Βρίσκεστε εδώ:  / ΥΓΕΙΑ / Υγιεινή στην Εφηβεία από την Ομάδα Υγείας της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ
Υγιεινή στην Εφηβεία  από την Ομάδα Υγείας της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ

Υγιεινή στην Εφηβεία από την Ομάδα Υγείας της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ

Eνημερωτικές / εκπαιδευτικές εκδηλώσεις με θέμα «Υγιεινή στην Εφηβεία» οργάνωσε  η Ομάδα Υγείας της -ΔΙΕΚ στις 28/1 και 3/2/2016, στο Κοινωνικό Κέντρο της Νεαπολέως. Τις εκδηλώσεις παρακολουθήσαν 45 από 17 Λύκεια και 20 Γυμνάσια του Καλλικρατικού Δήμου Βόλου.

Η εφηβεία, είναι η «δεύτερη γέννηση» όπως τη χαρακτηρίζει ο Rousseau και μια από τις πιο ουσιαστικές περιόδους στην του ανθρώπου, αποτελώντας τη γέφυρα μεταξύ της παιδικής ζωής και της ενηλικίωσης. Πρόκειται για μια πραγματικά μαγική φάση, που χαρακτηρίζεται από πολλές αλλαγές σωματικές, ψυχικές, διατροφικές και κοινωνικές ο ρόλος των οποίων είναι καθοριστικός για τη μετέπειτα εξέλιξη του εφήβου.

Οι αποτελούν το 12% του πληθυσμού της χώρας. Είναι ο «καθρέφτης» των προβλημάτων της κοινωνίας όπου ζουν και αναπτύσσονται. Τα προβλήματά τους είναι συχνά αντιμετωπίσιμα και μπορούν να προληφθούν σε ποσοστό μεγαλύτερο από 60%.

Ο έφηβος θα πρέπει να είναι κατάλληλα και υπεύθυνα ενημερωμένος από τους , τους επαγγελματίες υγείας, αλλά και μέσα από το σχολείο, ώστε να συνειδητοποιεί σε κάθε δεδομένη στιγμή τι του συμβαίνει και να υπερασπίζεται το σώμα του αλλά και το δικαίωμά του να είναι διαφορετικός.

Οι περισσότεροι από τους εφήβους παρουσιάζουν προβλήματα που σχετίζονται με τις φυσιολογικές διεργασίες της ήβης (π.χ. ακμή, σιδηροπενία, υπερβολικό άγχος).

Επίσης, σε υψηλό ποσοστό μπορεί να προκύψει κάποια διαταραχή των φυσιολογικών για την ηλικία μεταβολών (π.χ. έως και 50% των κοριτσιών παρουσιάζει κάποια προβλήματα εμμηνορρυσίας).

Περίπου 35% των εφήβων παρουσιάζουν ένα πρόβλημα με χρονιότητα μεγαλύτερης διάρκειας των 3 μηνών.

Κατά την εφηβεία μπορεί να αναδυθούν λανθάνουσες, προϋπάρχουσες καταστάσεις (σωματικές, ψυχικές, κοινωνικοπεριβαλλοντικές) λόγω της οργανικής και συναισθηματικής αστάθειας της περιόδου αυτής.

Το περιβάλλον έχει ιδιαίτερη σημασία για την υγεία και την ευημερία των εφήβων. Οι είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι στις περιβαλλοντικές επιδράσεις γιατί δεν έχουν ακόμη αναπτύξει όλες τις γνωστικές λειτουργίες για την αξιολόγηση πληροφοριών και μοντέλων ζωής. Συνεπώς, η αγωγή υγείας των εφήβων καθρεφτίζει το επίπεδο και τις παροχές της κοινωνίας στην οποία αναπτύσσονται.

Όπως τονίζει η πρόεδρος της -ΔΙΕΚ . Μορφογιάννη “ο στόχος μας είναι η ενίσχυση των καθηγητών και των γονέων μέσω ενημερωτικών / εκπαιδευτικών προγραμμάτων και προγραμμάτων αγωγής υγείας για όλη την κοινότητα ώστε να δημιουργήσουμε υγιείς, λειτουργικούς και ευτυχισμένους, παραγωγικούς ενήλικες και να έχουμε σαν προσωπικό, κοινωνικό και οικονομικό όφελος. Εστιάζοντας στους σημερινούς εφήβους, μπορούμε να μειώσουμε σε σημαντικό βαθμό τα νοσήματα φθοράς (παχυσαρκία, οστεοπόρωση, ορισμένες κακοήθειες, καρδιαγγειακά νοσήματα, ψυχικά νοσήματα) που παρουσιάζονται στην ενήλικη .”

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Συνεχίζεται το πρόγραμμα της κουνουποκτονίας στη Μαγνησία #πρόγραμμακουνουποκτονίας - https://t.co/6Xqir6y8bE -

  • Δύο βραβεία στην Περιφέρεια Θεσσαλίας από τα Hellenic Responsible Business Awards 2021 - https://t.co/PfHr41UMga… -

  • Αναφορά Κ. Παπανάτσιου για την λειτουργία γραφείου ΕΦΚΑ στο Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου #ΔήμοςΖαγοράςΜουρεσίου - https://t.co/DWPKyF4q1t -

"Αλιεύοντας" την είδηση