Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » ΔΙΑΤΡΟΦΗ » Κίνδυνος από τον υδράργυρο των τροφίμων
Κίνδυνος από τον υδράργυρο των τροφίμων

Κίνδυνος από τον υδράργυρο των τροφίμων

Σύμφων με νέ μελέτη, η έκθεση σε υδράργυρο ενδεχομένως να αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου εμφάνισης αυτοάνοσων νοσημάτων σε αναπαραγωγικής ηλικίας.

Τα αυτοάνοσα νοσήματα, που περιλαμβάνουν ασθένειες όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η πολλαπλή σκλήρυνση, συγκαταλέγονται στις 10 συχνότερες αιτίες θανάτου μεταξύ των γυναικών.

Για τους σκοπούς της μελέτης, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό Environmental Health Perspectives, οι χρησιμοποίησαν δεδομένα από 1.352 ηλικίας 16-49 ετών, τα οποία συγκεντρώθηκαν κατά την περίοδο 1999-2004. Συνολικά, η υψηλότερη έκθεση σε υδράργυρο βρέθηκε να σχετίζεται με αυξημένο ρυθμό παρς αντισωμάτων που συνδέονται με την αυτοάνοσων ασθενειών.

Οι συστάσεις διεθνών οργανισμών, αναφέρουν πως η κατανάλωση 2-3 μερίδων ψαριού ή θαλασσινών ανά εβδομάδα με χαμηλή περτικότητα σε υδράργυρο, όπως σαρδέλα ή γαρίδες θεωρείται ασφαλής, ακόμη και για εγκύους.
 Από την άλλη, μεγάλα ψάρια όπως ο ξιφίας, σολομός, τόνος που είναι πιθανότερο να περιέχουν υψηλά ποσά υδραργύρου, θα πρέπει να αποφεύγονται.

Ωστόσο, τα ευρήματα της παρούσας μελέτης δείχνουν πως η έκθεση σε υδράργυρο, ακόμη και σε επίπεδα που θεωρούνται ασφαλή, ενδεχομένως να σχετίζεται με αύξηση του κινδύνου εμφάνισης αυτοάνοσων νοσημάτων.

Συνεπώς, όπως αναφέρουν οι , πιθανόν να είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας να δίνουν προσοχή στο είδος και την ποσότητα των ψαριών και θαλασσινών που καταναλώνουν.

 

πηγή:neadiatrofis.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση