Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » Κ. Παπανάτσιου: Η κυβέρνηση ΝΔ πιστή το δόγμα της ιδιωτικοποίησης ναρκοθετεί την μεταρρύθμιση στην A’/θμια Υγεία
Κ. Παπανάτσιου: Η κυβέρνηση ΝΔ πιστή το δόγμα της ιδιωτικοποίησης ναρκοθετεί την μεταρρύθμιση στην A’/θμια Υγεία

Κ. Παπανάτσιου: Η κυβέρνηση ΝΔ πιστή το δόγμα της ιδιωτικοποίησης ναρκοθετεί την μεταρρύθμιση στην A’/θμια Υγεία

Η μεγάλη πρόκληση για το Σύστημα Υγείας στη μετά-covid εποχή, είναι η ανάπτυξη ενός δικτύου δημόσιων δομών και υπηρεσιών ΠΦΥ και Δημόσιας Υγείας που, με επίκεντρο τον οικογενειακό γιατρό και την ομάδα υγείας, θα παρέχουν ολοκληρωμένη  υγειονομική φροντίδα στην κοινότητα, στο σπίτι, στα σχολεία, στους χώρους εργασίας.

Η κυβέρνησ​​η το 2017 προχώρησε σε μία σημαντική μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με τη θεσμοθέτηση του οικογενειακού γιατρού ο οποίος μαζί με την διεπιστημονική ομάδα υγείας ( επισκέπτης υγείας κοινωνικός λειτουργός) παρέχει υπηρεσίες πρόληψης και προαγωγής υγείας και πρωτοβάθμιας φροντίδας σε αποκεντρωμένες δημόσιες δομές (ΤΟΜΥ).

Το μοντέλο αυτό αν και το 2017 λοιδορήθηκε από τη και υπονομεύτηκε ανοιχτά από τους φιλικά προσκείμε σε αυτήν ιατρικούς συλλόγους, που εναντιώνονται σε κάθε διεύρυνση του υ χώρου της ΠΦΥ,  εν τούτοις πρόσφατα αξιολογήθηκε από εξωτερικούς αξιολογητές που όρισε η σημερινή κυβέρνηση. Οι εν λόγω αξιολογητές επισημαίνουν ότι η δημιουργία των ΤΟΜΥ και η μεταρρύθμιση του 2017 στην ΠΦΥ ακολουθεί τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της ς της Αστάνα  (2018) για την ΠΦΥ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ αναγκάστηκε, λόγω της θετικής αξιολόγησης με σχεδόν 2 χρόνια καθυστέρηση, να προχωρήσει στην προκήρυξη των 1935 κενών θέσεων οικογενειακών γιατρών και λοιπών επαγγελματιών υγείας στις ΤΟΜΥ. Μια προκήρυξη που  δεν επικοινωνήθηκε από το Υπουργείο Υγείας ούτε ενημερώθηκαν οι υγειονομικοί και η οποία, σχεδόν ένα χρόνο μετά, δεν έχει προχωρήσει καθόλου. Επιβεβαιώνοντας έτσι ότι το Υπουργείο Υγείας δεν έχει την πολιτική βούληση να στηρίξει αυτό το θεσμό και έχει «δυσανεξία» σε κάθε προοπτική ενίσχυσης του ΕΣΥ, ειδικά στο κρίσιμο πεδίο της ΠΦΥ. 

Για τους παραπάνω λόγους η κα Κατερίνα συνυπέγραψε μαζί με 60 βουλευτές την κοινοβουλευτική ερώτηση που κατέθεσε ο τομεάρχης Υγείας του ΠΣ κ. Ξανθός με την οποία καταγγέλλονται οι απαράδεκτες καθυστερήσεις και μεθοδεύσεις στην προκήρυξη για προσωπικού σε Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) που “ναρκοθετούν” την μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ.

Στην ερώτησή τους οι βουλευτές θέτουν τα παρακάτω ερωτήματα : 

  1. Πότε θα προσληφθούν οι επιτυχόντες της τελευταίας  προκήρυξης για τη στελέχωση των ΤΟΜΥ;

  2. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης νέων ΤΟΜΥ;

  3. Ποιος είναι ο πολιτικός σχεδιασμός του Υπουργείου για την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ  και για την προοπτική της ενσωμάτωσης των νέων δομών στο ΕΣΥ;

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση