Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » ΙΑΤΡΙΚΑ » Παγκόσμια Ημέρα σπονδυλικής στήλης
Παγκόσμια Ημέρα σπονδυλικής στήλης

Παγκόσμια Ημέρα σπονδυλικής στήλης

Μάστιγα τα κατάγματα για τους ηλικιωμένους

Σε μάστιγα έχουν εξελιχθεί  για τους ηλικιωμένους τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο τα οστεοπορωτικά κατάγματα της Σπονδυλικής Στήλης, η Παγκόσμια Ημέρα της οποίας εορτάζεται σήμερα στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Δράσης για τα Οστά και τις Αρθρώσεις».

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας Περισσότεροι από 400.000.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από μυοσκελετικές νόσους, (οστεοπόρωση, διαταραχές σπονδυλικής στήλης, τραυματισμούς) και ζουν με χρόνιους πόνους στη σπονδυλική στήλη και τη μέση.

Μάλιστα, οι μυοσκελετικοί νόσοι και η αρθρίτιδα  είναι από τις βασικές αιτίες για αναπηρίες, από την εργασία, νοσοκομειακή και θανάτους στην τρίτη ηλικία.

Τη μερίδα του λέοντος στις μυοσκελετικές νόσους κατέχει η οστεοπόρωση που πλήττει  τους ηλικιωμένους με κατάγματα κυρίως στην σπονδυλική στήλη.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες πάσχουν από οστεοπόρωση περίπου 14.000.000 άτομα  καιέχει υπολογισθεί ότι κάθε χρόνο συμβαίνουν 1.500.000 νέα κατάγματα λόγω οστεοπόρωσης . Τα 750.000 από αυτά συμβαίνουν στην Σπονδυλική Στήλη.

Σήμερα στη Ελλάδα υπολογίζεται πως περίπου 400.000 γυναίκες άνω των 50 χρόνων πάσχουν από βαριά οστεοπόρωση της σπονδυλικής στήλης που συνοδεύεται από κατάγματα σπονδύλων. Ο αντίστοιχος αριθμός ανδρών με βαριά οστεοπόρωση υπολογίζεται σε περίπου 50.000 άτομα.

«Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχουμε αύξηση του αριθμού των οστεοπορωτικών καταγμάτων ηλικιωμένων στην σπονδυλική στήλη, τα οποία αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα οδηγούν πολλούς ασθενείς σε αναπηρία και τον θάνατο» αναφέρει ο διαπρεπής στρατιωτικός ιατρός, νευροχειρουργόςστο  401 ΓΣΝΑ  Παναγιώτης Κυριακόγγονας, με  αφορμή την σημερινή  Παγκόσμια Ημέρα Σπονδυλικής Στήλης και την Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπορώσεις (20 Οκτωβρίου).

 

Στις ηλικιωμένες γυναίκες που πάσχουν από οστεοπόρωση, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, κατάγματα μπορούν να προκληθούν  ακόμη και μετά από πολύ μικρή κάκωση. Ιδίως στη σπονδυλική στήλη μπορεί να δημιουργηθούν χωρίς ούτε καν κάκωση, μόνο με το βάρος του σώματος!

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία , δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο να υποφέρουν και να καθηλώνονται σε ένα κρεβάτι.

Σύμφωνα με τους νευροχειρουργούς της σπονδυλικής στήλης η άμεση αντιμετωπίσει των οστεοπορωτικών καταγμάτων μπορεί να αποτρέψει τα χειρότερα όπως η καθήλωση για το υπόλοιπο της ς του ασθενούς στο  κρεβάτι η ακόμη και τον θάνατο.

 Η «αντιμετώπιση» των οστεοπορωτικών καταγμάτων σπονδυλικής στήλης μέχρι  πριν  από κάποια χρόνια γινόταν με κατάκλιση, αναλγητικά φάρμακα και κηδεμόνες.

«Σήμερα, όπως τονίζει ο κ Κυριακόγγονας, με την εξέλιξη της ς επιστήμης και της τεχνολογίας , τα κατάγματα αυτά αντιμετωπίζονται με την ελάχιστα επεμβατική μέθοδο- απαιτεί πολύ μικρή χειρουργική τομή  και νοσηλεία- κυφοπλαστική. Η κινητο του ασθενούς είναι άμεση. Τα ποσοστά επιτυχίας είναι υψηλά για αυτού του είδους τις επεμβάσεις».

Μετά την επιστροφή στο ο ασθενής μπορεί να επανέλθει στις συνήθεις δραστηριότητες του άμεσαχωρίς να χρειάζεται παραμονή στο κρεβάτι ή εφαρμογή ζωνών και κηδεμόνων.Ωστόσο ενέργειες που απαιτούν αυξημένη προσπάθεια π.χ. σήκωμα μεγάλου βάρους ,πρέπει να αποφεύγονται για τουλάχιστον έξι εβδομάδες.

Η οστική απώλεια συμβαίνει σταδιακά και συνήθως δεν υπάρχουν συμτα μέχρι να συμβεί το πρώτο κάταγμα. Δυο  είναι οι κατηγορίες παραγόντων κινδύνου, οι τροποποιήσιμοι, δηλαδή αυτοί που είναι δυνατό να διορθωθούν από δική μας παρέμβαση, και οι μη τροποποιήσιμοι.

Στους τροποποιήσιμους ανήκουν :

  • Κάπνισμα,
  •  Χαμηλό σωματικό βάρος (κάτω από 57 kg),
  •  Χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου,
  •  Κατάχρηση αλκοόλ,
  •  Παρατεταμένη αμηνόρροια (>1 έτος) πριν την εμμηνόπαυση,
  • Μειωμένη  ,
  •  Ανεπαρκής σωματική άσκηση ή παρατεταμένη ακινητο

Στους μη τροποποιήσιμους:

  • Ηλικία,
  •  Φύλο,
  •  Ατομικό ιστορικό κατάγματος στην ενήλικη ,
  •  Ιστορικό κατάγματος σε πρώτου βαθμού συγγενή,
  •  Εμμηνόπαυση/υστερεκτομή
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση