Βρίσκεστε εδώ:  / ΥΓΕΙΑ / Νέο κόλπο σε 35χρονη δημιούργησαν Έλληνες γιατροί
Νέο κόλπο σε 35χρονη  δημιούργησαν Έλληνες γιατροί

Νέο κόλπο σε 35χρονη δημιούργησαν Έλληνες γιατροί

Νέο κόλπο σε 35χρονη , της οποία είχε αφαιρεθεί εξ ολοκλήρου λόγω καρκίνου, δημιούργησαν Έλληνες γιατροί

Η πρωτοποριακή επέμβαση έγινε στην κλινική Πλαστικής Χειρουργικής-Μικροχειρουργικής του Γενικού Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» από τον διακεκριμένο χειρουργό – μικροχειρουργό δρ. Ανδρέα Γραββάνη.

Η επέμβαση ήταν απόλυτα επιτυχής και η νεαρή , η οποία είχε υποβληθεί πριν από τρία χρόνια σε ολική αφαίρεση κόλπου για ογκολογικούς λόγους, απολαμβάνει πλέον μια φυσιολογική ερωτική και οικογενειακή .

« Το νεαρό της ηλικίας της ασθενούς και η άριστη πρόγνωση για την εξέλιξη της νόσου ήταν τα επιπλέον κίνητρα για να της δώσουμε πίσω μια φυσιολογική ερωτική και οικογενειακή , παρά τις μεγάλες χειρουργικές προκλήσεις της επέμβασης» ανέφερε ο δρ. Ανδρέας Γραββάνης.

Παρόμοιες επεμβάσεις ολικής αποκατάστασης κόλπουμετά από ογκολογικές εκτομές είναι σπάνιες σε παγκόσμιο επίπεδοκαι η διεθνής εμπειρία από ολικές αποκαταστάσεις κόλπου βασίζεται κυρίως σε περιπτώσεις εκ γενετής απλασίας του κόλπου (σύνδρομο Mayer-Rokitansky-Kuster-Hauser).

Στις περιπτώσεις αυτές η ανακατασκευή του κόλπου γίνεται συνήθως με μισχωτό εντερικό κρημνό (μετάθεση τμήματος του σιγμοειδούς).

«Οι δυσκολίες όμως στην περίπτωση της 35χρονης Ελληνίδας ήταν η προγενέστερη συνοδός εντερεκτομή και η μετεγχειρητική ακτινοβολία που καθιστούσαν την χρήση οποιουδήποτε εντερικού κρημνού εξαιρετικά υψηλού ρίσκου» συμπλήρωσε ο δρ. Γραββάνης και πρόσθεσε: « Δεδομένης της εμπειρίας μας με τον κρημνό TUG (Transverse upper gracilis) από την χρήση του ως ελεύθερου κρημνού στην αποκατάσταση μαστού, αποφασίσαμε να ανακατασκευάσουμε το κόλπο της ασθενούς χρησιμοποιώντας δυο κρημνούς από την έσω επιφάνεια των μηρών της. Ο κρημνός αυτός πλεονεκτεί στο ότι συνοδεύεται από μηδαμινή νοσηρότητα και αισθητικά εγκαταλείπει το ενός thigh lift (ανόρθωση μηρών). Με την μέθοδο αυτή ανακατασκευάσαμε έναν κόλπο περί τα 14 εκατοστά μήκος, πλήρως λειτουργικό και με άρτιο αισθητικό ».

Η 35χρονη λίγο καιρό μετά την επέμβαση, χωρίς καμία επιπλοκή, επέτρεψε σπίτι της και ζει μια φυσιολογική ζωή με τον σύζυγο της.

Από την πλευρά της δεν παραλείπει να ευχαριστεί για την βοήθεια που της πρόσφερε αρχικά η γυναικολογική ομάδα του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα για την ογκολογική επέμβαση που την απάλλαξε από τον καρκίνο με την αφαίρεση του κόλπου και στη συνέχεια την ομάδα της Πλαστικής Χειρουργικής-Μικροχειρουργικές του Γενικού Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» για την δημιουργία του νέου κόλπου της.

«Οι Έλληνες γιατροί όχι μόνο με έσωσαν από τον καρκίνο αλλά μου χάρισαν και πάλι μια φυσιολογική ζωή συνηθίζει να λέει η 35χρονη».

« Το ιδιαίτερο αυτό περιστατικό είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της αναγκαιότητας για δια-επιστημονική προσέγγιση (multidisciplinary) των σύνθετων προβλημάτων των ασθενών, όπου η Πλαστική-Επανορθωτική Χειρουργική δίνει την δυνατότητα λειτουργικής και αισθητικής αποκατάστασης των ελλειμμάτων που προκύπτουν από ογκολογικές εκτομές διάφορων ειδικοτήτων» εξήγησε ο Δρ Ανδρέας Γραββάνης και κατέληξε.

«Αν και η συγγενής απλασία του κόλπου (σύνδρομο Mayer-Rokitansky-Kuster-Hauser) είναι σπάνια, μόλις 1/4500 ζώντες γεννήσεις, οι τμηματικές κολπεκτομές στο πλαίσιο μιας ογκολογικής εκτομής είναι συχνότερες. Η προεγχειρητική δια-επιστημονική προσέγγιση και άμεση αποκατάσταση της ογκολογικής εκτομής μπορεί να εξασφαλίσει ογκολογική και ποιότητα ζωής».

Η πρωτοποριακή επέμβαση και οι διαφοροποιήσεις της σε σχέση με προγενέστερες μεθόδους που έχουν περιγραφεί,δημοσιεύθηκε από τον δρ. Ανδρέα Γραββάνη και Συνεργάτες του στο έγκριτο Journal of Plastic Reconstructive and Aesthetic Surgery.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • #θετικάκρούσματαCovid19 - https://t.co/neVG2TkHh8 -

  • Στον Ολυμπιακό Βόλου ο Βέλικο Μπάτροβιτς #ΒέλικοΜπάτροβιτς - https://t.co/eFIwpdYA0r -

  • Κοινή δήλωση Ελλάδας – Ιορδανίας – Κύπρου: Στήριξη σε δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού… - https://t.co/piKALr7W3i -

"Αλιεύοντας" την είδηση