Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ » ΑΓΝΒ: Εξωστρεφείς δράσεις λίγο πολύ άγνωστες, μα πολύ σημαντικές
ΑΓΝΒ: Εξωστρεφείς δράσεις λίγο πολύ άγνωστες, μα πολύ σημαντικές

ΑΓΝΒ: Εξωστρεφείς δράσεις λίγο πολύ άγνωστες, μα πολύ σημαντικές

του
Δραμητινού Ματθαίου
Ιατρού καρδιολόγου
Διοικητή ΑΓΝ Βόλου

Ένα νομαρχιακό νοσηλευτικό ίδρυμα, οφείλει να είναι ο βασικός πυλώνας της δευτεροβάθμιας υγείας του νομού. Όλη μας η αγωνία και δράση είναι να ανταποκρίνεται με επιστημονική επάρκεια, αξιοπρέπεια αλλά και ουμανισμό, στον λόγο ύπαρξης του, την υγεία των πολιτών, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα ουσιαστικό ρόλο, στις προκλήσεις των καιρών, αλλά και στις τοπικές υγειονομικές ιδιαιτερότητες της περιοχής του.

Στην περιοχή μας, ορεινό Πήλιο, Σποράδες , διπλασιασμός πληθυσμού τους καλοκαιρινούς μήνες, υποστελεχωμένη δημόσια πρωτοβάθμια περίθαλψη, υγειονομική κάλυψη ανασφάλιστων και μεταναστών, ο ρόλος του Αχιλλπούλειου είναι κομβικός αλλά και επιτελικός ώστε να παρέχει κάλυψη σε επίπεδο πρωτοβάμθιας, δευτεροβάθμιας αλλά συχνά πυκνά και τριτοβάθμιας φροντίδας.

Κάποιες δράσεις του, που επειδή δεν γίνονται αποκλειστικά στους χώρους του νοσοκομείου, προάγουν την εξωστρέφεια που οφείλει να έχει μέσα στην και αυτές έχουν να κάνουν με την πρόληψη αλλά και με την αποθεραπεία.

Λίγοι γνωρίζουν ότι το νοσοκομείο μας είναι απόλυτα αυτάρκες σε αίμα, χάριν στην εξαιρετικά δραστήρια αιμοδοσία του.

Το τμήμα αιμοδοσίας διενεργεί 10.000 αιμοληψίες κάθε χρόνο, η κινητή μονάδα του σε συνεργασία με συλλόγους, εκκλησία, τοπική αυτοδιοίκηση, έκανε το 2015 100 εξορμήσεις σε πόλεις, χωριά και νησιά του νομού μας, συλλέγοντας 1950 μονάδες αίματος, καλλιεργώντας ταυτόχρονα το κλίμα εθελοντισμού, το οποίο πρέπει να μεταδώσουμε στην νέα γενιά.

Για φέτος σχεδιάζουμε ειδικές εκδηλώσεις με ομιλίες και συλλογή αίματος στα λύκεια όλου του νομού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το τμήμα αιμοδοσίας διατέθηκαν για το 2015 , στο νοσοκομείο 5.140 μονάδες, στην μονάδα μεσογειακής αναιμίας 2324 μονάδες, σε άλλα νοσοκομεία 1298 μονάδες, και σε ιδιωτικές κλινικές 524 μονάδες αίματος.

Ένα εξίσου δραστήριο τμήμα είναι και το κέντρο οικογενειακού προγραμματισμού του νοσοκομείου μας. Γίνονται ενημερώσεις, σε συνεργασία με το υπουργείο παιδείας στην 3η γυμνασίου και στις τάξεις του λυκείου επί θεμάτων σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και αντισύλληψης.

Το 2015 – 16 σε 9 γυμνάσια, 10 λύκεια και το ΤΕΕ ειδικής αγωγής.

Ενημέρωση σε σχολεία της περιφέρειας και των νησιών. Σε συνεργασία με το ΚΕΚΠΑ εκπονείται ειδικό για τους Ρομά, σε συνεργασία με το ίδρυμα αγωγής ανηλίκων 5 ενημερωτικές συναντήσεις και διαγνωστικές αιμοληψίες, ενώ σε συνεργασία με το 33 συναντήσεις με νέους του προγράμματος με ειδικές εξετάσεις.

Με στόχο να διατηρηθούν όλες αυτές οι δράσεις προγραμματίζονται άμεσα από το τμήμα μαθήματα μητρικού θηλασμού και ανώδυνου τοκετού.
Στον τομέα της αποθεραπείας και αποκατάστασης η υπηρεσία κατ’ οίκον νοσηλείας έχει να επιδείξει πλούσια δραστηριότητα.

Στο πρώτο εξάμηνο του 2016 εξυπηρετήθηκαν συνολικά 187 ασθενείς, διενεργήθηκαν 2221 παρεμβάσεις, ενώ διανύθηκαν 4811 χιλιόμετρα, ανακουφίζοντας συνανθρώπους μας με χρόνια προβλήματα υγείας χωρίς την ταλαιπωρία να έρχονται στο νοσοκομείο για ειδικές ιατρικές πράξεις αλλά και για αιματολογικές εξετάσεις.

Η ΥΚΟΝ επειδή επιτελεί παράλληλα με το θεραπευτικό της έργο και κοινωνική προσφορά σε κατάκοιτους και χρόνιους ασθενείς θα ενισχυθεί με επιπλέον όχημα και προσωπικό γιατί οι ανάγκες και σε αυτόν τον χώρο είναι πλέον αρκετές.

Στον τομέα των εξωστρεφών δράσεων του νοσοκομείου πρέπει να προστεθεί και ένα φιλόδοξο που ετοιμάζουμε, σε συνεργασία με τον Ιατρικό σύλλογο για μια σειρά εκπαιδευτικών μαθημάτων για το κοινό επί ειδικών χρόνιων νοσημάτων, όπως καρδιοπάθειες, και άλλα.

Ταυτόχρονα για το φθινόπωρο προγραμματίζουμε την δημιουργία ειδικής ομάδας διάσωσης του νοσοκομείου με εθελοντές για την αλλά και την αγωγή του πληθυσμού σε πρώτες βοήθειες και δράσεις σε πιθανές μαζικές καταστροφές.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση