Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » Κορωνοϊός: «Ναι στο σεξ, όχι στα φιλιά», συστήνουν οι ιατροί
Κορωνοϊός: «Ναι στο σεξ, όχι στα φιλιά», συστήνουν οι ιατροί

Κορωνοϊός: «Ναι στο σεξ, όχι στα φιλιά», συστήνουν οι ιατροί

Είναι σχεδόν αδύνατο να εφαρμόσουμε «κοινωνική απομάκρυνση» από τους συντρόφους μας με τους οποίους συζούμε. Η οικειότητα αυτή μήπως εγκυμονεί, όμως, κινδύ; Τρεις ειδικοί εξηγούν στην ότι, αν και δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία που να ενοχοποιούν το ως μέσον μετάδοσης του κορωνοϊού, τα φιλιά που συνοδεύουν την ερωτική πράξη είναι ικανά να μεταδώσουν τον ιό. Οι τελευταίες έρευνες έδειξαν επίσης ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και μέσω των κοπράνων, καθιστώντας την επαφή με την έδρα πιθανή αιτία μόλυνσης.

Η ερωτική πράξη καθεαυτή, όμως, δεν πρέπει να θεωρείται επικίνδυνη. Εάν ένας από τους συντρόφους είναι θετικός στον κορωνοϊό, θα είναι καλό να τηρείται απόσταση ασφαλείας από αυτόν. Η υγειονομική υπηρεσία της Νέας Υόρκης συστήνει οικειοθελή απομόνωση για επτά ημέρες μετά την εμφάνιση της νόσου και λήξη της απομόνωσης 72 ώρες μετά τον τελευταίο πυρετό, χωρίς χορήγηση αυρετικών, με παράλληλη βελτίωση των αναπνευστικών συμπτωμάτων.

Αν πάλι οι σύντροφοι είναι ασυμπτωματικοί, δεν πιστεύουν ότι έχουν εκτεθεί πρόσφατα και έχουν αποφύγει τις κοινωνικές , η επιδημιολόγος του Χάρβαρντ δρ Τζούλια Μάρκους επισημαίνει ότι το είναι μια ωραιότατη ιδέα για την καταπολέμηση της ανίας και της έντασης που προκαλεί ο πολυήμερος εγκλεισμός.

Ερωτηθείς για το εάν μια πανδημία μακράς χρονικής διαρκείας θα καταδικάσει τις ερωτικές προοπτικές όσων δεν έχουν ερωτικό σύντροφο, ο δρ Κάρλος Ροντρίγκεζ-Ντιάζ του πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον εξηγεί: «Αν ανησυχείτε επειδή εφαρμόζετε αυστηρά τους κοινωνικής απομόνωσης εδώ και καιρό, βεβαιωθείτε ότι οι μελλοντικοί σας ερωτικοί σύντροφοι έκαναν και αυτοί το ίδιο. Οσο ταχύτερα περάσουμε το στάδιο της επιβεβλημένης οικειοθελούς απομόνωσης τόσο θα βλέπουμε τα νέα τα να μειώνονται και θα μπορέσουμε επιτέλους να επανέλθουμε στις παλιές μας κοινωνικές συνήθειες. Αντί να σκεφτόμαστε εμμονικά το μέλλον, πρέπει να δώσουμε έμφαση στο παρόν».

Ο δρ Ροντρίγκεζ-Ντιάζ προτείνει να αξιοποιήσουμε τις ερχόμενες εβδομάδες για να διοχετεύσουμε την ενέργειά μας στην ενδοσκόπηση, στην αυτογνωσία και στην ανακάλυψη του τι αναζητούμε στη . Πρόκειται για μοναδική ευκαιρία γνωριμιών με μελλοντικούς ερωτικούς συντρόφους, τους οποίους θα γνωρίσουμε μέσω Διαδικτύου.

Πηγή: kathimerini.gr
[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση