Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Κοροναϊός: Στους έξι οι νεκροί – «Μέγιστος συναγερμός» στην Ασία
Κοροναϊός: Στους έξι οι νεκροί – «Μέγιστος συναγερμός» στην Ασία

Κοροναϊός: Στους έξι οι νεκροί – «Μέγιστος συναγερμός» στην Ασία

Πολλές χώρες της Ασίας ενίσχυ τους ελέγχους που διενεργούν καθώς εξαπλώνεται ο νέος κοροναϊός που εμφανίστηκε στην Κίνα ο οποίος έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο έξι ανθρώπων, προκαλώντας ανησυχίες για παγκόσμια υγειονομική κρίση.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας επιβεβαίωσε ότι ο ιός ανήκει στην οικογένειας του SARS, ο οποίος προκαλεί ενός είδους , και είναι μεταδοτικός από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ο  αριθμός των νεκρών στην πόλη Βουχάν της κεντρικής Κίνας αυξήθηκε στους 6 από την επιδημία του μυστηριώδους νέου κοροναϊού, σε ολόκληρη την Κίνα είχαν καταγραφεί 291 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Ο νέος ιός έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στην Κίνα αλλά και διεθνώς, καθώς θυμίζει το ξέσπασμα της επιδημίας του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου από το 2002 ως το 2003.

Τότε ο κοροναϊός που το προκαλούσε είχε εξαπλωθεί από την Κίνα σε 37 χώρες και είχε στοιχίσει τη ζωή σε συνολικά 774 ανθρώπους, ανάμεσά τους 349 στην ηπειρωτική Κίνα και 299 στο , κατά δεδομένα του ΠΟΥ.

Από τη Μπανγκόκ ως το και από τη Σιγκαπούρη ως το Σίδνεϊ, οι αρχές προχωρούν σε συστηματικούς ελέγχους των επιβατών που φτάνουν στα αεροδρόμια από περιοχές υψηλού κινδύνου, αφού το Πεκίνο επιβεβαίωσε χθες Δευτέρα ότι ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα 77 νέα κρούσματα του κοροναϊού αυτού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σχεδόν σε 300, την ώρα που έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Βουχάν, επίκεντρο της επιδημίας. Την ίδια ώρα Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Ταϊλάνδη έχουν ανακοινώσει την ύπαρξη κρουσμάτων στο έδαφός τους και Φιλιππίνες και Αυστραλία εξετάζουν πιθανά κρούσματα.

Εξάλλου 922 ασθενείς παραμένουν υπό παρακολούθηση σε κινεζικά νοσοκομεία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των υγειονομικών αρχών.

Ο θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα για να αποφασίσει αν θα κηρύξει «κρίση δημόσιας ς σε παγκόσμιο επίπεδο».

Οι αρχές της Ταϊλάνδης τοποθέτησαν υποχρεωτικά θερμικές κάμερες στα αεροδρόμια της Μπανγκόκ Τσιάνγκ Μάι, Πουκέτ και Κράμπι ώστε να ελέγχουν τους επιβάτες από την Κίνα.

Σε ανακοίνωσή του ο Ταϊλανδός υπουργός Υγείας Ανουτίν Τσαρνβιρακούλ δήλωσε ότι οι επιβάτες ελέγχονται «χωρίς εξαιρέσεις» και τίθενται σε καραντίνα επί 24 ώρες αν έχουν πυρετό.

«Μέγιστος συναγερμός»

Στην Ταϊλάνδη φτάνει το ένα τέταρτο των διεθνών πτήσεων που αναχωρούν από τη Βουχάν, την πόλη των 11 εκατομμυρίων κατοίκων στην Κίνα όπου εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα του νέου κοροναϊού τον Δεκέμβριο.

Με την ευκαιρία του κινεζικού Νέου Έτους που ξεκινά το Σαββατοκύριακο, περίπου 1.300 επιβάτες αναμένεται να κάνουν καθημερινά τη διαδρομή και η Ταϊλάνδη προσπαθεί να αποφύγει οποιοδήποτε ενδεχόμενο εξάπλωσης της επιδημίας την ώρα που η τουριστική περίοδος είναι στο απόγειό της.

Στο Χονγκ Κονγκ οι αρχές ανακοίνωσαν ότι βρίσκονται σε «κατάσταση μέγιστου συναγερμού», καθώς ξυπνούν μνήμες από την επιδημία του SARS (του Σοβαρού Οξέως Συνδρόμου του Αναπνευστικού) από το οποίο έχασαν τη ζωή τους 774 άνθρωποι από το 2002 ως το 2003.

«Είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο», τόνισε ο Μάθιου Τσέουνγκ αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ.

Στο αεροδρόμιο της πόλης, ένα από τα πιο πολυσύχναστα παγκοσμίως, γίνεται πάντα θερμικός έλεγχος των επιβατών. Όσοι φτάνουν από τη Βουχάν πρέπει επίσης να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο και σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης κινδυνεύουν με φυλάκιση έως και 6 μηνών.

Ενδελεχείς έλεγχοι διεξάγονται και στα τεράστια χερσαία σύνορα της Κίνας.

Στο Βιετνάμ το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι υπάρχει «αυξημένος κίνδυνος μόλυνσης» και ζήτησε την ενίσχυση των ελέγχων στα βόρεια σύνορα της χώρας.

Συγκαλείται εκτάκτως ο για τον κοροναϊό

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση την Τετάρτη για τον νέο κοροναϊό, που εξαπλώνεται στην Κίνα και έχει πλήξει άλλες τρεις ασιατικές χώρες.

Μια ειδική επιτροπή αναμένεται να συγκληθεί στη Γενεύη προκειμένου να καθορίσει εάν θα χρειαστεί να κηρύξει μια «επείγουσα κατάσταση δημόσιας ς διεθνούς εμβέλειας», ένας όρος που χρησιμοποιείται μονάχα στην περίπτωση των σοβαρότερων επιδημιών, σημείωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο νέος κοροναϊός έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες κινεζικές πόλεις, περιλαμβανομένων της πρωτεύουσας Πεκίνου και της Σανγκάης, έγινε σήμερα γνωστό από τις αρχές, ενώ ένα τέταρτο κρούσμα έχει αναφερθεί πέραν των συνόρων της Κίνας.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας επιβεβαίωσε ότι ο ιός, της οικογένειας του SARS, ο οποίος προκαλεί ενός είδους , μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ δήλωσε, από την πλευρά του, ότι ο περιορισμός της επιδημίας και η διάσωση ζωών αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα, την ώρα που ο αριθμός των ασθενών τριπλασιάστηκε και άλλος ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του.

Μια πρόσθετη δυσκολία του περιορισμού της ασθένειας συνίσταται στο ότι εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζοι αναμένεται να ταξιδέψουν εντός της χώρας και στο εξωτερικό στο πλαίσιο των εορτασμών για το κινεζικό νέο έτος, που ξεκινούν αυτήν την εβδομάδα.

Οι αρχές παγκοσμίως, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ και πολλών ασιατικών κρατών, έχουν αυξήσει τους ελέγχους στους από την Ουχάν, την πόλη στην κεντρική Κίνα, όπου ανακαλύφθηκε ο ιός.

«Η Ουχάν είναι ένας τεράστιος κόμβος και καθώς αναμένεται μεγάλη αύξηση των ταξιδιωτών στο πλαίσιο του κινεζικού νέου έτους, τα επίπεδα ανησυχίας πρέπει να παραμείνουν υψηλά. Περιμένουμε και άλλα από αυτό το ξέσπασμα» δήλωσε ο Τζέρεμι Φάραρ, ένας ειδικός σε επιδημίες μεταδοτικών ασθενειών και διευθυντής της οργάνωσης Wellcome Trust global.

Οι αρχές επιβεβαίωσαν ένα σύνολο 217 νέων κρουσμάτων του ιού στην Κίνα μέχρι τις 6 το απόγευμα τοπική ώρα (13.00 ώρα Ελλάδας) σήμερα, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, οι 198 εκ των οποίων στη Ουχάν.

Πέντε νέα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν στο Πεκίνο και άλλα 14 στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ. Σε μια άλλη ανακοίνωση, επιβεβαιώνεται ένα νέο κρούσμα στη Σανγκάη.

Η Νότια Κορέα επιβεβαίωσε, επίσης, σήμερα το πρώτο κρούσμα, ενώ την περασμένη εβδομάδα δύο κρούσματα αναφέρθηκαν στην Ταϊλάνδη και ένα στην Ιαπωνία.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση