Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » K. Γουργουλιάνης: “Χρειαζόμαστε περισσότερες πνευμονολογικές κλινικές”
K. Γουργουλιάνης: “Χρειαζόμαστε περισσότερες πνευμονολογικές κλινικές”

K. Γουργουλιάνης: “Χρειαζόμαστε περισσότερες πνευμονολογικές κλινικές”

“Χρειαζόμαστε περισσότερες πνευμονολογικές , διότι αυτές θα σηκώσουν το βάρος των συνεπειών της κρίσης”. Τάδε έφη  ο καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της Πνευμονος Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας Κώστας Γουργουλιάνης , στις εργασίες που συνεδρίου της κλινικής «Ημέρες Πνευμονολογίας 2017», που γίνονται για τρίτη χρονιά στο Βόλο και ολοκληρώνονται την Κυριακή 23 Απριλίου. Όσον αφορά την καύση RDF από την ΑΓΕΤ, ο καθηγητής την χαρακτήρισε ως  έναν ακόμη ρυπογόνο παράγοντα.

Ερωτηθείς  σχετικά με  την καύση RDF εκ μέρους της ΑΓΕΤ και τις επιπτώσεις που θα έχει στην υγεία, ο κ. Γουργουλιάνης,  είπε ότι δεν γνωρίζει το θέμα από την πλευρά του χημικού, αλλά σημείωσε πως θα προστεθούν ουσίες στο κάπνισμα και στη ρύπανση του περιβάλλοντος. «Ό,τι αποφύγουμε που ρυπαίνει το περιβάλλον είναι καλό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γουργουλιάνης επισήμανε ότι «Χρειάζονται πνευμονολογικές , επειδή ο αέρας που αναπνέουμε και τα τρόφιμα που δεν είναι ποιοτικά καλά και ρίχνουν την άμυνα του οργανισμού, συνέπειες που θα δούμε στο μέλλον και οι αυτοί θα νοσηλεύονται και στις συγκεκριμένες κλινικές, που αναμένεται να σηκώσουν το βάρος της κρίσης».

Βολιώτες στο Πανεπιστημιακό

Ο  καθηγητής πνευμονολογίας  είπε ακόμη πως από την καταγραφή των 10.000 πρώτων ασθενών της Πνευμονολογικής κλινικής Λάρισας, προκύπτει ότι ποσοστό 15% των ασθενών προέρχονται από το Βόλο, με παθήσεις του πνεύμονα και συνήθως βαρύτερα περιστατικά και αφού πριν έχει γίνει πλήρης διερεύνηση στο Νοσοκομείο και απαιτείται αντιμετώπιση σε ειδικό κέντρο.

Ο ίδιος εξήγησε ότι  από τους που νοσηλεύονται στην κλινική του Πανεπιστημιακού τα περισσότερα περιστατικά είναι καρκίνοι και Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, που οφείλονται στις συνέπειες του καπνίσματος. Ποσοστό 1% των ασθενών που νοσηλεύονται έχουν φυματίωση, ενώ 3% των ασθενών παρουσιάζει πνευμονική εμβολή (διατάραξη της πηκτικότητας του τος που στέλνει θρόμβους από τα πόδια στους πνεύμονες), μια σοβαρή και θανατηφόρα αρρώστια.

Αναφορικά με τη φυματίωση, ο κ. Γουργουλιάνης ανέφερε ότι δεν είναι σπάνιο πράγμα και εκτίμησε ότι θα παρουσιάσει αυξητικές τάσεις, διότι οι άνθρωποι δεν σιτίζονται καλά, δουλεύουν πολλές ώρες και έχουν φτωχοποιηθεί κυρίως λόγω της κρίσης.

Να σημειωθεί ότι οι «Ημέρες Πνευμονολογίας» γίνονται φέτος για 18η συνεχή χρονιά και είναι η τρίτη συνεχόμενη φορά στο Βόλο και συμμετέχουν 300 γιατροί, αρκετοί από τους οποίους από το Βόλο και τη Θεσσαλία, ενώ συζητούνται ενδιαφέροντα περιστατικά από την Πνευμονολογική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας και άλλες κλινικές της Ελλάδας.

Κάπνισμα και  ηλεκτρονικό τσιγάρο

Αμφιβόλου αποτελεσματικότητας στην προσπάθεια κάποιου να κόψει το κάπνισμα φαίνεται να είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο, σύμφωνα με τις μελέτες και έρευνες που έχουν γίνει στα λίγα χρόνια παρουσίας του και από πειράματα σε ζώα διαπιστώθηκε ότι προκαλεί βλάβες στα κύτταρα των πνευμόνων, ιδίως όταν περιέχει νικοτίνη, αυξάνει τον καρδιακό παλμό και την αρτηριακή πίεση, που σε μακροχρόνια βάση μπορεί να δημιουργούν προβλήματα στο καρδιαγγειακό.

Τα παραπάνω ανέφερε στις «Ημέρες Πνευμονολογίας 2017», ο λέκτορας δημόσιας υγείας του Imperial College στο Λονδίνο, Φίλιππος Φιλιππίδης , που σημείωσε ότι ο ενδεδειγμένος και αποτελεσματικός τρόπος για να κόψει κάποιος το κάπνισμα είναι με τη βοήθεια επαγγελματία υγείας, μιας κλινικής ς καπνίσματος, με τσίχλες ή patch νικοτίνης ή που υπάρχουν και οι επιστήμονες ξέρουν ότι λειτουργούν και αυξάνουν τις πιθανότητες ς του καπνίσματος.

«Επειδή το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πολύ καινούργιο προϊόν ακόμη δεν υπάρχουν στοιχεία για να πούμε με σιγουριά τι επιπτώσεις έχει. Το τσιγάρο ξέρουμε ότι κάνει κακό, αλλά γνωρίζουμε γιατί υπάρχει 100 χρόνια, ενώ το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει εμφανιστεί τα τελευταία 7-10 χρόνια και δεν υπάρχουν μακροχρόνιες έρευνες. Προσπαθούμε από τα στοιχεία που έχουμε να βγάλουμε συμπεράσματα», ανέφερε ο κ. Φιλιππίδης.

Για τη διακοπή του καπνίσματος ανέφερε ότι υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι μπορεί να βοηθάει κάποιους να κόψουν το κάπνισμα, αλλά συνολικά σε μια ανάλυση που έγινε και βασίστηκε σε πολλές μελέτες, προκύπτει ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν βοηθάει να κόψει κανείς το κάπνισμα, σε σχέση με το να προσπαθήσει κάποιος χωρίς βοήθεια.

Ο ενδεδειγμένος τρόπος, τόνισε ο κ. Φιλίππου, είναι να προσπαθήσει κάποιος να κόψει το κάπνισμα με τη βοήθεια επαγγελματία υγείας, μιας κλινικής διακοπής καπνίσματος, με τσίχλες ή patch νικοτίνης ή που υπάρχουν και οι επιστήμονες ξέρουν ότι λειτουργούν και αυξάνουν τις πιθανότητες διακοπής του καπνίσματος.

Για την περίπτωση να προσπαθήσει κάποιος να κόψει το κάπνισμα με ηλεκτρονικό τσιγάρο, ανέφερε ότι μπορεί να βοηθηθεί κάποιος, καθώς παίζει μεγάλο ρόλο ο ψυχολογικός τομέας. Ο ίδιος είπε ότι επειδή το προϊόν εξελίσσεται γρήγορα, από τη στιγμή που γίνει μια μελέτη και μέχρι να δημοσιευτεί, έχει βγει το καινούργιο ηλεκτρονικό τσιγάρο, που θα μάθουμε αν βοηθάει σε 1-2 χρόνια που θα δημοσιευτούν οι νέες μελέτες.

Σύμφωνα με τον λέκτορα δημόσιας υγείας, οι περισσότεροι συμφωνούν ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι ακίνδυνο και προκαλεί κάποιες βλάβες, αλλά λιγότερες από το κανονικό τσιγάρο, αν και δεν υπάρχουν μακροχρόνια δεδομένα για το πόσο λιγότερες ή πόσο σοβαρές βλάβες που προκαλεί.

Ο ίδιος τόνισε ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο περιέχει πολλά συστατικά για τα οποία δεν γνωρίζουμε την επίδρασή τους, όπως γλυκερόλη κλπ. που είναι εγκεκριμένα για τρόφιμα σε μικρές ποσότητες, αλλά οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν όταν ζεσταίνονται και τα εισπνέει κάποιος τι μπορεί να προκαλέσουν.

Ο κ. Φιλίππου δήλωσε επιφυλακτικός ως το τι προκαλεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο και εκτίμησε ότι αυτό θα φανεί σε ορίζοντα δεκαετίας περίπου.

Σύμφωνα με τις μελέτες και έρευνες, σημαντικό ποσοστό ανθρώπων καταλήγει ή να καπνίζει ηλεκτρονικό τσιγάρο για χρόνια ή να καπνίζουν κανονικό και ηλεκτρονικό τσιγάρο ταυτόχρονα.

«Εγώ προσωπικά δεν θα συνιστούσα το ηλεκτρονικό τσιγάρο για διακοπή του καπνίσματος, επειδή δεν είμαστε σίγουροι πόσο αποτελεσματικό είναι και δεν φαίνεται να είναι πολύ από τις μελέτες. Αν κάποιος έχει πρόσβαση σε κλινικές διακοπής καπνίσματος με ψυχολογική – διαιτολογική υποστήριξη και φάρμακα, αν χρειάζεται, είναι ο καλύτερος τρόπος ου γνωρίζουμε σήμερα για να κόψει το κάπνισμα», υπογράμμισε ο λέκτορας δημόσιας υγείας.

Οι μελέτες δείχνουν ότι πολλοί άνθρωποι ξεκινούν το ηλεκτρονικό τσιγάρο για να κόψουν το κανονικό τσιγάρο και καταλήγουν και καπνίζουν συνδυαστικά και τα δύο ή να καπνίζουν «ηλεκτρονικά» για πολύ χρόνο και ο κ. Φιλιππίδης δηλώνει ότι στόχος πρέπει να είναι να κόψει κάποιος τη νικοτίνη, διότι αν είναι εξαρτημένος και κάτι γίνει και δεν έχει ηλεκτρονικό τσιγάρο, θα κυλίσει ξανά στο κανονικό τσιγάρο.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση