Βρίσκεστε εδώ:  / ΥΓΕΙΑ / Mέτρα πρόληψης της Εποχικής Γρίπης
Mέτρα πρόληψης της Εποχικής Γρίπης

Mέτρα πρόληψης της Εποχικής Γρίπης

Τα βασικά μέτρα πρόληψης της Εποχικής Γρίπης επισημαίνει στους πολίτες η Δ/νση Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων.

Η είναι μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού συστήματος προκαλούμενη από τον ιό της γρίπης.

Τα συμπτώματα εκδήλωσης της γρίπης είναι υψηλός πυρετός θ: 38,5ο C -40ο C, μυϊκοί πόνοι, αίσθημα κόπωσης, , βήχας, εξάντληση, πόνος στο , εμετός.

Η Δ/νση Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων από την παρακολούθηση των κρουσμάτων της Εποχικής Γρίπης που έχει καταγράψει για την Περιφερειακή Ενότητα, διαπίστωσε ότι η έξαρση της νόσου αρχίζει να αυξάνεται κυρίως τον Ιανουάριο και κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο, ενώ η εκδήλωση της νόσου μπορεί να προκαλέσει ήπια ως σοβαρά συμπτώματα και ειδικά στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (ηλικιωμένοι και παιδιά) μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, με ελάχιστες περιπτώσεις στη περιοχή να οδηγήσει στο θάνατο.

Μέτρα πρόληψης από τη :

• Το αποτελεσματικότερο προληπτικό μέτρο για τη γρίπη είναι ο εμβολιασμός . Πρέπει να εφαρμόζεται στις ομάδες υψηλού κινδύνου :
– Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.
– Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό
προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).
– Παιδιά >6 μηνών και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους
από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή :

Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες (κυστική ίνωση ,Χ.Α.Π.)
Καρδιακή νόσος με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές .
Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή
θεραπείας).
Μεταμόσχευση οργάνων.
Δρεπανοκυτταρική νόσο και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες.
Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα.
Χρόνια νεφροπάθεια.
Νευρομυικά νοσήματα.
– Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης.
– Λεχωϊδες
– Θηλάζουσες
– Άτομα με δείκτη Μάζας Σώματος (ΒΜΙ) μεγαλύτερης των
40 Kgr/m2 .
– Παιδιά που παίρνουν μακροχρόνια ασπιρίνη.
– Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά < 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη. - Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή Σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων). - Επαγγελματίες, όπως κτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, κτηνίατροι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά . Συστήνεται ο αντιγριπικός εμβολιασμός να γίνει έγκαιρα στη τρέχουσα χρονική στιγμή πριν την έναρξη της εμφάνισης της έξαρσης κρουσμάτων γρίπης, διότι απαιτούνται 2 εβδομάδες για την επίτευξη της ανοσολογικής απάντησης του οργανισμού. Στους ενήλικες αρκεί μία δόση αντιγριπικού εμβολίου. Πολίτες με υποκείμενο νόσημα, μπορούν να εμβολιαστούν με επαναληπτική δόση. Η ανοσία του αντιγριπικού εμβολίου εξασθενεί σε 6 μήνες, μετά δεν είμαστε προστατευμένοι έναντι της γρίπης. Προσοχή ο εμβολιασμός αντενδείκνυται : Κατά τη διάρκεια εμπύρετων νοσημάτων Σε άτομα με υπερευαισθησία στη νεομυκίνη ή στη γενταμυκίνη Σε άτομα με αναφυλακτοειδείς αντιδράσεις σε αυγά. Βασικές Πρόληψης

• Έγκαιρη ιατρική εξέταση ασθενών με τις πρώτες εκδηλώσεις των συμπτωμάτων γρίπης που αναφέρθηκαν, για άμεση έναρξη αντιικής αγωγής έως 48 ώρες.
• Αποφύγετε συγχρωτισμό με πολλά άτομα σε κλειστούς μη αεριζόμενους χώρους.
• Αποφύγετε να έρχεστε σε επαφή με άτομα που είναι άρρωστα.
• Κρατήστε απόσταση από τους άλλους όταν είστε εσείς άρρωστοι για να τους προφυλάξετε και να μην αρρωστήσουν .
• Μείνετε στο σπίτι σας όταν είστε άρρωστοι. Όταν είστε άρρωστοι αποφύγετε να πηγαίνετε στη δουλειά σας, στο σχολείο, σε συναθροίσεις οικογενειακές ή κοινωνικές, σε πολυσύχναστα μέρη και να κυκλοφορείτε με .
• Καλύψτε με χαρτομάντιλο το στόμα και τη μύτη σας όταν βήχετε ή φταρνίζεστε.
• Πλένετε συχνά τα χέρια σας, μετά από το φτάρνισμα ή από το καθαρισμό της μύτης σας .Το συχνό πλύσιμο των χεριών μειώνει σημαντικά την διασπορά των ιών.
• Επιμελής και με απλά καθαριστικά / απολυμαντικά μέσα των ειδών κοινής χρήσης (πόμολα, λαβές, πάγκοι εργασίας, ακουστικό τηλεφώνου, επιφάνειες, παιχνίδια των παιδιών κ.λπ. ) που έρχονται σε επαφή και μολύνουν τα χέρια σας.
• Αποφύγετε την επαφή των μολυσμένων χεριών με τα μάτια σας, τη μύτη σας ή το στόμα σας.
• Αποφύγετε την έντονη ομιλία κατά τις ανθρώπινες συζητήσεις ή στο ακουστικό τηλεφώνου , διότι τα σταγονίδια διασπείρουν τον ιό.
• Ο υγιεινός τρόπος διατροφής, ειδικά με τροφές πλούσιες σε βιταμίνες θωρακίζουν τον οργανισμό έναντι των ιώσεων.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Χρυσό μετάλλιο για τον Ανδρέα Κεχαγιά #ΑνΚεχαγιάς - https://t.co/SnEQ75ARzJ -

  • Ομόφωνη έγκριση των πεπραγμένων του ΔΣ του Πολιτιστικού Αναπτυξιακού Συλλόγου  Παλιουρίου - Ο Άγιος Νικόλαος … - https://t.co/alJQf7LY7F -

  • #Γαστροσκοπήσεις -κολοσκοπήσεις στη  Σκόπελο #Γαστροσκοπήσεις - https://t.co/8WIXIwqx5x -