Βρίσκεστε εδώ:  / ΔΙΑΤΡΟΦΗ / ΥΓΕΙΑ / Κίνδυνος από τον υδράργυρο των τροφίμων
Κίνδυνος από τον υδράργυρο των τροφίμων

Κίνδυνος από τον υδράργυρο των τροφίμων

Σύμφωνα με νέα μελέτη, η σε υδράργυρο ενδεχομένως να αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου εμφάνισης αυτοάνοσων νοσημάτων σε αναπαραγωγικής ηλικίας.

Τα αυτοάνοσα νοσήματα, που περιλαμβάνουν ασθένειες όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η πολλαπλή σκλήρυνση, συγκαταλέγονται στις 10 συχνότερες αιτίες θανάτου μεταξύ των γυναικών.

Για τους σκοπούς της μελέτης, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό Environmental Health Perspectives, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν από 1.352 ηλικίας 16-49 ετών, τα οποία συγκεντρώθηκαν κατά την περίοδο 1999-2004. Συνολικά, η υψηλότερη σε υδράργυρο βρέθηκε να σχετίζεται με αυξημένο ρυθμό παραγωγής αντισωμάτων που συνδέονται με την εκδήλωση αυτοάνοσων ασθενειών.

Οι συστάσεις διεθνών οργανισμών, αναφέρουν πως η κατανάλωση 2-3 μερίδων ψαριού ή θαλασσινών ανά εβδομάδα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο, όπως σαρδέλα ή γαρίδες θεωρείται ασφαλής, ακόμη και για εγκύους.
 Από την άλλη, μεγάλα ψάρια όπως ο ξιφίας, σολομός, τόνος που είναι πιθανότερο να περιέχουν υψηλά ποσά υδραργύρου, θα πρέπει να αποφεύγονται.

Ωστόσο, τα ευρήματα της παρούσας μελέτης δείχνουν πως η έκθεση σε υδράργυρο, ακόμη και σε επίπεδα που θεωρούνται ασφαλή, ενδεχομένως να σχετίζεται με του κινδύνου εμφάνισης αυτοάνοσων νοσημάτων.

Συνεπώς, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, πιθανόν να είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας να δίνουν προσοχή στο είδος και την ποσότητα των ψαριών και θαλασσινών που καταναλώνουν.

 

πηγή:neadiatrofis.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Παρουσιάζεται το βιβλίο «#Βασιλική» της Λεμονιάς Μουλά #Βασιλική - https://t.co/kBgYuiE1qn -

  • Εκτελούσε παράνομα #εργασίες σε εξωτερικό λουτρό  #εργασίες - https://t.co/RckgBgYdkI -

  • Διακρίσεις και θέσεις στο βάθρο από τους δρομείς του ΣΔΥ Βόλου στο Μέτσοβο Ursa Trail - https://t.co/Fa4FqjOWh6 -

"Αλιεύοντας" την είδηση