Βρίσκεστε εδώ:  / ΙΑΤΡΙΚΑ / Ρήξη τένοντα στο «ποντίκι»
Ρήξη τένοντα στο «ποντίκι»

Ρήξη τένοντα στο «ποντίκι»

Ρήξη τένοντα στο «ποντίκι»; Άμεσα στο συνιστούν οι γιατροί για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με την εκτίμηση  κορυφαίων χειρουργών στο 74ο ετήσιο Συνέδριο της  Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργών Ορθοπαιδικών, (Αθήνα 10-13 Οκτώβρη) αλλά και προσφάτων διεθνών συνεδρίων, το ποσοστό επιτυχίας ξεπερνά το 90 % όταν η επέμβαση γίνεται άμεσα και φυσικά αν ακολουθηθεί από κατάλληλη φυσικοθεραπεία.

«Η άμεση αντιμετώπιση της ρήξης στο   «ποντίκι», πέρα από το γεγονός ότι προσφέρει πλήρη αποκατάσταση , αποκλείει τις επιπλοκές και την ανάγκη να  απαιτηθούν » τονίζει ο διαπρεπής Χειρουργός  Ορθοπεδικός- Μικροχειρουργός Χεριού Δρ. Ιωάννης Α. Ιγνατιάδης, Διευθυντής Κλινικής Μικροχειρουργικής Άκρων στο Ιατρικό Ψυχικού.

Το γίνεται εύκολα μέσα από δυο μικρές τομές, διαρκεί λιγότερο από μία ώρα  και  γίνεται με τοπική νάρκωση στη μασχάλη , ενώ ο ασθενής επιστρέφει του αυθημερόν .

Για να αποφευχθεί η αγκύλωση αλλά και η περίπτωση νέας ρήξης , λίγες ημέρες μετά το χειρουργείο το χέρι μπαίνει σε δυναμικό νάρθηκα με  γωνιόμετρο και απελευθερώνεται σταδιακά κατά 20 μοίρες κάθε βδομάδα το εύρος κίνησης αρχίζοντας από θέση ακινητοποίησης 90 μοιρών  . Ο ασθενής συνήθως επιστρέφει στην του μετά από 40 ημέρες.

                          Η ρήξη του τένοντα, πλήττει κυρίως τους , σπάνια τις  γυναίκες και  οφείλεται   σε   που συμβαίνουν κατά την διάρκεια της εργασίας ( απότομη ανύψωση μεγάλου βάρους κ,λ,π) η της αθλησης.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που οφείλεται σε φθορά λόγω γονιδίου, κακής διατροφής,  χρήση κορτιζόνης και  έλλειψη άσκησης.

Οι εργαζόμενοι σε βαριές χειρωνακτικές εργασίες και οι αθλητές Body Buildig , ακόντιου, σφύρας, σφαίρας   κ.α. είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο για ρήξη στο «ποντίκι».

 Η ρήξη συνοδεύεται πάντα από:

  • Επώδυνο κρότο,
  • Τοπικό πόνο, πρήξιμο και μελανιά στον αγκώνα
  • Αδυναμία στο λύγισμα (κάμψη) και πλήρη αδυναμία έξω στροφής του αγκώνα
  • «Μπαλάκι» το οποίο εμφανίζεται στο πάνω μέρος του μπράτσου

Η  επίσκεψη σε ορθοπεδικό κρίνεται αναγκαία και άμεση αν κάποιος  αισθανθεί  τα παραπάνω , προκειμένου πέρα από την  εξέταση να  επιβεβαιωθεί η ρήξη  με τις απαραίτητες απεικονιστικές εξετάσεις( Μαγνητική Τομογραφία (MRI) αγκώνα και υπερηχογραφία)..

         Για νέους συνίσταται άμεσα το χειρουργείο. Η ρήξη του τένοντα πρέπει να χειρουργείται το πολύ εντός 3-4 εβδομάδων , καθώς η επέμβαση είναι τεχνικά απλή και αποφεύγονται οι επιπλοκές.

«Αν η ρήξη δεν αντιμετωπιστεί άμεσα χειρουργικά και αφεθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα,  τότε η αντιμετώπιση γίνεται δύσκολη καθώς η χειρουργική λύση είναι πολύπλοκή και απαιτούνται  » καταλήγει ο κ Ιγνατιάδης.

Αντίθετα η αντιμετώπιση για ασθενείς μεγάλης ηλικίας και κυρίως γι αυτούς που δεν ασκούν χειρωνακτική ή αθλητικές δραστηριότητες μπορεί να γίνει συντηρητικά με φυσικοθεραπεία

 

 

 

 

 

 

 

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Έργα οδικής ασφάλειας σε περιοχές του Βόλου #έργαοδικήςασφάλειας - https://t.co/NKSIuVxnTo -

  • Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας αποκτά ο Δήμος Αλοννήσου #ΔήμοςΑλοννήσου - https://t.co/jor6ECiQtV -

  • Αιτήσεις για μόνιμες θέσεις καθηγητών στη Μαγνησία #ΑΣΕΠ - https://t.co/S1QrObMjZk -

"Αλιεύοντας" την είδηση