Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » ΙΑΤΡΙΚΑ » Η υπέρταση αυξάνει τις πιθανότητες άνοιας στη μέση ηλικία
Η υπέρταση αυξάνει τις πιθανότητες άνοιας στη μέση ηλικία

Η υπέρταση αυξάνει τις πιθανότητες άνοιας στη μέση ηλικία

Οι μεσήλικες με κρδιγγειακούς παράγοντες κινδύνου, όπως υπέρταση και διαβήτη, ή είναι καπνιστές, κινδυνεύουν περισσότερο από στην , σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια νευρολογίας Ρεβέκα Γκότεσμαν του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό νευρολογίας «JAMA Neurology», ανέλυσαν στοιχεία για 15.744 άτομα μέσης ηλικίας (45 έως 64 ετών).

Στη διάρκεια μίας 25ετίας οι συμμετέχοντες παρακολουθούνταν για την υγεία τους και υποβάλλονταν σε περιοδικά νευρολογικά-νοητικά τεστ. Σε αυτό το διάστημα, 1.516 άνθρωποι διαγνώσθηκαν με .

Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν διαβήτη ή υπέρταση στη μέση ηλικία ή ήσαν καπνιστές, αντιμετώπιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφάνιση άνοιας αργότερα στη ζωή τους.

Ο βρέθηκε να συνιστά σχεδόν εξίσου μεγάλο κίνδυνο άνοιας με την ύπαρξη του γονιδίου ΑΡΟΕ4 στο ενός ανθρώπου (το εν λόγω γονίδιο σχετίζεται με υψηλό κίνδυνο για νόσο Αλτσχάιμερ).

Ακόμη, το βεβαρημένο καρδιαγγειακό ιστορικό έχει μεγαλύτερη βαρύτητα για την πιθανότητα μελλοντικής άνοιας από ό,τι η ελλιπής μόρφωση (οι λιγότερο μορφωμένοι παθαίνουν άνοια συχνότερα από τους μορφωμένους).

«Η νέα μελέτη αναδεικνύει τη σημασία του έγκαιρου ελέγχου των παραγόντων καρδιακού κινδύνου, όπως η υπέρταση, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουμε την άνοια όσο γερνάμε. O,τι είναι καλό για την καρδιά, είναι και για τον εγκέφαλο», δήλωσε ο Γουόλτερ Κόροσετς, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικών των .

Οι ερευνητές τόνισαν ότι ο έλεγχος του διαβήτη και της υπέρτασης, καθώς και το κόψιμο του τσιγάρου, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας στην .

Σε μία άλλη εξέλιξη από το ιατρικό πεδίο, μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος Αλτσχάιμερ και άνοιας για τους ηλικιωμένους ανθρώπους που εμφανίζουν μεγάλες αυξομειώσεις αρτηριακής πίεσης από μέρα σε μέρα. Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι των οποίων η αρτηριακή πίεση εμφανίζει μεγάλες διακυμάνσεις, από μέρα σε μέρα, είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν Αλτσχάιμερ και άνοια, από ό,τι όσοι έχουν σχετικά σταθερή πίεση, σύμφωνα με νέα ιαπωνική έρευνα.

Η συστηματικά υψηλή πίεση ή υπέρταση είναι ένας γνωστός παράγων κινδύνου για άνοια, αλλά η νέα μελέτη αναδεικνύει και τις αυξομειώσεις της πίεσης ως αυτόνομου παράγοντα κινδύνου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Τομογιούκι Οχάρα της Σχολής Ιατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κιούσου στη Φουκουόκα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Circulation», σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, εξέτασαν στοιχεία για 1.674 άτομα με μέση ηλικία 71 ετών, που μετρούσαν την πίεσή τους επί ένα μήνα στο τους (σχεδόν οι μισοί έπαιρναν φάρμακα για υπέρταση).

Μέσα στην επόμενη πενταετία, 134 άνθρωποι είχαν διαγνωσθεί με Αλτσχάιμερ και 47 με αγγειακή άνοια (η τελευταία συνήθως οφείλεται σε μικρά εγκεφαλικά).

Διαπιστώθηκε ότι, στη διάρκεια της επόμενης πενταετίας, εκείνοι με τις περισσότερες διακυμάνσεις της πίεσής τους είχαν υπερδιπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν Αλτσχάιμερ, σε σχέση με όσους είχαν τις λιγότερες και μάλιστα άσχετα με το μέσο μηνιαίο επίπεδο της πίεσής τους και σχεδόν τριπλάσια πιθανότητα για αγγειακή άνοια.

Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά υποθέτουν ότι τα συχνά «σκαμπανεβάσματα» της πίεσης μπορεί να επιφέρουν μεταβολές στη δομή και στη λειτουργία του εγκεφάλου, οι οποίες σταδιακά συμβάλλουν στην εκδήλωση άνοιας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η μεγάλη διακύμανση της συστολικής πίεσης (της μεγαλύτερης από τις δύο μετρήσεις της πίεσης) σχετίζεται ιδιαίτερα με αυξημένο κίνδυνο για αγγειακή άνοια, αλλά όχι νόσο Αλτσχάιμερ.

Μέχρι στιγμής οι γιατροί δεν έχουν βρει τρόπο για να ελαττώσουν τις αυξομειώσεις στην πίεση.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση