Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » ΙΑΤΡΙΚΑ » Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Οριστική λύση με ενδοσκοπική χειρουργική
Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Οριστική λύση με ενδοσκοπική χειρουργική

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Οριστική λύση με ενδοσκοπική χειρουργική

Οριστική λύση, χωρίς επιπλοκές, σημάδι κι ουλές, δίνει η ενδοσκοπική χειρουργική στην αντιμετώπιση του καρπιαίου σωλήνα που βασανίζει εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το αποτέλεσμα των επεμβάσεων με την  ενδοσκοπική χειρουργική όσον αφορά την της επέμβασης, αλλά και στην αισθητική εμφάνιση έχει βαθμολογηθεί από διάσημους χειρουργούς με άριστα σε σχέση με αυτό των παλιών ανοιχτών χειρουργικών επεμβάσεων.

«Η ενδοσκοπική αντιμετώπιση είναι πλέον και στην Ελλάδα μέθοδος ς  για τους πάσχοντες και έχει άριστα » τόνισε στην  ομιλία του στο συνέδριο του Ιατρικού Αθηνών: ATHENSMEDICALLEADERSHIP& INOVATION(23-35 Νοεμβρίου)» , ο  Χειρουργός  Ορθοπεδικός- Μικροχειρουργός Χεριού κΙωάννης Α. Ιγνατιάδης, που έχει στο ενεργητικό του εκατοντάδες επεμβάσεις αντιμετώπισης καρπιαίου σωλήνα .

Η επέμβαση απαιτεί ο χειρουργός να έχει κάνει εξειδίκευση, γίνεται με τοπική νάρκωση, διαρκεί περίπου 20 λεπτά και ο ασθενής επιστρέφει του αυθημερόν. Η  ανάρρωση και η επούλωση διαρκεί 7-10ημέρες,  ενώ η  επάνοδος στην εργασία γίνεται μέσα σε 2-3 εβδομάδες (εκτός κι αν  η εργασία είναι βαρειά χειρωνακτική).

«Η ενδοσκοπική αντιμετώπιση προσφέρει σημαντικά οφέλη για τον ασθενή και πραγματοποιείται  μέσα από οπή 1-2 εκατοστών» αναφέρει ο Δρ Ιωάννης Ιγνατιάδης, Χειρουργός Ορθοπεδικός, Διευθυντής τμήματος ς Ιατρικού Ψυχικού.

Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και την Αμερική  οι επεμβάσεις για την αντιμετώπιση του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα γίνονται τα τελευταία χρόνια κατά 90% με την ενδοσκοπική μέθοδο, ενώ με την παλαιά μέθοδο ( ανοιχτό με μεγάλη τομή) αντιμετωπίζονται χρόνιες (παλιές) ή βαρειές περιπτώσεις με συγκεκριμένες επιπλοκές.

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα,  έχει ιδιαίτερη «αδυναμία» στις μεσήλικες γυναίκες  αφού τις χτυπά 5 με 6 φορές συχνότερα  απ' ότι τούς άνδρες και  είναι η πλέον συχνή περιφερική πιεστική νευροπάθεια.

Συνήθως πλήττει τις  νοικοκυρές αλλά και  κι όσους κάνουν βαρειές χειρωνακτικές δουλειές . Εμφανίζεται συχνότερα στις εγκύους, τούς διαβητικούς, τους ρευματοπαθείς και τούς νεφροπαθείς.

Αρχικά εκδηλώνεται  τη νύχτα με μουδιάσματα και υπαισθησία στα πρώτα 3 με 4 δάκτυλα. Στα τελευταία στάδια ο ασθενής δεν μπορεί να πιάσει αντικείμενα από  μυϊκή αδυναμία  της παλάμης, λόγω κυρίως ατροφίας των μυών της βάσης του αντίχειρα.

Η διάγνωση του συνδρόμου γίνεται  αρχικά με εξέταση,  επιβεβαιώνεται  εργαστηριακά με  ηλεκτρομυογράφημα και  έλεγχο κινητικής και αισθητικής αγωγής   σε νευροφυσιολογικό εργαστήριο.

Οριστική λύση στο σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα  δίνει η ενδοσκοπική χειρουργική με τοπική η γενική νάρκωση. Μέχρι πριν από 15 χρόνια το σύνδρομο αντιμετωπιζόταν με ανοιχτό και μεγάλη παλαμιαία τομή 7-8 εκατοστών, ενώ η διατομή (κόψιμο) του συνδέσμου με νυστέρι. Αργότερα εμφανίσθηκε η ελάχιστα επεμβατική(mini-open)  ανοικτή μέθοδος με μικρότερη τομή 3-5 εκατοστών και τελικά σήμερα επικρατεί στο δυτικό κόσμο η ενδοσκοπική διάνοιξη (τομή 1-2 εκατ.).

Στην ανοικτή μέθοδο ο χρόνος αποκατάστασης του χεριού είναι περίπου  4-5 εβδομάδες (στις δυο εβδομάδες κόβουμε τα ράμματα) ενώ στην ενδοσκοπική μέθοδο ο χρόνος ανάρρωσης είναι  2-3  εβδομάδες(στίς 10 ημέρες κοπή ραμμάτων).

Οι περιπτώσεις που το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι παραμελημένο πλέον των 2-3 χρόνων, με ατροφία μυών, περιστατικά με ρευματοειδή αρθρίτιδα ή νεφροπάθεια ή αμυλοείδωση όπου χρειάζεται να γίνει υμενεκτομή ή νευρόλυση δέν προσφέρονται πάντα για ενδοσκοπική διάνοιξη, πολλές φορές είναι αναγκαία η ευρεία διάνοιξη (μεγάλη τομή).

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση