Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » Κίνδυνο να χάσουν το νεφρό τους όσοι μετά από κολικό δεν υποβληθούν σε ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις

Κίνδυνο να χάσουν το νεφρό τους όσοι μετά από κολικό δεν υποβληθούν σε ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις

Τον κίνδυνο ν χάσουν το νεφρό τους διτρέχουν όσοι μετά από κολικό δεν υποβληθούν σε περαιτέρω ιατρικές και εργαστηριακές .

Αυτό επισημαίνουν οι ουρολόγοι τονίζοντας πως η υποχώρηση του πόνου, μετά από κολικό νεφρού, δεν σημαίνει ότι ξεπεράστηκε το πρόβλημα.

«Πράγματι αρκετές φορές συμβαίνει μετά από έντονο κολικό ο πόνος να υποχωρεί όχι φυσικά γιατί έφυγε η πέτρα που τον προκάλεσε αλλά γιατί σταμάτησε να λειτουργεί ο νεφρός»τονίζει ο διαπρεπής ουρολόγος Βασίλης Πρωτογέρου επίκουρος της Ιατρικής Σχολής του Αθηνών.

Σύμφωνα με τον κ. Πρωτογέρου ο κολικός νεφρού προκαλείται όταν κάποια πέτρα που δημιουργήθηκε στο νεφρό παρασυρθεί από τα ούρα και φράξει τον ουρητήρα.

Τότε σταματά η έξοδος των ούρων με αποτέλεσμα αυτά να συσσωρεύονται μέσα στο νεφρό ο οποίος αρχίζει να «φουσκώνει» και να δημιουργείται έτσι μια κατάσταση γνωστή ως υδρονέφρωση. Αυτή η διάταση είναι που προκαλεί και το φοβερό πόνο γνωστό και ως κολικό νεφρού.

«Αυτή η κατάσταση πέρα από επώδυνη είναι και ιδιαίτερα επικίνδυνη»συμπληρώνει ο κ Πρωτογέρου και εξηγεί « Αν η πέτρα μετακινηθεί έστω και λίγο τα ούρα βρίσκουν δίοδο αποσυμφορείται ο νεφρός μειώνεται η διάταση και υποχωρεί ο πόνος. Αν όμως αυτό δε συμβεί η διάταση μεγαλώνει μέχρι που κάποια στιγμή ο νεφρός σταματάει να δουλεύει. Αν το πρόβλημα δε λυθεί, προοδευτικά το όργανο θα καταστραφεί».

Σύμφωνα με τους ουρολόγους ο πόνος μετά από έντονο κολικό νεφρού σταματάει για δύο λόγους.

-Πρώτον γιατί μετακινήθηκε η πέτρα και λύθηκε το πρόβλημα

-Δεύτερον γιατί αντίθετα η πέτρα έμεινε στη θέση της αλλά ο νεφρός σταμάτησε να λειτουργεί.

Η δεύτερη αυτή κατάσταση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη γιατί παραπλανά τον ασθενή που νομίζει οτι επειδή δεν πονάει, το πρόβλημα λύθηκε, ενώ αντίθετα έχει περάσει στην επικίνδυνη φάση της διακοπής λειτουργίας του νεφρού.

«Κατά συνέπεια η εκδήλωση ενός κολικού θα πρέπει να μας οδηγήσει άμεσα στον ουρολόγο, προκειμένου με τις αναγκαίες να διαπιστώσει το μέγεθος της πέτρας, αλλά και μετά την υποχώρηση του πόνου να ελεγθεί ο ουρητήρας για να βεβαιωθούμε ότι το πρόβλημα λύθηκε»αναφέρει ο κ Πρωτογέρου.

Η αντιμετώπιση της λιθίασης του ουρητήρα γίνεται με πολλούς τρόπους και ο ουρολόγος είναι αυτός που θα επιλέξει τον καταλληλότερο σε κάθε περίπτωση.

Συγκεκριμένα με :

-Λιθοτριψία που πραγματοποιείται χωρίς νοσηλεία και  είναι ο πιο απλός
  • Ενδοσκοπική αφαίρεση ή αλλιώς ουρητηρολιθοτριψία, που είναι εναλλακτική και συνήθως η πιο αποτελεσματική λύση.

Ειδικότερα με την δεύτερη μέθοδο, η πέτρα θρυμματίζεται με χρήση από ένα λεπτό εργαλείο το οποίο εισέρχεται από την ουρήθραστην ουροδόχο κύστη και στη συνέχεια στον ουρητήρα, λύνοντας άμεσα το πρόβλημα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις οι ουρολόγοι προκειμένου να ανακουφίσουν τον ασθενή από τον έντονο πόνο προχωρούν στην τοποθέτηση ενός μικρού καθετήρα (pigtail) μέσα στον ουρητήρα για να κυλούν τα ούρα παρακάμπτοντας το λίθο. Είναι όμως μια προσωρινή λύση που διασφαλίζει τη του νεφρού μέχρι να αντιμετωπιστεί οριστικά το πρόβλημα.

Καταστροφή νεφρού

Ο κολικός νεφρού είναι το σύμπτωμα που μας προειδοποιεί ότι ο νεφρός μπορεί να βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο. Απαιτεί προσεκτική διερεύνηση ακόμα κι όταν υποχωρήσει για να βεβαιωθούμε πως ο νεφρός είναι ασφαλής.

Η καταστροφή ενός νεφρού έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία του ανθρώπου καθώς μπορεί να προκαλέσει από μέχρι και πιο σοβαρές παθήσεις όπως νεφρική ανεπάρκεια μέχρι και βαριά σηψαιμία.

"Αλιεύοντας" την είδηση