Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » ΙΑΤΡΙΚΑ » Τα βλαστοκύτταρα βάζουν τέλος στον καταρράκτη
Τα βλαστοκύτταρα βάζουν τέλος στον καταρράκτη

Τα βλαστοκύτταρα βάζουν τέλος στον καταρράκτη

Νέο φακό, με την  χρήση βλαστικών κυττάρων, σε παιδιά που έχουν γεννηθεί με συγγενή καταρράκτη δημιούργησαν  Κινέζοι επιστήμονες.

Το νέο ιατρικό επίτευγμα, εχει προκαλέσει παγκόσμια αίσθηση καθώς η χρήση βλαστοκυττάρων αναμένεται να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον και στους ενήλικες.

Κι αυτό γιατί σήμερα παγκοσμίως περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι είναι τυφλοί λόγω γεροντικού καταρράκτη, ενώ το ήμισυ όλων των περιπτώσεων τύφλωσης οφείλονται στον καταρράκτη!

Το επίτευγμα των Κινέζων είναι εξαιρετικά σημαντική ανακάλυψη και θεωρείται επίσης ως ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα στην αναγεννητική ιατρική.  Η επιστημονική μελέτη  δημοσιεύτηκε στο διεθνούς κύρους περιοδικό Nature.

«Τα νέα είναι ευχάριστα καθώς εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά θα μεγαλώνουν πλέον φυσιολογικά και χωρίς  γυαλιά» αναφέρει οδιαπρεπής οφθαλμίατρος, Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Δημοκρίτειου   και επιστημονικός υπεύθυνος του Οφθαλμολογικού Κέντρου Γλαυκώματος & Laser Αθηνών Βασίλειος Κοζομπόλης και προσθέτει:

«Το θέμα του καταρράκτη αφορά δισεκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο και πιστεύω πως σύντομα  η θα επεκταθεί και στους ενήλικες για την αντιμετώπιση του γεροντικού καταρράκτη».

  Σύμφωνα με την επιστημονική μελέτη οι Κινέζοι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τα   για την δημιουργία διαυγούς κρυσταλλοειδούς φακού με σκοπό την αναγέννηση του φακού του οφθαλμού σε παιδιά με καταρράκτη.

Η τεχνική που αναπτύχθηκε από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Sun Yat-sen και στο Πανεπιστήμιο της ς, το Σαν Ντιέγκο, αφαιρεί τον θολωμένο φακό από το εσωτερικό του φακού μέσω μιας μικροσκοπικής τομής. Η εξωτερική επιφάνεια του φακού – που ονομάζεται περιφάκιο – παραμένει όμως άθικτη. Το περιφάκιο ως δομή διαθέτει επιθηλιακά , η διατήρησή των οποίων αναγεννά  το φακό στο σύνολο του.

Η ομάδα αρχικά πειραματίστηκε σε κουνέλια και πιθήκους  και το αποτέλεσμα ήταν θετικό.Στη συνέχεια η ίδια τεχνική δοκιμάστηκε σε 12 παιδιά και μέσα σε οκτώ μήνες ο αναγεννημένος φακός επανήλθε στο ίδιο μέγεθος με τον κανονικό!

Ο Δρ Kang Zhang, ένας από τους ερευνητές, δήλωσε στον ιστότοπο του News: «Αυτή είναι η πρώτη φορά που αναγεννιέται ένας ολόκληρος φακός».

Ο ίδιος ανέφερε επίσης εξαιρετικά χαμηλότερο ποσοστό επιπλοκών τεκμηριώνοντας την υπεροχή της ς. Ωστόσο και ο ίδιος διευκρίνισε ότι απαιτούνται περισσότερες δοκιμές προτού να γίνει η συγκεκριμένη  θεραπεία πρώτης επιλογής για τους ασθενείς.

Όπως εξηγεί ο κ Κοζομπόλης η νέα πρωτοποριακή θεραπεία  δοκιμάστηκε στα παιδιά επειδή τα επιθηλιακά βλαστοκύτταρα των φακών τους είναι πιο νεανικά και πιο ικανά να αναγεννηθούν συγκριτικά με αυτά των ηλικιωμένων ασθενών. Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία των καταρρακτών είναι στους ηλικιωμένους.

Ο καθηγητής Robin Ali από το Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας του UCL δήλωσε ότι “η νέα θεραπεία προσφέρει πολύ βελτιωμένες προοπτικές για την αντιμετώπιση παιδιατρικών καταρρακτών, καθώς έχει ως αποτέλεσμα την αναγέννηση ενός κανονικού φακού που αναπτύσσεται φυσιολογικά”.

Πρόσθεσε δε πως παρόμοια αποτελέσματα σε ενήλικες “είναι ίσως πιο δύσκολο να επιτευχθούν” αλλά είναι εξαιρετικά πιθανό ότι θα μπορούσε να υπάρξει «σημαντικό όφελος» και για τους ενήλικες.

Η συνήθης πρακτική μέχρι σήμερα για την αντιμετώπιση του καταρράκτη είναι η αφαίρεση του θολού φακού με υπερήχους και η τοποθέτηση ενός ενδοφακού για να αποκατασταθεί η όραση. Αυτή η διαδικασία μπορεί όμως να οδηγήσει σε επιπλοκές, ιδιαίτερα στα παιδιά.

«Η χρήση των βλαστοκυττάρων που βρίσκονται ήδη στον οφθαλμό θα μπορούσε να έχει “μεγάλες θεραπευτικές δυνατότητες” για τη θεραπεία ενός μεγάλου φάσματος οφθαλμικών ασθενειών, από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας μέχρι το , τις κερατοπάθειες κ.λ.π» καταλήγει ο κ Κοζομπόλης.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση