Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » Κινέζοι επιστήμονες: Από τα φίδια προέρχεται πιθανότατα ο νέος κοροναϊός
Κινέζοι επιστήμονες: Από τα φίδια προέρχεται πιθανότατα ο νέος κοροναϊός

Κινέζοι επιστήμονες: Από τα φίδια προέρχεται πιθανότατα ο νέος κοροναϊός

Από την κατανάλωση φιδιών που είχαν φάει μολυσμένες νυχτερίδες υποθέτουν Κινέζοι επιστήμονες ότι προήλθε ο νέος θανατηφόρος κοροναϊός, ο οποίος εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο στην επαρχία Γουχάν και εξαπλώθηκε ταχύτατα σχεδόν σε όλο τον κόσμο.

Ο νέος ιός έχει στοιχίσει τη ζωή σε 26 ανθρώπους μέχρι στιγμής και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Yγείας ονομάστηκε 2019-nCoV.

Πρόκειται για έναν τύπο κοροναϊού με συπτώματα παρόμοια με αυτά των SARS και MERS (του Αναπνευστικού Συνδρόμου της Μέσης Ανατολής που  καταγράφηκε στη Σαουδική Αραβία το 2012). Για τον λόγο αυτό, ο ΠΟΥ και το δίκτυο των ειδικών του ίσως εξετάσουν θεραπείες και εμβόλια κατά του MERS για πιθανή χρήση κατά του νέου κοροναϊού.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η πηγή του κοροναϊού είναι η κατανάλωση κόμπρας, πολύ συνηθισμένο έδεσμα την κινέζικη κουζίνα, ή άλλου φιδιού που είχε μολυνθεί από νυχτερίδα και μετέδωσε τον ιό στον άνθρωπο.

Πολλά από τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν άτομα που είχαν επισκεφθεί μια αγορά τροφίμων στη Γουχάν. Η αγορά, η οποία πωλεί ζωντανά εκτρεφόμενα και άγρια ​​ζώα, έκτοτε έχει κλείσει και απολυμανθεί.

Πρόσφατη γενετική ανάλυση υποδηλώνει ότι ο ιός μοιάζει με ιούς που μολύνουν νυχτερίδες και α. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο νεός κοροναϊός είναι ένας συνδυασμένος, μεταλλαγμένος ιός νυχτερίδας και φιδιού.

Σύμφωνα με τις αρχές, ο κοροναϊός προήλθε από άγρια ζώα τα οποία πωλήθηκαν στην αγορά και καταναλώθηκαν από τους ανθρώπους.

Χρησιμοποιώντας δείγματα του ιού που απομονώθηκαν από ασθενείς, επιστήμονες στην Κίνα έχουν καθορίσει τον γενετικό κώδικα του 2019-nCoV και έχουν χρησιμοποιήσει μικροσκόπια για να το φωτογραφίσουν, ώστε να φτάσουν το συντομότερο δυνατό στον τρόπο αντιμετώπισής του, πριν γίνει πανδημία.

Περισσότεροι από 40 εκατομμύρια άνθρωποι στην κεντρική Κίνα ζουν πλέον σε πόλεις που έχουν τεθεί σε καραντίνα ενώ δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού εντοπίστηκε στις ΗΠΑ.

Κοροναϊός – Κίνα: 41 νεκροί και 1.287 επιβεβαιωμένα κρούσματα ο νέος απολογισμός

Η Κίνα επιβεβαίωσε ακόμη 15 θανάτους στην επαρχία Χουμπέι και η κινεζική εθνική υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι μέχρι την Παρασκευή έχει επιβεβαιώσει 1.287 περιπτώσεις ασθενών που έχουν νοσήσει από τον νέο κοροναϊό, ενώ ο απολογισμός των θανάτων από τον ιό ανέρχεται σε 41.

Το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα ανέφερε πως 450 και άλλο ιατρικό προσωπικό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού έφτασαν αεροπορικώς στην πόλη Γουχάν για να συνδράμουν στην μάχη κατά του ιού. Κάποιοι αυτούς έχουν εμπειρία στην καταπολέμηση του Έμπολα και του Sars, τόνισε το πρακτορείο.

Παράλληλα, η πόλη Χαϊκού πρωτεύουσα της επαρχίας-νήσου Χαϊνάν, θα ξεκινήσει από το Σάββατο το μεσημέρι κεντρική ιατρική παρακολούθηση διάρκειας 14 ημερών για τουρίστες που καταφθάνουν από την κεντρική επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο του ιού.

Οι τουρίστες από το Χουμπέι, ιδιαίτερα από την πόλη Γουχάν, δεν θα επιτρέπεται να φύγουν από το ξενοδοχείο, όπου γίνεται η ιατρική παρακολούθηση κατά τη διάρκεια της περιόδου των 14 ημερών, τόνισε η κυβέρνηση της Χαϊκού.

Η Χουμπέι έχει 729 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού, με 39 θανάτους μέχρι χθες, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της επαρχίας.

Το τηλεοπτικό δίκτυο China Global τόνισε σε ένα tweet του ότι ο Λιάνγκ Γουντονγκ, ένας 62χρονος γιατρός σε ένα νοσοκομείο στην επαρχία Χουμπέι πέθανε από τον ιό.

Η Liberation Daily μετέδωσε πως όλα τα στην Σανγκάη θα παραμείνουν κλειστά κατά τη διάρκεια των εορτών του κινεζικού νέου έτους έως τις 30 Ιανουαρίου.

Γαλλία: Τρίτο κρούσμα

Τρίτο κρούσμα του νέου κοροναϊού εντοπίστηκε στη Γαλλία, ανακοίνωσε αργά την Παρασκευή το υπουργείο Υγείας.

Αυτό το κρούσμα “στενός συγγενής ενός από τους ασθενούς, που εξετάζεται, μόλις επιβεβαιώθηκε”, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Οι τρεις νοσούντες είχαν επισκεφτεί την Κίνα και νοσηλεύονται σε νοσοκομεία του Μπορντό και του Παρισιού, σε κλινική απομόνωση.

Η υπουργός Υγείας Ανιές Μπουζέν διαβεβαίωσε νωρίτερα ότι οι αρχές θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού.

Μαλαισία

Οι μαλαισιανές αρχές γνωστοποίησαν σήμερα ότι εντόπισαν τρία κρούσματα του κινεζικού ιού, τα πρώτα στην νοτιοανατολική ασιατική χώρα.

Ο υπουργός Υγείας Ντζολκεφλάι Αχμάντ δήλωσε πως τα τρία άτομα είναι υπήκοοι Κίνας και σχετίζονται με τον 66χρονο άνδρα που βρέθηκε θετικός στον νέο κοροναϊό από τις υγειονομικές αρχές της Σιγκαπούρης.

Πρόκειται για μια 65χρονη γυναίκα, τη σύζυγο του άνδρα που βρέθηκε θετικός στον ιό στη Σιγκαπούρη, και τους δύο εγγονούς τους, 11 και 12 ετών, δήλωσε ο Ντζολκεφλάι.

Παράλληλα, η εταιρία διαχείρισης αεροδρομίων Malaysia Airports ανακοίνωσε ότι σε όλη τη χώρα έχει εντείνει τους ελέγχους που διενεργούνται σε και πληρώματα αεροσκαφών που έρχονται από την Κίνα.

Αυστραλία

Οι αυστραλιανές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι εντόπισαν το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κοροναϊού Ουχάν στην Βικτόρια, με τον ασθενή να νοσηλεύευται σε σταθερή κατάσταση σε ένα προάστιο της Μελβούρνης.

Ο Κινέζος υπήκοος, κοντά 50 χρονών, αφίχθη από την Κίνα στις 19 Ιανουαρίου με μια πτήση από την πόλη Κουανγκτσόου, δήλωσε σε δημοσιογράφους η υπουργός Υγείας της ς, Τζένι Μικάκος.

“Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού στην κοινότητα”, ανέφερε η Μικάκος.

“Ο ασθενής είναι απομονωμένος και υποβάλλεται σε θεραπεία και δεν έχουμε κανένα επιπλέον ύποπτο κρούσμα σε αυτό το στάδιο”.

«Πέρασε» στην Ευρώπη ο κοροναϊός – Στη Γαλλία τα πρώτα κρούσματα

Το υπουργείο Υγείας της Γαλλίας ανακοίνωσε χτες βράδυ ότι εντοπίστηκαν δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού που προέρχεται από την Κίνα και μέχρι στιγμής δεν είχε «μπει» στην Ευρώπη.

Το πρώτο κρούσμα εμφανίστηκε στο Μπορντό και το δεύτερο στην περιοχή του Παρισιού.

Τα κρούσματα αυτά είναι τα πρώτα επιβεβαιωμένα στην Ευρώπη.

Οι γαλλικές αρχές θεωρούν πιθανό ότι θα υπάρξουν και άλλα κρούσματα.

Δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κοροναϊού στις ΗΠΑ

Μια 60χρονη γυναίκα, που έφθασε από την Ουχάν τη 13η Ιανουαρίου και διαμένει στο Σικάγο, προσβλήθηκε από τον νέο κινεζικό κοροναϊό, που σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Yγείας ονομάστηκε 2019-nCoV, γνωστοποίησαν σήμερα τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, επιβεβαιώνοντας το δεύτερο κρούσμα στις ΗΠΑ.

Η γυναικά νοσηλεύτηκε με στόχο να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μετάδοσης και «η κλινική υγεία της είναι καλή» δήλωσε η Άλισον Αργουάντι, υπεύθυνη δημόσιας υγείας στο Σικάγο, σε μια τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους. Σύμφωνα με την ίδια, η ασθενής δεν χρησιμοποίησε τα μέσα μαζικής μεταφοράς και είχε ελάχιστες επαφές μετά την επιστροφή της από την Κίνα.

«Όλα είναι καθησυχαστικά αναφορικά με τον κίνδυνο μετάδοσης για το κοινό» υπογράμμισε η αξιωματούχος.

Η Νάνσι Μεζονιέρ, η υπεύθυνη των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών για Νόσους του Αναπνευστικού, επισήμανε ότι σε συνολικά 50 ασθενείς αναμένονται τα εξετάσεων για να επιβεβαιωθεί ή όχι εάν τα συμπτώματά τους οφείλονται στον ιό 2019-nCoV. Οι αιματολογικές εξετάσεις διεξήχθησαν στην , στην έδρα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών.

Τα άλλων 11 ανθρώπων βγήκαν αρνητικά και δύο κρούσματα επιβεβαιώθηκαν, στην πολιτεία της Ουάσιγκτον και στο Σικάγο. Ο ασθενής στην πολιτεία της Ουάσιγκτον πάει καλά και κανένα πρόσωπο από το περιβάλλον του δεν έχει παρουσιάσει συμπτώματα, σύμφωνα με τη Νάνσι Μεζονιέρ.

Οι 63 ασθενείς προέρχονται από 22 πολιτείες.

«… Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών εκτιμούν ότι ο άμεσος κίνδυνος για τους Αμερικανούς παραμένει χαμηλός έως σήμερα» τόνισε η ίδια.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στα πρόσωπα που έφυγαν από την Ουχάν πριν από την εφαρμογή αυτήν την εβδομάδα από τις κινεζικές αρχές των μέτρων καραντίνας, όπως την αναστολή των αεροπορικών συνδέσεων, τόνισε, από την πλευρά του, ο Μάρτιν Σέτρον, ο υπεύθυνος για τις καραντίνες στα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, 2.000 άνθρωποι που έφυγαν με 200 πτήσεις υποβλήθηκαν σε ελέγχους σε 5 αμερικανικά αεροδρόμια από την περασμένη Παρασκευή, όμως κανείς δεν διαγνώστηκε με τον ιό.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση