Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ » Αλ. Μεϊκόπουλος: «Αόρατοι οι καρκινοπαθείς της Μαγνησίας για τον Κικίλια»
Αλ. Μεϊκόπουλος: «Αόρατοι οι καρκινοπαθείς της Μαγνησίας για τον Κικίλια»

Αλ. Μεϊκόπουλος: «Αόρατοι οι καρκινοπαθείς της Μαγνησίας για τον Κικίλια»

 

 

«Στις κλένδες» πραπέμπει ο υπουργός τη δημιουργία Ογκολογικής Κλινικής για το Αχιλλοπούλειο

 

Στη Βουλή συζητήθηκε στις 27.07.2020, η επίκαιρη ερώτηση του Μαγνησίας του -Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου για την άμεση προμήθεια του Πανεπιστημιακού Γενικού οσοκομείου Λάρισας με νέο ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα λόγω βλάβης του παλαιότερου, αλλά και την άμεση δρομολόγηση της δημιουργίας Ογκολογικής Κλινικής στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο και την προμήθειά του με σύγχρονο ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα για την καλύτερη εξυπηρέτηση των καρκινοπαθών της Μαγνησίας.

Για να απαντήσει προσήλθε ο υπουργός Υγείας  Βασίλης Κικίλιας.

Ο ς του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε την τοποθέτησή του υπογραμμίζοντας ότι το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας διέθετε μέχρι πρόσφατα δύο ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα, εξυπηρετώντας τους καρκινοπαθείς όλων των θεσσαλικών νομών, αλλά και όμορων. Ωστόσο, εδώ και τρεις εβδομάδες το δεύτερο ακτινοθεραπευτικό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου έχει βγει εκτός λειτουργίας. «Η πληροφόρηση, που είχαμε από τη διοίκηση του Νοσοκομείου, ήταν ότι το συγκεκριμένο μηχάνημα βρισκόταν υπό επισκευή, αναμένοντας τα κατάλληλα ανταλλακτικά. Ωστόσο, πλέον ανακοινώθηκε ότι λόγω παλαιότητας του μηχανήματος, τα ανταλλακτικά του δεν μπορούν να βρεθούν στην αγορά και έτσι το μηχάνημα δεν θα επισκευαστεί», σημείωσε ο Βουλευτής.

Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος επεσήμανε, ότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα, που το ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα βρίσκεται εκτός λειτουργίας, δεκάδες καρκινοπαθείς από τη Μαγνησία υφίστανται απίστευτη ταλαιπωρία, καθώς ενημερώθηκαν για την ακύρωση των προγραμματισμένων τους για ακτινοθεραπεία εξαιτίας του συγκεκριμένου προβλήματος. «Η μόνη λύση που υπάρχει μέχρι στιγμής για τους καρκινοπαθείς της Μαγνησίας είναι να μεταβαίνουν για ακτινοθεραπείες σε άλλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας με μεγάλη φυσικά οικονομική επιβάρυνση, αλλά και περαιτέρω σωματική και ψυχική ταλαιπωρία», ανέφερε ο Βουλευτής ρωτώντας τον Υπουργό εάν προτίθεται να προμηθεύσει άμεσα το ΠΓΝΛ με νέο και σύγχρονο ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα, καθώς και εάν θα προμηθεύσει και το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο με αντίστοιχο ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα, για τη διευκόλυνση της καθημερινότητας των καρκινοπαθών της Μαγνησίας.

Απαντώντας στην ερώτηση του Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου, ο υπουργός, ενώ επιβεβαίωσε τα στοιχεία του βουλευτή για την οριστική βλάβη του ενός εκ των δύο ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων του ΠΓΝΛ και την ανάγκη αντικατάστασής του, εν τούτοις δεν έδωσε κανένα σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε επίκειται η προμήθεια του Νοσοκομείου της Λάρισας με νέο ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα.

Ακόμα πιο φειδωλός ήταν ο υπουργός σχετικά με την προμήθεια του Αχιλλοπουλείου Νοσοκομείου με ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα, δηλώνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τον Οργανισμό του Νοσοκομείου.

Η αντίδραση του βουλευτή στα όσα ανέφερε ο υπουργός ήταν άμεση, ενημερώνοντάς τον ότι από το 2017, είχε δρομολογηθεί μαζί με την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας η δημιουργία Ογκολογικής Κλινικής για το Αχιλλοπούλειο, αλλά και η ενίσχυση του Ογκολογικού Τμήματος με περαιτέρω προσωπικό. Επί ΣΥΡΙΖΑ, το ογκολογικό τμήμα στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο επανδρώθηκε με έναν ακόμη μόνιμο γιατρό ογκολόγο, κάτι που αποτελούσε χρόνιο αίτημα των κατοίκων της Μαγνησίας. «Επιστέγασμα αυτής της συντεταγμένης και συντονισμένης προσπάθειας ήταν από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας τον Μάρτιο του 2019 να εγκριθεί η ένταξη Ογκολογικής Κλινικής στο νέο οργανόγραμμα του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου », τόνισε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, επισημαίνοντας ότι σήμερα, έναν χρόνο μετά, η σημερινή ηγεσία, δεν έχει εκδώσει την απαραίτητη Κοινή Υπουργική Απόφαση του υπουργού Υγείας και του Υπουργού Οικονομικών για τη δρομολόγηση της δημιουργίας ογκολογικής ς.

Ο  κ. Μεϊκόπουλος ανέφερε ότι το Ογκολογικό Τμήμα του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου πραγματοποιεί κάθε μήνα 450  χημειοθεραπείες σε περίπου 300 ασθενείς.

Στα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου εξετάζονται περίπου 3.500 ογκολογικοί ασθενείς τον χρόνο. «Εν έτη 2020, σε μια περιοχή που διαθέτει δευτεροβάθμιο νοσοκομείο με δυνατότητες τριτοβάθμιου, ποιο είναι το μήνυμα, που εκπέμπει η οργανωμένη πολιτεία προς αυτούς τους ανθρώπους;  να πηγαίνουν σε ιδιωτικά ιατρεία για τις ακτινοθεραπείες τους και να ξοδεύουν περίπου 1.000 ευρώ τη φορά;», διερωτήθηκε ο Βουλευτής.

Ολοκληρώνοντας, ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος επεσήμανε ότι το Αχιλλοπούλειο έχει την υποδομή να στηρίξει τη δημιουργία Ογκολογικής Κλινικής, την έχει εντάξει στο Οργανόγραμμά του, το  Οργανόγραμμα αυτό έχει εγκριθεί επί ΣΥΡΙΖΑ και «η καθυστέρηση του Υπουργείου στη δρομολόγηση της είναι αδικαιολόγητη», επιμένοντας στην ανάγκη να δώσει ο Υπουργός ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για τη δημιουργία της.

Ο κ. Κικίλιας στην απάντησή του έμεινε σταθερός στην αρχική του τοποθέτηση, συνεχίζοντας να αρνείται την ύπαρξη του νέου Οργανογράμματος του Αχιλλοπουλείου Νοσοκομείου που περιλαμβάνει την ένταξη Ογκολογικής Κλινικής, στέλνοντας με συνοπτικές διαδικασίες «στις καλένδες» τόσο το σχεδιασμό για αναβάθμιση του Νοσοκομείου Βόλου, όσο και τη δυνατότητα διευκόλυνσης της καθημερινότητας των καρκινοπαθών της Μαγνησίας.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση