Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » ΙΑΤΡΙΚΑ » Ρήξη τένοντα στο «ποντίκι»
Ρήξη τένοντα στο «ποντίκι»

Ρήξη τένοντα στο «ποντίκι»

; Άμεσα στο χειρουργείο συνιστούν οι γιατροί για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με την εκτίμηση  κορυφαίων χειρουργών στο 74ο ετήσιο Συνέδριο της  Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργών Ορθοπαιδικών, (Αθήνα 10-13 Οκτώβρη) αλλά και προσφάτων διεθνών συνεδρίων, το ποσοστό ς ξεπερνά το 90 % όταν η επέμβαση γίνεται άμεσα και φυσικά αν ακολουθηθεί από κατάλληλη φυσικοθεραπεία.

«Η άμεση αντιμετώπιση της ρήξης στο   «ποντίκι», πέρα από το γεγονός ότι προσφέρει πλήρη αποκατάσταση , αποκλείει τις επιπλοκές και την ανάγκη να  απαιτηθούν μοσχεύματα» τονίζει ο διαπρεπής Χειρουργός  Ορθοπεδικός- Μικρο Χεριού Δρ. Ιωάννης Α. Ιγνατιάδης, Διευθυντής Κλινικής ς Άκρων στο Ιατρικό Ψυχικού.

Το χειρουργείο γίνεται εύκολα μέσα από δυο μικρές τομές, διαρκεί λιγότερο από μία ώρα  και  γίνεται με τοπική νάρκωση στη μασχάλη , ενώ ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του αυθημερόν .

Για να αποφευχθεί η αγκύλωση αλλά και η περίπτωση νέας ρήξης , λίγες ημέρες μετά το χειρουργείο το χέρι μπαίνει σε δυναμικό νάρθηκα με  γωνιόμετρο και απελευθερώνεται σταδιακά κατά 20 μοίρες κάθε βδομάδα το εύρος κίνησης αρχίζοντας από θέση ακινητος 90 μοιρών  . Ο ασθενής συνήθως επιστρέφει στην εργασία του μετά από 40 ημέρες.

                          Η ρήξη του τένοντα, πλήττει κυρίως τους άνδρες, σπάνια τις  και  οφείλεται   σε  ατυχήματα που συμβαίνουν κατά την διάρκεια της εργασίας ( απότομη ανύψωση μεγάλου βάρους κ,λ,π) η της αθλησης.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που οφείλεται σε φθορά λόγω γονιδίου, κακής διατροφής,  χρήση κορτιζόνης και  έλλειψη ς.

Οι σε βαριές χειρωνακτικές εργασίες και οι Body Buildig , ακόντιου, σφύρας, σφαίρας   κ.α. είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο για ρήξη στο «ποντίκι».

 Η ρήξη συνοδεύεται πάντα από:

  • Επώδυνο κρότο,
  • Τοπικό πόνο, πρήξιμο και μελανιά στον αγκώνα
  • Αδυναμία στο λύγισμα (κάμψη) και πλήρη αδυναμία έξω στροφής του αγκώνα
  • «Μπαλάκι» το οποίο εμφανίζεται στο πάνω μέρος του μπράτσου

Η  επίσκεψη σε ορθοπεδικό κρίνεται αναγκαία και άμεση αν κάποιος  αισθανθεί  τα παραπάνω συμπτώματα, προκειμένου πέρα από την  κλινική εξέταση να  επιβεβαιωθεί η ρήξη  με τις απαραίτητες απεικονιστικές ( Μαγνητική Τομογραφία (MRI) αγκώνα και υπερηχογραφία)..

         Για νέους άνδρες συνίσταται άμεσα το χειρουργείο. Η ρήξη του τένοντα πρέπει να χειρουργείται το πολύ εντός 3-4 εβδομάδων , καθώς η επέμβαση είναι τεχνικά απλή και αποφεύγονται οι επιπλοκές.

«Αν η ρήξη δεν αντιμετωπιστεί άμεσα χειρουργικά και αφεθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα,  τότε η αντιμετώπιση γίνεται δύσκολη καθώς η χειρουργική λύση είναι πολύπλοκή και απαιτούνται  μοσχεύματα» καταλήγει ο κ Ιγνατιάδης.

Αντίθετα η αντιμετώπιση για ασθενείς μεγάλης ηλικίας και κυρίως γι αυτούς που δεν ασκούν χειρωνακτική εργασία ή αθλητικές δραστηριότητες μπορεί να γίνει συντηρητικά με φυσικοθεραπεία

 

 

 

 

 

 

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση