια νοσήματα ή πολύπλοκες νόσους, η ενίσχυση και βελτίωση της πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας αυτών, η διασφάλιση της ς των ασθενών σε πολυεπιστημονικές ομάδες επαγγελματιών Υγείας και η ενίσχυση της έρευνας και της κατάρτισης των επαγγελματιών υγείας στις συγκεκριμένες νόσους.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση