Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » ΙΑΤΡΙΚΑ » Συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας οι μικροβιολόγοι του ΕΟΠΥΥ
Συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας οι μικροβιολόγοι του ΕΟΠΥΥ

Συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας οι μικροβιολόγοι του ΕΟΠΥΥ

Συνεχίζουν την επίσχεση ς που ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή, οι μικροβιολόγοι του Βόλου, ενώ σε γενική συνέλευση την ερχόμενη Δευτέρα, θα αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Τα παραπάνω ανέφεραν σε σημερινή Τύπου ο Ιατρικός Βόλου και μικροβιολόγοι, που ζητούν να αναθεωρηθεί η απόφαση του υπουργείου για μείωση των τιμών των εξετάσεων κατά 43% σε σχέση με τις τιμές του 1991, επισημαίνοντας ότι θα αναγκαστούν να κλείσουν τα μικροβιολογικά τους εργαστήρια.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Ευθ. ,τόνισε ότι οι εργαστηριακοί δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα ιατρεία τους με νέες περικοπές της τάξης 40-50%, ενώ κατήγγειλε ότι, πίσω από τις μειώσεις κρύβεται σχέδιο να κλείσουν τα μικρά και μεσαία μικροβιολογικά εργαστήρια για να μπουν αλυσίδες ιδιωτικών εργαστηρίων, που με μικρό κόστος για τα ταμεία θα κάνουν τις εξετάσεις, με αμφίβολα αποτελέσματα και υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας.

Ο κ. έκρουσε κώδωνα κινδύνου ότι γίνεται προσπάθεια να φύγουν από τη τα μικρά και μεσαία εργαστήρια, ώστε να μπουν οι αλυσίδες εργαστηρίων που θα υποβαθμίσουν τις υπηρεσίες υγείας προς τους ασφαλισμέ. Τα ιδιωτικά κέντρα, ανέφερε, λειτουργούν με έναν γιατρό και βοηθούς παραϊαρικών επαγγελμάτων, ενώ ο μικροβιολόγος Φώτης Χατζηδημητρίου έφερε το παράδειγμα μεγάλων Ευρωπαϊκών χωρών που στέλνουν τις μικροβιολογικές εξετάσεις στο Μαυροβούνιο και στην Τουρκία, για χαμηλό κόστος, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να παίρνουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων σε δύο εβδομάδες!

Οι γιατροί ζητούν την κατανόηση των ασφαλισμένων, που πλήττονται από την κινητοποίηση απ' αόριστο που ξεκίνησαν και στην οποία συμμετέχει ποσοστό 95% των γιατρών της Μαγνησίας, τονίζοντας ότι δεν είναι αντίπαλοί τους, αλλά οι άνθρωποι που φροντίζουν για την υγεία τους και πρόσθεσαν ότι το υπουργείο πρέπει να οργανώσει το σύστημα, γα να μην υπάρχει προκλητή ζήτηση και γίνει εκμετάλλευση από επιτήδειους. Επίσης ζητούν να γνωρίζουν εκ των προτέρων τον προϋπολογισμό του για τις εργαστηριακές εξετάσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι άλλοι είναι υπεύθυνοι για την υποχρηματοδότηση της υγείας και όχι οι ίδιοι.

Ο του Ιατρικού Συλλόγου Βαγγέλης Μαναβέλας δήλωσε ότι το 2015 οι γιατροί του για 12μήνες εργασίας πληρώθηκαν τους επτά και για το 2016 εκτιμάται ότι θα πληρωθούν μόλις τους έξι μήνες, κάτι που έχει αποτέλεσμα τα εργαστήρια να παρουσιάζουν ελλείμματα.

Ο ιδιοκτήτης μικροβολογικού εργαστηρίου, παθολόγος Κώστας Μαργώνης τόνισε ότι οι αποζημιώσεις των εξετάσεων βασίζονται σε τιμές του 1991, που με την κατάργηση του ΙΚΑ και την θεσμοθέτηση του ΕΟΠΥΥ το 2014, έγιναν δύο υποτιμολογήσεις 10-20%, ενώ υπήρχε παρακράτηση 10%, για έλεγχο, που δεν αποδόθηκε ποτέ. Οι γιατροί επιβαρύνθηκαν από το 2013 με το κόστος εταιρίας ελέγχου, αλλά ακόμη δεν έχουν πάρει τα χρήματά τους, ενώ το ίδιο έγινε και για τα δύο επόμενα χρόνια. Επίσης τόνισε ότι το 2015 έγινε μείωση της τάξης του 50% και τώρα ζητείται νέα μείωση 43% στις εξετάσεις, σε σχέση με τις τιμές του 1991.

«Το 1991 μια εξέταση αίματος με 12 παραμέτρους κόστιζε 2,88 € και σήμερα 1,99%, από το οποίο το καθαρό κέρδος είναι 1,22€, τη στιγμή που η εξέταση κοστίζει περίπου 2,5 €», υπογράμμισε ο κ. Μαργώνης.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση