Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » Κορωναϊός: στήριξη του τομέα υγειονομικής περίθαλψης της ΕΕ με 2,7 δισ. ευρώ από τον ενωσιακό προϋπολογισμό
Κορωναϊός: στήριξη του τομέα υγειονομικής περίθαλψης της ΕΕ με 2,7 δισ. ευρώ από τον ενωσιακό προϋπολογισμό

Κορωναϊός: στήριξη του τομέα υγειονομικής περίθαλψης της ΕΕ με 2,7 δισ. ευρώ από τον ενωσιακό προϋπολογισμό

Στις 2 Απριλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την ενεργοποίηση του Μέσου Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο την άμεση στήριξη των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης των χωρών της στον αγώνα τους κατά της πανδημίας του κορωναϊού. Σήμερα, το Συμβούλιο έδωσε γρήγορα την έγκρισή του κι έτσι το μέσο, ύψους 2.7 δισ. ευρώ, μπορεί να αρχίσει να παρέχει άμεση στήριξη εκεί όπου την έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Το μέσο θα χρησιμοποιηθεί μαζί με άλλα εργαλεία της , για παράδειγμα το απόθεμα ιατρικού εξοπλισμού rescEU, το οποίο αυξάνεται κατά 300 εκατ. ευρώ πέραν του αρχικά προταθέντος κονδυλίου των 80 εκατ. ευρώ.

 Ο αρμόδιος για τον προϋπολογισμό της ΕΕ επίτροπος  Γιοχάνες Χαν δήλωσε τα εξής: «Ο προϋπολογισμός της ΕΕ ανέκαθεν ήταν το βασικό εργαλείο ς της ΕΕ για την αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσης και τη γρήγορη παροχή βοήθειας σε όσους έχουν ανάγκη, εντός και εκτός Ευρώπης. Σήμερα, τον κινητοποιούμε ξανά για να παράσχουμε πλήρη στήριξη σε όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή: στους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους ασθενείς και τις οικογένειές τους. Η συμβολή αυτή θα είναι καθοριστικής σημασίας για την ιχνηλάτηση της νόσου με αλληλέγγυο τρόπο, καθώς θα επιτρέψει την επέκταση των διαγνωστικών τεστ και θα στηρίξει τη σχετική ιατρική έρευνα». 

 Σε πρώτο στάδιο, το Μέσο Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης για τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης θα συμβάλει στην κάλυψη επειγουσών αναγκών σε ιατρικό εξοπλισμό όπως μάσκες και αναπνευστήρες, στη μεταφορά ιατρικού εξοπλισμού και ασθενών σε διασυνοριακές περιφέρειες, στην πρόσληψη πρόσθετου υγειονομικού προσωπικού που θα μπορεί να αποσταλεί σε εστίες σε όλη την Ένωση, καθώς και στην κατασκευή κινητών νοσοκομείων. Χάρη στο Μέσο Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης, η Επιτροπή μπορεί να παρέχει απευθείας εκ μέρους των κρατών μελών και να εστιάζει τη βοήθεια εκεί όπου την έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και η κινητοποίηση θα γίνουν σε στενό συντονισμό με τα κράτη μέλη. Για τη διαχείριση αυτής της πρωτοβουλίας έχει συσταθεί μια εσωτερική επιχειρησιακή ομάδα.

 Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει το μέσο για να στηρίξει τις προσπάθειες των κρατών μελών για μαζικές διαγνώσεις και τη σχετική ιατρική έρευνα.

 Με τον τρόπο αυτό, η Επιτροπή θα παράσχει συντονισμένη ενωσιακή αντιμετώπιση καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσης, από το σημερινό στάδιο έως και τη στιγμή της εξόδου και της ανάκαμψης. 

 Προκειμένου να καταστούν διαθέσιμα όλα τα δημοσιονομικά μέσα, η Επιτροπή θα χρειαστεί και το πράσινο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν για την αποστολή ιατρικού εξοπλισμού σε χώρες της ΕΕ για την αντιμετώπιση του κορωναϊού

«Ο κορωναϊός έχει πλήξει όλες τις χώρες της ΕΕ. Ασκεί πίεση όλα τα συστήματα υγείας.

Όμως κάποιες χώρες και ιδίως η Ιταλία και η Ισπανία επλήγησαν νωρίτερα και με πολύ μεγαλύτερη σφοδρότητα.

Η στήριξη από την ΕΕ και από τις άλλες χώρες της ΕΕ είναι κρίσιμης σημασίας προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την πανδημία. Η ευρωπαϊκή σώζει . Στις χώρες αυτές, τα νοσοκομεία χρειάζονται πάνω απ' όλα μηχανικούς αναπνευστήρες.

Ευχαριστώ τη Δανία για την αποστολή αναπνευστήρων και ενός κινητού νοσοκομείου στην Ιταλία.

Η προσφορά αυτή έρχεται λίγες μέρες μετά την αποστολή Ευρωπαίων γιατρών και νοσοκόμων από τη Ρουμανία και τη Νορβηγία στην Ιταλία, μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ.

Η ΕΕ θα προσφέρει κι άλλη βοήθεια.

Δημιουργούμε ένα στρατηγικό απόθεμα αναπνευστήρων που θα αποστέλλονται στις χώρες που τους χρειάζονται. Η Ρουμανία προσφέρθηκε να είναι η πρώτη χώρα που θα φιλοξενήσει αυτό το απόθεμα της ΕΕ.

Οι πρώτοι 150 αναπνευστήρες που καλύπτονται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ βρίσκονται σε φάση παραγωγής και θα αποσταλούν άμεσα στις χώρες που τους χρειάζονται.

Επίσης αγοράζουμε μαζί, μέσω διαδικασιών κοινής προμήθειας, αναπνευστήρες και μέσα ατομικής προστασίας, όπως μάσκες.

Σε αυτή την πρωτοφανή κρίση είμαστε πιο δυνατοί ενωμένοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

 Κατευθυντήριες γραμμές για τη διαχείριση των αποβλήτων κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωναϊού

 Σήμερα, η Επιτροπή δημοσίευσε κατευθυντήριες γραμμές με τις οποίες στηρίζει τα κράτη μέλη στη διαχείριση αποβλήτων, στους δύσκολους αυτούς καιρούς του κορωναϊού.

Η συνέχιση της παροχής των εν λόγω υπηρεσιών και κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία μας, για το και την οικονομία.

Ο επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας Βιργκίνιους Σινκέβιτσους δήλωσε σχετικά: «Στην άνευ προηγουμένου κρίση που διανύουμε, συνεργαζόμαστε με τα κράτη μέλη και τους φορείς διαχείρισης αποβλήτων σε όλη την ΕΕ για να διασφαλίσουμε υψηλού επιπέδου προστασία της ανθρώπινης υγείας και του τος. Η ορθή διαχείριση των αποβλήτων είναι μια από τις βασικές στις οποίες βασίζεται η ευημερία των πολιτών μας. Εξασφαλίζεται από έναν μεγάλο αριθμό εταιρειών που διαχειρίζονται τα απόβλητα και καθιστούν δυνατή τη λειτουργία της κυκλικής οικονομίας».  

Η Επιτροπή αναγνωρίζει τις προσπάθειες των φορέων διαχείρισης αποβλήτων να διασφαλίσουν τη συνέχιση της ορθής διαχείρισης των αποβλήτων και τον χειρισμό του αυξημένου όγκου των οικιακών και ιατρικών αποβλήτων.

Για να στηρίξει τις προσπάθειές τους, η Επιτροπή παρέχει κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων, των αποβλήτων από εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και σχετικά με την υγεία και την ασφάλεια των φορέων διαχείρισης αποβλήτων και των εργαζομένων τους.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση