Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » ΔΙΑΤΡΟΦΗ » Κίνδυνος από τον υδράργυρο των τροφίμων
Κίνδυνος από τον υδράργυρο των τροφίμων

Κίνδυνος από τον υδράργυρο των τροφίμων

Σύμφωνα με νέα μελέτη, η έκθεση σε υδράργυρο ενδεχομένως να αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου εμφάνισης αυτοάνοσων νοσημάτων σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας.

Τα αυτοάνοσα νοσήματα, που περιλαμβάνουν ασθένειες όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η πολλαπλή σκλήρυνση, συγκαταλέγονται στις 10 συχνότερες αιτίες θανάτου μεταξύ των γυναικών.

Για τους σκοπούς της μελέτης, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Environmental Health Perspectives, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 1.352 γυναίκες ηλικίας 16-49 ετών, τα οποία συγκεντρώθηκαν κατά την περίοδο 1999-2004. Συνολικά, η υψηλότερη έκθεση σε υδράργυρο βρέθηκε να σχετίζεται με αυξημένο ρυθμό παραγωγής αντισωμάτων που συνδέονται με την εκδήλωση αυτοάνοσων ασθενειών.

Οι συστάσεις διεθνών οργανισμών, αναφέρουν πως η κατανάλωση 2-3 μερίδων ψαριού ή θαλασσινών ανά εβδομάδα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο, όπως σαρδέλα ή γαρίδες θεωρείται ασφαλής, ακόμη και για εγκύους.
 Από την άλλη, μεγάλα ψάρια όπως ο ξιφίας, σολομός, τόνος που είναι πιθανότερο να περιέχουν υψηλά ποσά υδραργύρου, θα πρέπει να αποφεύγονται.

Ωστόσο, τα ευρήματα της παρούσας μελέτης δείχνουν πως η έκθεση σε υδράργυρο, ακόμη και σε επίπεδα που θεωρούνται ασφαλή, ενδεχομένως να σχετίζεται με αύξηση του κινδύνου εμφάνισης αυτοάνοσων νοσημάτων.

Συνεπώς, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, πιθανόν να είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας να δίνουν προσοχή στο είδος και την ποσότητα των ψαριών και θαλασσινών που καταναλώνουν.

 

πηγή:neadiatrofis.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση