Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » Υγιεινή στην Εφηβεία από την Ομάδα Υγείας της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ
Υγιεινή στην Εφηβεία  από την Ομάδα Υγείας της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ

Υγιεινή στην Εφηβεία από την Ομάδα Υγείας της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ

Eνημερωτικές / εκπαιδευτικές εκδηλώσεις με θέμα «Υγιεινή στην Εφηβεία» οργάνωσε  η Ομάδα Υγείας της ΠΑ-ΔΙΕΚ στις 28/1 και 3/2/2016, στο Κοινωνικό Κέντρο της Νεαπολέως. Τις εκδηλώσεις παρακολουθήσαν 45 από 17 Λύκεια και 20 υμνάσια του Καλλικρατικού Δήμου Βόλου.

Η εφηβεία, είναι η «δεύτερη γέννηση» όπως τη χαρακτηρίζει ο Rousseau και μια από τις πιο ουσιαστικές περιόδους στην ζωή του ανθρώπου, αποτελώντας τη γέφυρα μεταξύ της παιδικής ζωής και της ενηλικίωσης. Πρόκειται για μια πραγματικά μαγική φάση, που χαρακτηρίζεται από πολλές αλλαγές σωματικές, ψυχικές, διατροφικές και κοινωνικές ο ρόλος των οποίων είναι καθοριστικός για τη μετέπειτα εξέλιξη του εφήβου.

Οι αποτελούν το 12% του πληθυσμού της χώρας. Είναι ο «καθρέφτης» των προβλημάτων της ς όπου ζουν και αναπτύσσονται. Τα προβλήματά τους είναι συχνά αντιμετωπίσιμα και μπορούν να προληφθούν σε ποσοστό μεγαλύτερο από 60%.

Ο έφηβος θα πρέπει να είναι κατάλληλα και υπεύθυνα ενημερωμένος από τους γονείς, τους επαγγελματίες υγείας, αλλά και μέσα από το σχολείο, ώστε να συνειδητοποιεί σε κάθε δεδομένη στιγμή τι του συμβαίνει και να υπερασπίζεται το σώμα του αλλά και το δικαίωμά του να είναι διαφορετικός.

Οι περισσότεροι από τους εφήβους παρουσιάζουν προβλήματα που σχετίζονται με τις φυσιολογικές διεργασίες της ήβης (π.χ. , σιδηροπενία, υπερβολικό άγχος).

Επίσης, σε υψηλό ποσοστό μπορεί να προκύψει κάποια διαταραχή των φυσιολογικών για την ηλικία μεταβολών (π.χ. έως και 50% των κοριτσιών παρουσιάζει κάποια προβλήματα εμμηνορρυσίας).

Περίπου 35% των εφήβων παρουσιάζουν ένα πρόβλημα με χρονιότητα μεγαλύτερης διάρκειας των 3 μηνών.

Κατά την εφηβεία μπορεί να αναδυθούν λανθάνουσες, προϋπάρχουσες καταστάσεις (σωματικές, ψυχικές, κοινωνικοπεριβαλλοντικές) λόγω της οργανικής και συναισθηματικής αστάθειας της περιόδου αυτής.

Το έχει ιδιαίτερη σημασία για την υγεία και την ευημερία των εφήβων. Οι είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι στις περιβαλλοντικές επιδράσεις γιατί δεν έχουν ακόμη αναπτύξει όλες τις γνωστικές λειτουργίες για την αξιολόγηση πληροφοριών και μοντέλων ζωής. Συνεπώς, η αγωγή υγείας των εφήβων καθρεφτίζει το επίπεδο και τις παροχές της ς στην οποία αναπτύσσονται.

Όπως τονίζει η πρόεδρος της ΠΑ-ΔΙΕΚ Α. Μορφογιάννη “ο στόχος μας είναι η ενίσχυση των καθηγητών και των γονέων μέσω ενημερωτικών / εκπαιδευτικών προγραμμάτων και προγραμμάτων αγωγής υγείας για όλη την σχολική κοινότητα ώστε να δημιουργήσουμε υγιείς, λειτουργικούς και ευτυχισμένους, παραγωγικούς ενήλικες και να έχουμε σαν κοινωνία προσωπικό, κοινωνικό και οικονομικό όφελος. Εστιάζοντας στους σημερινούς εφήβους, μπορούμε να μειώσουμε σε σημαντικό βαθμό τα νοσήματα φθοράς (παχυσαρκία, οστεοπόρωση, ορισμένες κακοήθειες, καρδιαγγειακά νοσήματα, ψυχικά νοσήματα) που παρουσιάζονται στην ενήλικη ζωή.”

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση