Βρίσκεστε εδώ:  / ΥΓΕΙΑ / Δεύτερη αιτία θανάτου τα επιδημικά λοιμώδη νοσήματα
Δεύτερη αιτία θανάτου τα επιδημικά λοιμώδη νοσήματα

Δεύτερη αιτία θανάτου τα επιδημικά λοιμώδη νοσήματα

Περισσότερους από 14,6 εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο σκοτώνουν κάθε χρόνο τα επιδημικά λοιμώδη νοσήματα.

Αυτό τόνισε ο ομότιμος καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών λοιμωξιολόγος Γιώργος Σαρόγλου, κατά την διάρκεια της ομιλίας του, σε διάλεξη του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδας με θέμα «Αξιολόγηση Κινδύνου στα Επιδημικά Λοιμώδη Νοσήματα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Σαρόγλου τα επιδημικά λοιμώδη νοσήματα είναι η δεύτερη αιτία θανάτου σε παγκόσμιο επίπεδο μετά τις καρδιολογικές παθήσεις που σκοτώνουν 16,7 εκατομμύρια ανθρώπους.

Μάλιστα το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που πεθαίνουν από λοιμώξεις προέρχονται από τις χώρες της Αφρικής και λιγότερο από τις ανεπτυγμένες χώρες. «Όσο πιο φτωχή η χώρα τόσο πιο πολλοί από λοιμώξεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να τονιστεί ότι σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες από το 1940 μέχρι το 2004 εμφανίστηκαν 335 νέα λοιμώδη νοσήματα.

Όπως ανέφερε ο κ. Σαρόγλου σημαντικά αναδυόμενα η και νεοεμφανιζόμενα λοιμώδη νοσήματα ( μερικά από τα οποία εμφανίστηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια ) που πλήττουν αστικούς πληθυσμούς με επιδημίες σε παγκόσμιο επίπεδο και απασχολούν τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας είναι:

 • Ο ιός του Δυτικού Νείλου Ελλάδα από 2009

-Ο ιός Zικα Βραζιλία, Πουέρτο Ρίκο από 2015

-Ο Δάγγειος Πυρετός, από 2010-

 • Ο ιός EBOLA Δυτική Αφρική νέα επιδημία από 2014
 • Ο πυρετός CHIKUNGUNYA επιδημία από 2015

-Πνευμονία MERS- CoV σε χώρες Μ. Ανατολής από 2013

 • Πολιομυελίτιδα Πακιστάν από 2010
 • Λοιμώξεις από πολυανθεκτικά παθογόνα

 • Στην Ελλάδα σύμφωνα με τον κ. Σαρόγλου, από τα λοιμώδη νοσήματα το σοβαρότερο αίτιο νοσηρότητας αποτελούν οι νοσοκομειακές λοιμώξεις από πολυανθεκτικά στα αντιβιοτικά μικροβιακά παθογόνα αίτια.

  «Η αντιμετώπιση όλων των λοιμωδών νοσημάτων απαιτεί εξειδίκευση του ιατρικού προσωπικού, τις κατάλληλες νοσοκομειακές υποδομές και τη σωστή ενημέρωση του κοινού για την λήψη ατομικών μέτρων προφύλαξης» τόνισε ο κ. Σαρόγλου και «είναι κατανοητό ότι τα λοιμώδη νοσήματα δεν γνωρίζουν κρατικά σύνορα γι αυτό η και η ενημέρωση με τις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες μέσω του Ευρωπαϊκού Κάντρου Έλεγχου Λοιμώξεων ECDC κρίνεται απαραίτητη τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση των λοιμωδών νοσημάτων».

  O κ. Σαρόγλου, απαντώντας σε που είχε να κάνει με τους και - πολλοί από τους οποίους προέρχονται από χώρες που ενδημούν λοιμώδη νοσήματα- εκτίμησε ότι ο κίνδυνος μετάδοσης, λοιμωδών νοσημάτων από τους διερχόμενους είναι μηδενικός και συνέστησε ψυχραιμία και όχι πανικό.

  PagasitikosNews logo

  ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Κορωνοϊός: 2.845 νέα κρούσματα, 12 θάνατοι, 165 διασωληνωμένοι #θετικάκρούσματαCovid19 - https://t.co/kb5CD2pvDw -

  • Τελετή για το ολοκαύτωμα της 30ης Ιουλίου 1906 στη Νέα Αγχίαλο #ΝέαΑγχίαλος - https://t.co/uFpy7q2Knj -

  • #RapidTests - https://t.co/KYKBArARzT -

  "Αλιεύοντας" την είδηση